Praktiniai patarimai: kaip užkurti ir kūrenti laužą?

Gali atrodyti, kad užkurti ir kūrenti laužą - juokų darbas. Taip, jeigu turite tinkamų priemonių ir žinių. Siūlome susipažinti su alternatyviais laužo įkūrimo būdais, laužo ir medienos tipais.

Nekurkite laužo ypač sausoje vietoje - arti medžių ir jų šakų.<br>V. Balkūnas
Nekurkite laužo ypač sausoje vietoje - arti medžių ir jų šakų.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Rita Danisevičiūtė

Jun 18, 2012, 10:04 AM, atnaujinta Mar 19, 2018, 1:25 AM

Laužavietės vieta. Visuomet atsakingai rinkitės laužavietės vietą. Jeigu aplink nėra specialiai įrengtos laužavietės, įkurkite ją patys - laužo vietą apdėkite akmenimis. Nekurkite laužo ypač sausoje vietoje - arti medžių ir jų šakų.

Iš pradžių surinkite pradžią savo laužui – medžio drožlių, sausos žolės, mažų pagaliukų. Sudėkite viską glaudžiai, tačiau nesuspauskite, kad galėtų cirkuliuoti oras.

Priemonės. Gerai, jeigu turite degtukų ir žiebtuvėlį. O jeigu jų neturite arba jie sušlapo? Išbandykite kitus būdus laužui įkurti.

* Padidinamasis stiklas (akinių lęšiai, butelis ir pan.).  Šis būdas tinka, jeigu saulėta. Nukreipkite stiklą į saulę ir sukoncentruokite spindulį į savo laužą. Kai tik pamatysite dūmus lėtai pūskite, taip turėtų įsiliepsnoti ugnis. Sudužę stiklai, buteliai ir pan. dalykai gali suveikti, jei bus tikrai labai saulėta.

* Titnagas. Jeigu nelyja, skelkite vieną titnagą į kitą ir turėtų atsirasti kibirkštis.

* Peilis, lentelė ir pagaliukas. Ant sausos lentelės peiliu padarykite nedidelę duobutę ir tarp delnų imkite sukti pagaliuką, kurios galas turi būti toje duobutėje. Prireiks kantrybės.

Laužų tipai

,,Tipi”, arba kūgis. Sudėkite degią medžiagą į krūvą. Remkite šakeles ar medžio gabalėlius vieną į kitą formuodami kūgio formą ir uždekite ugnį pačiame viduryje. Ugniai įsidegus, dėkite vis didesnes malkas. Tai efektyviausia laužo kūrimo forma iš visų galimų.

,,Rąstinė trobelė”. Aplinkui ,,Tipi” dėkite malkas kvadratu, formuodami keturias sienas. Tarpai tarp malkų padės cirkuliuoti orui. Šis ,,kamino” efektas trauks orą per apačią ir leis išeiti liepsnai per viršų. Jei ugnis nebūtų pakankamai stipri, galite iškasti mažas duobutes po sienų apačia. Taip oras galės geriau cirkuliuoti. Ši laužo struktūra yra geriausia virti maistui gamtoje, nes išlaiko pastovų ir vienodą karštį dėl savo kvadrato formos. O jei panaudosite didesnius, ,,žalios“ medienos gabalus viršuje, laužavietė pasitarnaus stovo vieta ruošiamam maistui.

* ,,Piramidė“. Tai labai panašus metodas kaip ir ,,rąstinės trobelės“, tačiau skiriasi tuo, kad kiekvienas aukštas vis mažėja kopiant į viršų ir viduje nėra ,,Tipi“ palapinės. Paprasčiausiai padėkite ant žemės dvi mažas malkas paraleliai vieną priešais kitą. Tada dėkite dar mažesnes malkas ar pagalius ant jų viršaus vieną šalia kito priešinga kryptimi. Taip statykite 4-5 aukštų piramidę. Kiekviename aukšte dėkite vis mažesnes malkas ir vis priešinga kryptimi nei aukšte prieš tai. Viską paruošę, uždekite piramidės viršūnę ir stebėkite, kaip ji visa sudegs iki pat apačios.

* ,,Žvaigždė“. Šiuo metodu sudėjus laužą Jūs galite reguliuoti norimą ugnies karštį. Dėdami malkas arčiau vieną kitos karštį padidinsite, o jas atitraukdami – jį sumažinsite. Tai ypač naudinga, jei jums reikia taupyti turimą medieną.

Mediena

Pušis, eglė, gluosnis, alksnis, drebulė, klevas – greitai dega, duoda daug liepsnos. Šių medžių mediena tinka prakurams, tačiau greitai sudegs, eikvosis malkos. Šie medžiai greitai degdami išskiria daug šilumos taigi galima greitai išsidžiovinti rūbus, sušilti.

Ąžuolas, bukas, šermukšnis, obelis, akacija, slyva, vyšnia, kriaušė, uosis – ilgai ir lėtai dega, duoda daug žarijų, tinka virimui, kepimui, malonus dūmo kvapas. Ši mediena yra kieta.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.