Klimato atšilimo ženklai: Alytuje išsikerojo figmedis

Pasirodo, Lietuvoje kuo puikiausiai dera figmedis (ficus carica). Jį lauke per dešimt metų išauginau net trijų metrų aukščio. 2009 metais figmedis bandė formuoti vieną vaisių, bet jau buvo ruduo. Šiais metais, matyt, subrendo ir nuo rugpjūčio pradžios jis - apsipylęs vaisiais. Kad jie subręstų, gal ir maža šansų, nors viliuosi, kad bent vienas subrandins daigias sėklas.

Daugiau nuotraukų (1)

Kostas Jurkevičius

Sep 13, 2012, 1:03 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:22 PM

Figmedis natūraliai auga prie Viduržemio jūros, tad maniškis, augantis Alytuje, nuo savo tėvynės nutolęs apie 2000 kilometrų.

Girdėjau, kad figmedžius mėgina auginti Centrinėje Europoje. Kai užderėjo Čekijoje, tai buvo sensacija – rodė per televiziją.

Gal tai, kad figmedis dera ir Alytuje, galima vadinti atšilimo aidu?

"Bendraukime" redakcija apie Alytuje išsikerojusį figmedį pasiteiravo Kauno botanikos sodo mokslo darbuotojos dr. Juditos Varkulevičienės:

"Taip, čia yra figmedis arba skiautėtalapis fikusas (Ficus carica). Taip įdomu: pirmas žmogus pasipasakojo, kad auga ir dera figmedis Lietuvoje. Gal dar yra auginančių, tik nieko nepasakoja. Turbūt šis figmedis auga labai šiltoje vietoje, užuovėjoje, glaudžiasi prie pastato. Įdomu, ar žiemai jis dengiamas, ar ne.

Figmedis gali nederėti dėl kelių priežasčių. Pirmiausia - dėl apšalusių pirmamečių ūglių. Taip pat vaisių apdulkinimui reikalinga vapsvelė, kuri Lietuvoje negyvena. Greičiausiai per trumpa vasara, nes augalas išsprogsta tik pavasarį.

O oranžerijoje auginami fikusai jau vasario mėnesį sulapoja ir kartu augina vaisius.

Žinau, kad Vokietijoje žmonės lauke, pietinėje pusėje, prie pastato, augina fikusus specialiose nišose, bet žiemai jas uždaro kaip langus. Sėkmės K. Jurkevičiui, skanių figų".

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.