“Mados Infekcijos“ pirmoji diena: ką pavasario/vasaros kolekcijose veikia juoda?

Stileivoms ir madistams giliai įsišaknijusia tradicija tapęs Mados Infekcijos šou vakar duris atvėrė fotografavimosi sienomis padabintame, erdviame Vilniaus Šiuolaikinio meno centre. Nors čia sienos šaltos, savo aura primenančios apie miesto urbanistinį veidą, bet spalvingais drabužiais pasidabinę vakaro svečiai šiai erdvei suteikė kur kas daugiau jaukumo ir šilumos nei tikėjausi.

MiestoDžiunglės
MiestoDžiunglės
Daugiau nuotraukų (1)

Tuštutė Intrigantė

2012-11-11 10:27, atnaujinta 2018-03-15 13:54

Ne vienas Mados Infekcijos lankytojas džiaugėsi, kad nereikia minioje ramstytis alkūnėmis ir kalbėjo apie tai, jog bilietų kiekio apribojimas turbūt buvo apgalvotas, norint svečiams sukurti komfortabilią aplinką.

O bilietai buvo parduoti jau savaitės viduryje! Jokios nuostabos – susirinkusiuosius viliojo smalsumas, noras pamatyti, ką 2013– ųjų pavasariui ir vasarai dėvėti siūlo Mados Infekcijos senbuvės Eglė Žiemytė (D.EFECT), Laura Dailidėnienė, Ieva Daugirdaitė ir svetimų kraštų dizaineriai.

  Šiam, galima sakyti, metų renginiui ruošiausi visą dieną, tačiau aš nebūčiau aš, jei nors kartą sugebėčiau atvykti laiku... Skuodžiau it akis išdegusi, tačiau į pirmosios kolekcijos pristatymą nepavėlavau, nors prie įėjimo man pranešė apie jau 20 minučių vykstantį renginį.

Įžengus į pasirodymų salę nenustebino susirinkusiųjų minia – vis dėlto, tai vienas laukiamiausių mados renginių tiek stiliumi ir mados naujovėmis besidominčio jaunimo, tiek tariamojo Lietuvos elito tarpe. Žinoma, vieni ateina pirmiausiai save parodyti, tačiau, mano akimis, tai nėra blogas tikslas. Kaip vienas pašnekovas pertraukos metu tarstelėjo: „Čia šventė paprastiems žmonėms!”.

Gal ir tiesa, pamaniau, juk ne kasdieną ir ne kiekvienas gali sau leisti ekstravagantiškai pasipuošti, panaudodamas nekasdieniškus, galbūt net iššaukiančius aksesuarus, kitas aky traukiančias stiliaus detales. Visi galvojame apie tai, kaip pasipuošti einant į kolekcijos pristatymą, nes, labai normalu, norime būti pastebėti, nufotografuoti, sulaukti pagyrų apie puikiai pasirinktą apdarų derinį. Dėl šios priežasties Mados Infekcijos koridoriuose žmonės linksmai čiauškėjo, šypsojosi, pažindinosi ir puikiai leido laiką. Juk apranga padeda pasitikėti savimi ir įsijausti į renginio nuotaiką! Būtų keista, jei į mados renginį žmonės atvyktų bulviakasio rūbais…

  D.EFECT

Daugelis iš dizainerės Eglės Žiemytės, kuriančios rūbus po D.EFECT prekės ženklu, tikėjosi kur kas daugiau nei vakar pamatė ant podiumo. Nors nesąžininga pamiršti, kad tokį didelį renginį pradėti pirmai – nėra lengva ir paprasta, tačiau vis viena nuvylė tai, kad modelių buvo kur kas mažiau nei kitose kolekcijose. O ir pret-a-porter kolekcija buvo visiškai pret-a-porter: nei akį rėžė, nei ją traukė link ritmiškai žingsniuojančių modelių siluetų. Be abejo, tai, ką mačiau, buvo gražu!

