Kaip per atostogas apsaugoti namus nuo vagių? (II)

Tikimybė būti apvogtiems būtent atostogų metu ir savaitgaliais padidėja apie 200 proc. Vagys, dėl LR Baudžiamojo kodekso straipsnių atskirties (vagystė iš būsto, esant šeimininkams, yra traktuojama kaip plėšimas ir skiriama daug griežtesnė bausmė, nei apvogus tuščius namus) visada stengiasi ateiti, kai jūsų nėra namie.  

Vagys labai retai laužo pačias duris (kapoja kirviu, ar pjauna vyrius), kadangi vengia triukšmo. K. Kavolėlio nuotr.
Vagys labai retai laužo pačias duris (kapoja kirviu, ar pjauna vyrius), kadangi vengia triukšmo. K. Kavolėlio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas

Jun 29, 2012, 10:30 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 3:23 PM

Paliekant namus vienus, nepaisant to, ar jie apdrausti ir saugomi, ar ne, svarbiausia pasirūpinti, kad į juos būtų kaip įmanoma sunkiau patekti per duris ir langus. Jei gyvenate name ar pirmuose aukštuose, silpniausia vieta patekti į vidų yra langai, ypač jei jie plastikiniai. Bėda ta, kad standartiniai langų apkaustai - jokia kliūtis netgi neįgudusiam ilgapirščiui. Paprasto atsuktuvo pagalba PVC langas gali būti "elegantiškai" atidaromas iš lauko per 6 sekundes. Tam, kad taip neįvyktų, langus reikia papildomai sutvirtinti. Viena efektingiausių priemonių yra specialūs langų skląsčiai, tvirtinami ant lango staktos iš patalpų vidaus. Jie yra sukurti ir patentuoti lietuvio išradėjo, ir jau daugiau nei 2 metus sėkmingai saugo ne vieno gyventojo langus nuo išlaužimo. 

Visgi ši priemonė yra ganėtinai nauja, vagims nežinoma, iš išorės skląsčių nesimato, ir vagys susidūrę su pasipriešinimu iš vidaus, sutrinka bei pasitraukia.

Kalbant apie lauko duris - jos taip pat nėra saugios, netgi šarvuotos. Vagys, kurie "specializuojasi" išlaužti spynas, naudojasi keliais pagrindiniais metodais: visrakčiais paprastiems cilindrams atrakinti, vadinamuoju "bampingu", "multlock" tipo spynoms, skylių išgręžimu reikiamoje vietoje seifinėms spynoms, o taip pat raktų kopijavimu iš išorės, kai nieko nežinantys šeimininkai palieka raktus kiauryminėse šarvuotų durų spynose. Tereikia liniuotės ir plastilino.

Beje, vagys labai retai laužo pačias duris (kapoja kirviu, ar pjauna vyrius), kadangi vengia triukšmo. Dažniausiai nukenčia spynos, todėl norint gerokai padidinti durų (net ir paprastų medinių) atsparumą išlaužimui, reikėtų pagalvoti apie alternatyvias rakinimo priemones. 

Labai efektyvus ir paprastai įrengiamas prietaisas yra taip vadinamos "nematomos spynos". Tai - išoriškai ant durų tvirtinamos papildomos spynos, kurios rakinamos ne paprasto rakto, o distancinio pultelio pagalba. Iš lauko nėra jokių požymių, kad tokia spyna įrengta ant jūsų durų.

Vagis, išlaužęs pagrindinę spyną, suvokia, kad kažkas dar papildomai blokuoja duris. Susidūrus su nematoma ir nežinoma kliūtimi, belieka tik dvi galimybės: arba sulaužyti visą durų varčią, arba pasišalinti. Varčiai sulaužyti arba vyriams nupjauti reikia sunkių įrankių ir laiko, todėl dažniausiai vagys eina šalin pasiieškoti lengvesnio objekto.

Apie kitus būdus, kaip apsaugoti namus nuo vagių per atostogas, skaitykite čia.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.