Kaip efektyviai apsaugoti savo dviratį Palangoje

Dažnas keliaudamas į Palangą su savimi vežasi vieną ar kelis dviračius. Tai praktiška, nereikia mokėti nuomos už prastos būklės, nežinia kaip prižiūrimus kledarus. Kita vertus, dviratis suteikia puikią galimybę būnant Palangoje pabėgti kuo toliau nuo beveik viską užvaldžiusios komercinės blizgučių popkultūros ir nerti į čia pat esančios nuostabios gamtos prieglobstį.

Dabar galiu ramiai važinėti Palangos apylinkėmis, dviratį prirakinus prie storesnio medžio, laikiklio ar stulpo nesirūpinu, kad grįžęs galiu jo neberasti.<br>M. Katilius
Dabar galiu ramiai važinėti Palangos apylinkėmis, dviratį prirakinus prie storesnio medžio, laikiklio ar stulpo nesirūpinu, kad grįžęs galiu jo neberasti.<br>M. Katilius
Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Katilius

Jul 9, 2012, 1:00 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 7:53 AM

Tuos, kurie jau išsigabeno savo dvirates transporto priemones gintarinės pakrantės link, ar ruošiasi tai daryti, noriu supažindinti su šiek tiek nerimastingai nuteikiančia realybe: dviračiai tiek Palangoje, tiek ir Nidoje yra ypač pamėgti vagių.

Šį faktą konstatuoju remdamasis ekspertu, pajūryje jau ne vienerius metus gyvenančiu vaikystės draugu, „tėvynės labui“ statutinėje įstaigoje dirbančiu vagysčių ekspertu. Būtent jis, kasdien su įvairiomis niekšybėmis susiduriantis „kriminalkos operas“ man aiškiai pasakė: jei ketini į Palangą atsivežti dviratį, būtinai pagalvok apie rimtą užraktą. Antraip jį kaipmat pavogs vietiniai arba iš visų Lietuvos pakampių sugužėję „buduliai“.

Pasirodo, berods už 25 litus kažkokiame prekybos centre kažkada pirkta kodinė dviračio spyna su į plastiką įvilktu metalo troseliu - nieko verta. Ji skirta apsaugoti dvirati nuo vaikų, kad jie jo kažkur nenutemptų ir nenudaigotų. Tačiau prieš vielos karpymo replėmis ar specialiomis žirklėmis apsirūpinusius vagis ši spynelė neatsilaiko.

Sprendžiau, kaip apsaugoti savo turtą nuo labiausiai nekenčiamų visuomenės elementų - svetimus daiktus vagiančių, degradavusių, kiekvienam normaliam žmogui pasišlykštėjimą keliančių atmatų.

Neradau Palangoje nei vienos parduotuvės, kurioje galėčiau įsigyti aukštesnio lygio spyną. O norint pilnavertiškai gėrėtis pajūrio gamta ir nesukti sau galvos dėl transporto priemonės saugumo, spyna buvo būtina tiesiog čia ir dabar.

Parduotuvėse neradęs tinkamo pirkinio nusprendžiau užraktą savo dviračiui pasidaryti pats.

Kaip tik su reikalais vykau į Klaipėdą, tad jos pakraštyje esančioje parduotuvėje nusipirkau du užrakto elementus.

Pirmiausia įsigijau storą, maždaug 1,5 metro ilgio grandinę. Pirkdamas ją dėmesį kreipiau ne į svorį, bet į narelių storį bei jų sujungimo tvirtumą. Šis „retežius“ ne toks jau pigus, kainavo berods 30 litų.

Turėdamas grandinę pasukau į kitą parduotuvės skyrių ieškot spynos. Nepirkau nei pačios brangiausios, nei pačios pigiausios, nusprendžiau apsistoti ties tarpiniu variantu – U formos pakabinama spyna. Dėmesį kreipiau į korpusą, raktą bei spynos užrakinamojo lankelio storį, jis turi pralįsti per grandinės narelius.

Taigi, už 45 litus susikomplektavau, mano nuomone, gana patikimą dviračio rakinimo priemonę. Sutinku, jog šią grandinę galima nukirpti, galima ir spyną įveikti, tačiau tam reikia šiek tiek laiko, noro bei įrankių. Kita vertus, mano dviratis nėra toks vertingas, jog išskirtinai trauktų vagių dėmesį.

Todėl dabar galiu ramiai važinėti Palangos apylinkėmis, dviratį prirakinus prie storesnio medžio, laikiklio ar stulpo nesirūpinu, kad grįžęs galiu jo neberasti.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.