Galbūt mano skonis ypač išrankus, tačiau numatytų pirkinių sąraše atsirado tik vienas kitas E. Žiemytės kūrinys.

Suprantama, kad D.EFECT prekės ženklas orientuojamas į tarptautinę rinką, kuriai reikia įtikti smarkiai nešokiruojant pirkėjų. Bet, bet.  Manęs nei pasirinktos tekstūros, nei kirpimai neprivertė griūti iš koto. Pasirinkti atspalviai, nepamirštant populiariųjų neoninių spalvų detalių, buvo tikrai šviesūs ir vasariški. Tiesa, žydra suknelė su užtrauktuku nugaroje, pastorintais petukais, atidengtomis rankomis ir, nuo neatmenamų laikų viena seksualiausių moters kūno dalių, blauzdomis – tikrai vau! Beje, itin aukšti ir, matėsi, nepatogūs, platforminiai bateliai buvo puikus kolekcijos akcentas, kurio neįmanoma nepastebėti. Turbūt į juos didžiąją laiko dalį ir spoksojau...

  Laura Dailidėnienė  

Lauros Dailidėnienės modelių galvas dengiančios instaliacijos suveikė taip pat, kaip E. Žiemytės modelių dėvėti platforminiai batai. Šiek tiek pradžiugino, šiek tiek nustebino! Ankstesnės L. Dailidėnienės kolekcijos Sepia patobulinimas Sepia Light patenkino mano įgeidžius: bronzos atspalvio detalės derinamos prie šviesių rūbų, odinis raudonas sijonas, laisvai krentančios formos, žavingos timpos, galiausiai, kolekciją papildžiusios rankinės (!) ir garso takeliai… Seilę pavarvinau, vadinasi, užskaityta.

  Michael Sontag  

Vokiečio Michael Sontag SS’13 kolekcijos pristatymas dvelkė subtilia romantika. Gal įtakos tokiam įspūdžiui turėjo garso takelis. Iš vokiečių visuomet tikiuosi daugiau elektroninių urbanistinių melodijų, tačiau pasirinkta muzika buvo kiek eklektiška, skirtingai nei patys drabužiai. Vientisi, lengvai krentantys, įdomesnių kirpimų drabužiai buvo sukurti renkantis įprastus juodų, baltų, smėlio ir burgundiško vyno spalvų derinius. Nieko įspūdingo, bet spintoje šiems kūriniams mano spintoje vietos atsirastų.

 Martinez Lierah  

Martinez Lierah iš la France darbai buvo niūroki, vis dėlto kolekcija skirta pavasariui/ vasarai, ne rudeniui/ žiemai. Juoda visada išliks klasika, o ryški mėlyna ateinančiais metais karaliaus visose vitrinose ir gatvėse. Bet buvo niūru, nuobodoka stebėti. Smėlio spalvos moteriškos suknelės taip pat negelbėjo padėties. Mane sužavėjo, kaip mėlynų atspalvių gerbėją, ryškaus mėlio kutai. Masyvūs aukštakulniai buvo tokie kosminiai, kad susilieję į bendrą vaizdą su juodais, nestandartinių kirpimų švarkeliais ir kostiumais, skatino nugrimzti į mistines fantazijas. Ir iš tiesų – prailginta švarkelio rankovė, nesimetriškos viršutinės aprangos detalės, kiek kitokios formos atrodė puikiai!

  KRISTAR DESIGN

Norvegės KRISTAR DESIGN pagrindinis kolekcijos akcentas – tamprės tiek vyrams, tiek moterims, pėdkelnės, margintos gyvūno kailį ar balinimo efektą primenančiomis nesimetriškomis dėmėmis. Laikrodžio mūšio garsais palydėtos suknelės priminė neskoningą naujametinį apdarą. Sijono paskirties marškiniai – taip pat jokia naujovė, nors dar vis gražu bei skoninga. Lengvai plasdenantys apsiaustai ir vyriški kolekcijos modeliai paliko geriausią atsiminimą. Derinami šviesūs ir tamsūs atspalviai taip pat neužkabino. Bet raštai tapo stipriu kolekcijos ramsčiu.

