Viskas, ką turite žinoti apie vaisių džiovinimą

Džiovinti vaisiai - pats geriausias saldumynų pakaitalas ir puiki išeitis tiems, kurių sodai padovanojo didelį vaisių derlių. Kaip vaisius paruošti džiovinimui? Kur juos džiovinti ir laikyti? Siūlau jums keletą patarimų.

Daugiau nuotraukų (1)

Sonata

Nov 11, 2012, 5:52 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:29 PM

Pirmausia tinkamai paruoškite vaisius džiovinimui. Obuolius, kriaušes - nulupti, išimti sėklas, supjaustyti griežinėliais. Slyvas, persikus džiovinkite išėmę kauliukus, perpjovę į kelias dalis.

Vaisių džiovinimui galima įsigyti specialias džiovykles, padarytas iš tinklo. Jos tinkamiausios, jeigu vaisius džiovinate vasarą. Tuomet karštą dieną galima džiovyklę palikti tiesiog lauke. Kitos džiovyklės turi kaitinimo funkciją, jas taip pat paprasta naudoti namuose.

Jeigu neturite specialios džiovyklės, vaisius taip pat galima džiovinti orkaitėje. Įkaitinkite ją iki 145 laipsnių temperatūros. Skardą išklokite sviestiniu popieriumi ir lygiai išdėliokite vaisius. Orkaitės dureles reikia palikti šiek tiek praviras - šiuo atveju geriausia tarp jų įdėti kokį nors medinį daiktą. Praviros durelės leis išeiti garui. Vaisius tokiu būdu džiovinkite 4-12 valandų, priklausomai nuo to, kokio minkštumo juos mėgstate. Išėmus iš orkaitės leiskite jiems atvėsti, po to sudėkite į indelius ar maišelius.

Įmanoma vaisius džiovinti ir mikrobangų krosnelėje, jeigu siekiate greito efekto. Sudėkite švarius vaisius į indą, kurį galima kaitinti mikrobangų krosnelėje. Vaisius kaitinkite maždaug pusvalandį. Jeigu vaisiai dar nebus išdžiuvę, su pertraukomis kaitinkite juos dar apie 15 minučių. Tuomet leiskite vaisiams atvėsti ir sudėkite į indelius ar medžiaginius maišelius.

Kaip ir kur geriausia laikyti džiovintus vaisius? Tam tinka stiklainiai, plastmasiniai indeliai ar medžiaginiai maišeliai. Svarbiausia - kad vaisiai būtų sudėti sandariai ir į juos nepatektų drėgmė, dulkės, įvairūs parazitai. Indelius ar maišelius laikykite virtuvės spintelėje.

Žinome, jeigu užklups labai karšta vasara, o jūs vis dar turėsite džiovintų vaisių, pravartu jų indą įdėti į šaldytuvą. Tačiau galiausiai jį išėmus iš šaldytuvo, reikėtų vaisius suvalgyti per mėnesį.

Skanaus!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.