J. Šuklino ir E. Petrausko dienoraščiai iš Siera Leonės - portale lrytas.lt

Kanojininkas Jevgenijus Šuklinas, boksininkas Evaldas Petrauskas ir žinių vedėja Renata Šakalytė ankstų pirmadienio rytą išlydėti į Sierą Leonę.

J. Šuklinas, E. Petrauskas ir R. Šakalytė su UNICEF misiją išvykta į Siera Leonėje.
J. Šuklinas, E. Petrauskas ir R. Šakalytė su UNICEF misiją išvykta į Siera Leonėje.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 24, 2012, 5:17 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:56 PM

Vienoje skurdžiausių Afrikos šalių UNICEF misijos dalyviai turės galimybę savo akimis pamatyti su kokiomis problemomis susiduria vietos vaikai, ką UNICEF daro, kad jiems padėtų ir aiškinsis, kuo jiems galime pagelbėti kiekvienas iš mūsų.

Jau nuo šios savaitės misijos dalyvių dienoraščius publikuos portalas lrytas.lt, rubrikoje "Bendraukime".

Video žiūrėkite čia.

Antrosios UNICEF misijos „Už kiekvieną vaiką“ dalyviai prisipažįsta, kad yra apimti jaudulio ir nerimo –juk vykstama į vieną skurdžiausių pasaulio šalių, kur vaikų mirtingumas didžiausias. Nepaisant to, kompanija pasiryžusi prisidėti prie UNICEF kovojant už kiekvieną vaiką.

Kanojininkas J. Šuklinas prisipažino, kad buvo nustebintas kvietimo prisijungti prie UNICEF misijos, tačiau atsisakyti nė negalvojo. „Vykdamas į varžybas įvairiuose pasaulio kampeliuose mačiau ne vien blizgučius, bet ir nemažai vargo. Įsitikinau, kad Lietuvoje mes turime gerokai daugiau, tad turėtumėme jausti pareigą padėti kitiems. Tiksliau, to pareiga net nepavadinčiau, greičiau tai malonumas – juk duoti yra geriau nei gauti. Ypač – kai kalbame apie vaikus“, – svarstė garsus sportininkas.

Anot olimpiečio, jis nesitiki, kad kelionė bus lengvas pasivaikščiojimas po egzotišką šalį. „Suprantu, kad vykstame ne į kurortą. Turime rimtą misiją – atkreipti mūsų visuomenės dėmesį į skaudžias problemas, su kuriomis susiduria Siera Leonės gyventojai. Mums jos jau negresia – badas, elementarios ligos, kurios žudo žmones, jokių galimybių išsilavinimui ir panašiai. Jei mano vardas ar sportiniai nuopelnai padės bent kiek prisidėti prie šios misijos tikslų, būsiu tikrai patenkintas“, – teigė J. Šuklinas.

Boksininkas E. Petrauskas aistringai sutikęs vykti į misiją, savaitei iki išvykimo suabejojo. „Į Lietuvą iš užsienio, anksčiau nei planavo, trumpam grįžo mano dukrytė. Nemačiau jos ilgą laiką, labai pasiilgau, noriu kuo daugiau su ja pabūti. Bet ir pavesti UNICEF negaliu, tad sutarėme, kad grįšiu kaip galima anksčiau“, – pasakojo E. Petrauskas.

Paklausta kodėl į antrąją UNICEF misiją pakvietė olimpiečius UNICEF Lietuva vykdomoji direktorė Jovita Majauskaitė teigė, „turėjome daug minčių, tačiau visą Lietuvą suvienijęs jaunų sportininkų tvirtas tikėjimas, noras laimėti, atkaklus darbas siekiant užsibrėžtų tikslų ir tas paprastumas laimėjus medalius, tiesiog įkvėpė. Esu dėkinga, kad turėdami trumpą pertrauką nuo sporto ir begalę dėmesio, sutiko mums padėti“.

TV3 žinių vedėja R. Šakalytė dar gerai prisimena praėjusiais metais vykusią viešnagę Kambodžoje, sėkmingai įvykusį baigiamąjį paramos koncertą ir įsitikinusi, kad Lietuvos žmonės neliks abejingi ir Siera Leonės vaikams. „Baiminuosi ir kartu gyvenu laukimu. Neramu, nes vykstame į vieną skurdžiausių pasaulio šalių. Tačiau kartu degu dideliu noru padėti vaikams ir moterims, gyvenantiems tiesiog pasibaisėtinomis sąlygomis“, – mintimis dalijosi žurnalistė.

R. Šakalytės teigimu, skaudžiausia, kai nuo lengvai pagydomų ligų trečiojo pasaulio šalyse nesulaukę savo 5 gimtadienio miršta tūkstančiai vaikų. „Žinant, kad tokios tragedijos galima išvengti vien vaikus paskiepijus ir tai kainuoja tik 5 litus – užvaldo didelis noras veikti. Keliaudama Kambodžoje įsitikinau kaip sunkiai ir atsidavusiai dirba UNICEF darbuotojai, kad išgelbėtų kiekvieną vaiką. UNICEF yra finansuojamas tik savanoriškais įnašais ir jiems reikia visų mūsų pagalbos. Tikiu ir šiais metais Lietuvos žmonės neliks abejingi ir prisijungs prie UNICEF – daugiausiai vaikų gyvybių išgelbėjančios organizacijos pasaulyje“, – sakė ji.

Pernai metais vykusi UNICEF misija Kambodžoje sulaukė didžiulio visuomenės susidomėjimo, paramos akcijos metu Lietuvos žmonės skurstantiems ir nuo ligų mirštantiems vaikams paaukojo per 700 tūkstančių litų. Tai – 128 682 išgelbėtų vaikų gyvybių.

Siera Leonė, kaip ir Kambodža, buvo smarkiai nuniokota pilietinio karo, kuris prasidėjo 1991 m. ir tęsėsi net iki 2002–ųjų. Karo metu žuvo daugiau nei 50 tūkst. žmonių, šimtai tūkstančių gyventojų neteko savo namų. Iki dabar Siera Leonė yra viena skurdžiausių Afrikos ir pasaulio šalių, kur daugiau nei pusė šalies gyventojų išgyvena iš mažiau nei 1,25 dolerio per dieną. UNICEF misijos dalyviai lėktuvu iš Vilniaus oro uosto išvyko ankstyvą šio pirmadienio rytą ir Siera Leonėje viešės savaitę, iki spalio 2 dienos. E. Petrausko, J. Šuklino ir R. Šakalytės mintys bei išgyvenimai bus užfiksuoti vaizdo medžiagoje ir perduoti Lietuvos gyventojams. Misijos finišas – spalio 12 d. paramos akcija „Už kiekvieną vaiką“, kuri bus transliuojama per TV3.

UNICEF – nepolitinė organizacija, veikianti 158 šalyse, kad sukurtų vaikams tinkantį pasaulį. Jau daugiau kaip 60 metų UNICEF yra pasaulio lyderis, siekiantis padėti vaikams išlikti ir klestėti. Būdami didžiausiais pasaulyje vakcinų tiekėjais skurdžioms šalims, UNICEF siekia užtikrinti vaikų sveikatą ir mitybą, kokybišką pagrindinį išsilavinimą visiems berniukams ir mergaitėms, galimybę gerti švarų vandenį, laikytis higienos, vaikų apsaugą nuo smurto, išnaudojimo ir AIDS. UNICEF finansuojamas tiktai savanoriškomis individų, verslo, fondų ir vyriausybių kontribucijomis.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.