  Ieva Daugirdaitė

Na, bet Ieva Daugirdaitė tai tikrai nenuvylė nei vieno, sėdimas ar stovimas pozicijas salėje užimančio Mados Infekcijos lankytojo! Ievos SS’13 kolekcija vėl priminė E. Žiemytės ir L. Dailidėnienės pasakotus prisiminimus apie šiltą orą, žaliuojančius parkus ir lengvų drabužių tendencijas. Pasteliniai atspalviai, dominuojanti balta, lygiapadžiai laiveliai įkvėpė laukti šiltojo sezono! Susižavėjau net įprastomis kostiumo detalėmis tapusiomis uniforminėmis praplatintomis apykaklėmis, tiek plačiomis rankovėmis, nesiekiančiomis alkūnių! Tačiau gale pasirodymo labiausiai plojau už lakuotos medžiagos mokyklinius portfelius ir susivyniojusiomis delninukėmis. Ievai Daugirdaitei  ir uniforminio tipo rūbų deriniams triskart valio!!!

  BEssARION

BEssARION

iš Rusijos mados versle visai ne naujokas. Nors po pertraukos buvo likęs tik šio dizainerio kolekcijos pasirodymas, norėjosi iš ŠMC jau pasiplauti. Tačiau dauguma tikino, kad tai bus pirmosios Mados Infekcijos vinis! Taigi, pasilikau smalsumo vedama, nors dauguma apleido renginio patalpas tuojau po antrosios renginio dalies.

Militaristiniai, gal kitiems lietuviškus miškus primenantys žali atspalviai dominavo daugelyje dizainerio kūrinių. Ir iš tiesų, juk pavasaris – vasara gamtoje yra atgimimo, žaliavimo, gyvavimo metas!

Taigi, logiška, kad net prisikabinti nėra prie ko. Mano akiai kūriniuose trūko metalų spalvų detalių, tačiau trūkumą kompensavo masyvūs, ekstravagantiški ir žėrintys kaklo papuošalai. Aukštakulniai buvo tikslingai papuošti lapo silueto medžiagos iškarpomis. Ir, beje, vakar supratau, kad tamsiai žalia ir ryškiai rožinė – nuostabus derinys!

Tarsi iš naro kostiumo pasiūtas šviesus sijonėlio ir švarkelio derinys pritraukė ne vieno žiūrovo dėmesį. Suknelės, margintos lelijų siluetais (bent jau man pasirodė, kad tai – lelijos) taip pat šaukė apie požieminį gamtos atgimimą. Na, ši kolekcija gamtos motyvus atspindėjo be galo taikliai!

  Stilistė Milda Metlovaitė kritiškai žvelgė į Prancūzijos atstovo juodąją liniją ir aš pilnai su ja sutinku! Beje, vienos kolekcijos pristatymo metu modeliui nutiko nelaimė su aukštakulniais. Ir ką, galiu pasakyti, kad ta mergina – tikra podiumo profė! Ji tiesiog iššoko iš batelių, akimirksniu elegantiškai pasiėmė juos į ranką ir nuvilnijo parketu tarsi vasariškos saulės spindulių pabučiuota. Fantastika!

Beje, Mados Infekcijos organizavimas pirmąją dieną, penktadienį, pasirodė nepriekaištingas. Ką čia bepridursi, šitiek metų vykstančio renginio organizatoriai puikiai išmano savo darbą! Belieka sulaukti antrojo renginio etapo – nežinia kuria linkme įspūdžiai pasisuks... Prižadu ir apie kitas kolekcijas pasisakyti!

Nuotr. (©) Diana Abramavičiūtė // INFASHION 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.