Kaip išsirinkti keptuvę?

„Keptuvę įsigijau vos prieš nepilną pusmetį viename iš prekybos centrų įsikūrusioje nedidelėje parduotuvėje. Taip, keptuvę naudoju kasdien – auginu du sūnus, maistą pati gaminu namuose. Tačiau ją, kaip ir visus kitus savo turimus indus, prižiūriu: gamindama naudoju medinius įrankius, keptuvę plaunu švelnia šluoste ir pan. Tačiau esu šokiruota, kad keptuvė gali taip susidėvėti per palyginti trumpą laiką.

Daugiau nuotraukų (1)

nevartok.lt

Sep 6, 2012, 6:46 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:08 PM

Taip pat gąsdina mintis apie besilupančios keptuvės vidinės dangos poveikį mūsų sveikatai, juk jis liečiasi su ruošiamu maistu – nuotrauką, kurią persiunčiu ir nevartok.lt skaitytojams, parodžiau savo bičiulei dietologei, ir ji patarė jokiu būdu nebegaminti maisto tokioje keptuvėje. Kai pastebėjau, į ką panaši darosi mano keptuvė, tiesiog išmečiau ją! Ir truputį gailiuosi, nes manau, kad turėjau verčiau kreiptis į pardavėją, reikalaudama pakeisti netinkamos kokybės daiktą“, - nevartok.lt rašė Oksana.

Deja, Oksana nenurodė parduotuvės, kurioje įsigijo keptuvę, tačiau nevartok.lt pasidomėjo, į ką būtina atkreipti dėmesį perkant ir naudojant keptuvę, kokios būna dangos ir kokios lupasi, o kokios ne? Kokie pavojai tyko sveikatai prisivalgius to atsilupinėjusios, pridegusios dangos?

Reikalavimai keptuvėms

Yra labai daug rūšių keptuvių, kurios gaminamos iš įvairių žaliavų. Atskiroms žaliavoms yra keliami atskiri specialūs reikalavimai. Tų medžiagų, kurios, patekę į maistą gali pakenkti sveikatai, yra nustatyti griežti leistini lygiai, kurių negalima viršyti. Lietuvoje su maistu besiliečiančių medžiagų tyrimus galima atlikti Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje. Gaminio (keptuvės) žaliavų sudėtinių dalių nereikia nurodyti gaminio (keptuvės) ženklinimo etiketėje. Privalomas ženklinimas – tai taurelės ir šakutės simboliai nurodantys, kad pakuotė ar gaminys pagaminti iš tinkamų žaliavų, skirtų liestis su maistu.

Pavyzdžiui, nerūdijančio plieno keptuvės pagamintos iš tam tikros markės plieno gali būti naudojamos labai ilgai, tuo tarpu keptuvės padengtos teflono sluoksniu gali būti naudojamos labai įvairiai. Rinkdamasis keptuvę pirkėjas turėtų pasidomėti gamintojų rekomendacijomis, kiek kepimų yra paskaičiuota konkrečiam gaminiui, tai gali būti ir 100 kepimų, ir 130 kepimų, arba mažiau.

Jeigu teflono keptuvę subraižysime aštriais daiktais (peiliu ar šakute) ir pažeisime teflono dangą, tokia keptuvė jau bus nesaugi, gali pradėti luptis danga, iš pažeisto dangos sluoksnio veikiant karščiui, maisto sultims, riebalams gali imti skirsis kenksmingos medžiagos. Tokios keptuvės negalima daugiau naudoti.

“Kas kepama keptuvėje nėra svarbu, tačiau labai svarbu kaip kepama. Keptuvės gamintojas savo rekomendacijose būna nurodęs iki kiek galima įkaitinti keptuvę. Jeigu jau maistas keptuvėje svyla dėl pažeistos keptuvės dangos, tokios keptuvės maisto ruošimui naudoti negalima.

Nesvarbu lengvai ar daug prisvilęs maistas, jis ne tik neskanus, bet ir nesveikas – degant ar stipriai kaitinant ir skrundant organinėms medžiagoms, susidaro kenksmingi junginiai.

Norėdami gauti daugiau informacijos apie tokius gaminius, jų tyrimus ir kontrolę Jūs turėtumėte kreiptis, visų pirma į Valstybinę ne maisto produktų inspekciją, o taip pat ir kitas institucijas, nurodytas anksčiau”, – nevartok.lt sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos sanitarijos skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Irena Pečiulienė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.