Vietoj išgalvotų siaubų Helovino proga – tikras „Frankenštormo“ košmaras

Susiformavęs kaip tropinis ciklonas Atlanto vandenyne praėjusią savaitę, „Sandy“ netrukus tapo tarsi reaktyvinių oro masių srautu, o judėdama į šiaurę audra niokojo Karibų jūros baseino šalis. Nuo Haičio iki Kanados su uraganu siejamos net 110 žmonių mirtys, iš jų virš 40 vien JAV Rytų pakrantėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Laurynas R. Misevičius

Nov 2, 2012, 9:42 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:52 PM

Susiformavęs kaip tropinis ciklonas Atlanto vandenyne praėjusią savaitę, „Sandy“ netrukus tapo tarsi reaktyvinių oro masių srautu, o judėdama į šiaurę audra niokojo Karibų jūros baseino šalis. Nuo Haičio iki Kanados su uraganu siejamos net 110 žmonių mirtys, iš jų virš 40 vien JAV Rytų pakrantėje.

„Frakenštormu“ praminta audra daugiau kaip 15 mln. Amerikos gyventojų paliko be elektros, su tikrais medžiais, elektros ir telefono stulpais, kybančiais virš gyvenamųjų namų vietoj Helovino pabaisų. Šiemet šiai šventei skirtų šmėklų neprireiks - bent jau Niujorko Metropoliteno regione, pilnai pakanka žvilgtelėti į Great Necke (Long Islandas, Niujorkas) gyvenančios JAV Lietuvių bendruomenės Niujorko apygardos pirmininkės Ramutės Žukaitės namą...arba kas iš jo beliko spalio 29-30 dienos naktį praūžusios „Sandy“ metu, kai ant jo užkrito šimtametis 25 metrų aukščio ąžuolas ir užsiliepsnojo elektros instaliacija. Ačiū Dievui, kad pati šeimininkė su 90-mete mama ir 2 katėmis sugebėjo išsprukti laukan!

Vos parai prabėgus po superaudros apsilankymo “Sodu” valstijoje, Naujojo Džersio gubernatorius Chrisas Christie neslėpė savo jausmų: „Tokio nuniokoto krašto nesu matęs savo gyvenime, o kas liko iš Pietų Naujojo Džersio paplūdimių - turbūt niekas nesitikėjo tokio košmaro. Jūs tikrai visi esate matę mūsų valstijos garsųjį šou „Jersey Shore“, kuris būdavo filmuojamas Seasaido Heits paplūdimyje. Deja, nei to ypatingojo paplūdimio, nei pramogų parko, nei karuselių čia nebėra – viskas išplaukė į Atlanto vandenyną. Tai tiesiog siaubinga“.

Ne ką geresnė padėtis ir kaimyniniame Niujorke – viena svarbiausiu „Didžiojo Obuolio“ transporto arterijų Holando tunelis iki šiol visiškai paniręs po vandeniu. Vakar policijos sraigtasparniai tebegelbėjo žmones nuo pilnai apsemtų namų stogų Staten Islande. Kvynso rajone sudegė apie 50 pastatų, žuvo mažiausiai vienas žmogus.

Užvakar ir vakar, spalio 29-ąją ir 30-ąją pirmąsyk nuo 2001 m. rugsėjo 11-osios neveikė Niujorko akcijų birža. Nuo „Sandy“ patirti nuostoliai jau dabar gali siekti 20 mlrd. JAV doleriu (54 mlrd. Lt), kai tuo tarpu praėjusiais metais rugpjūčio mėnesį praūžusi „Irene“ sukėlė apie 15 mlrd. JAV dolerių (49 mlrd. Lt) žalos.

Šiuo metu superaudra juda žemynine Jungtinių Valstijų dalimi, pakeliui aplankiusi Pensilvanijos, Vest Virdžinijos, Merilando valstijas ir artimiausiu metu turėtų pasiekti Didžiųjų Ežeru regioną. Dvi dienas neveikė pagrindinis Niujorko Kenedžio tarptautinis bei Niujorko oro uostai. Nuo pat ryto dirba, tačiau vis dar uždarytas „La Guardia“ - antras pagal dydį Niujorko oro uostas.

Frankenštormas neliko „skolingas“ ir Amerikoje gyvenantiems lietuviams – su redakcija vakar vakare susisiekusi Lindene gyvenanti musų savaitraščio skaitytoja Danguole Didžbalienė pranešė, kad jos trijų aukštų namo stogas atsirado...šalia jos automobilio vidury kiemo, o buvusioje „Rytų pakrantėje“, prie redakcijos, užuovejoje ištisą dešimtmetį tarnavę du gražuoliai žilvičiai tapo uragano aukomis (žr. autoriaus nuotr.). Be to, išdykėlė „Sandy“ „dovanų“ įtaisė keletą kitu medžių.

Iki šiol neturime elektros bei karšto vandens...visgi, šalimais kaimynams nepasisekė labiau – didžiulis klevas užvirto ne tik ant jų namo stogo, bet su savim nusinešė ir elektros stulpą bei gatves apšvietimo lempą. Kito kaimyno kieme vaikams pastatytas krepšinio lankas po audros „persikvalifikavo“ į ledo ritulio ar amerikietiško futbolo vartus... Priešais dailiai nuaugęs trikamienis ąžuolas skilo per pusę. Ką gi, vienintelė paguoda belieka, kad šia žiema tikrai neteks šalti, malkų pakaks ne tik mums, bet ir bent pusei Čikagoje gyvenančių lietuvių.

Skelbiame konkursą ir Amerikos lietuvio skaitytojams: pirmiesiems atsiliepusiems redakcijos nurodytu telefonu (708-924-0403) dovanojame visa sunkvežimį šviežios medienos! Tik atsivežti iš Edisono, esančio Naujajame Džersyje turėsite patys...dar sykį su Helovynu! Tikėkimės, kitąmet apsiribosime vien tik įsivaizduojamomis šmėklomis ir košmarais.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.