Kaip atnaujinti kapinių paminklą?

Artėjančios Vėlinės skatina prisiminti ne tik išėjusiuosius Anapilin, bet ir labiau žemiškus ženklus - kapų paminklus. Prieš pat Vėlines mirusiųjų artimieji suskumba valyti, atnaujinti ir kitaip puoselėti kapinių vejas ir akmeninius paminklus. Kaip tai padaryti tinkamai? Pateikiame keletą svarbių patarimų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 29, 2012, 2:33 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:32 PM

1. Jums reikės valymui skirto šepečio. Sudrėkinkite jį vandeniu ir valykite ant paminklo susikaupusius nešvarumus, organines daleles ir dulkes pradėdami nuo viršaus. Patartina dėvėti kaukę ar apsauginius akinius, kad dulkės nepatektų į akis.

2. Perliekite paminklą vandeniu.

3. Toliau paminklą nušveiskite jonizuojančių molekulių neturinčiu valikliu. Atskiedę tokį valiklį vandeniu ir suvilgę šepetį, šveiskite paminklą. Viską nuplaukite vandeniu.

4. Pasiruoškite amoniako tirpalą - puodelį amoniako atskieskite keturiais litrais vandens. Šį tirpalą įtrinkite šepečiu į akmenį - tai padės nuvalyti įvairias organines liekanas. Leiskite tirpalui pabūti ant akmens apie 10 minučių. Perliekite paminklą vandeniu.

5. Marmurinį paminklą pašviesinti galite pasigaminę kalcio hipochorito tirpalą. Į keturis litrus vandens įberkite apie 100 gramų kalcio hipochlorito miltelių ir šiuo tirpalu nušveiskite paminklą. Naudokite tą patį valymo šepetį.

Gal ir jūs galite patarti, kaip atnaujinti artimųjų kapus? Pasidalinkite savo patarimais - rašykite bendraukime@lrytas.lt arba įkelkite čia.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.