„Injekcijos“ dalyviai – 10 su pliusu, organizatoriai – sėskit, du!

Plojimai "Injekcijos" dalyviams, papeikimai organizatoriams – apsilankius penktąjį kartą vykusiame mados konkurse beliko dvilypiai prisiminimai. Nors Nacionalinės dailės galerijos „sterilios“ patalpos man visuomet patiko, tačiau šiam renginiui pasirinkta fojė nebuvo geriausias sprendimas. Arba didesniu sėdimų vietų skaičiumi derėjo pasirūpinti, arba pakylomis tam, kad visi renginio svečiai turėtų galimybę pamatyti kolekcijų pristatymus.

"Mados injekcijos" akimirkos.<br>G. Vildžiūno nuotr.
"Mados injekcijos" akimirkos.<br>G. Vildžiūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tuštutė Intrigantė

2012-12-17 11:40, atnaujinta 2018-03-14 14:24

Tarp pasirodymų žiūrovus šnibždėtis privertė žiojėjusios pauzės, neperspėjančios apie savo trukmę. Papeikimas. Bet komisijai, iš 63-iųjų paraiškų atrinkusiai keturiolika nuostabių jaunų dizainerių kolekcijų, sakau bravo. Kolekcijos nė kiek viena į kitą nebuvo panašios: jaunieji dizaineriai atskleidė savo unikalumą ir ekscentriškumą rengdami New etno temos interpretacijas. Kolekcijų kostiumus papildė nestandartinės instaliacijos, todėl modelių žingsniavimas podiumu buvo panašesnis į trumpučius performansus nei į konkurso atranką.

Laimėtojų ketvertuką sudarė vokiečių duetas „Balagans“, kasdien jaunimo tarpe populiarėjančio brando „labàdienà“ dizaineriai, Eva Baliul ir Natalija Kobernik. Tiesa, šių jaunųjų kūrėjų darbai daugumai susirinkusiųjų paliko didžiausią įspūdį.

Duetas „Balagans“, kurį sudaro Tanja Schmidt ir Philipas Rudzinskis, akcentavo džinsą ir netradicinius kirpimus. Dizaineriai pristatė ypač laisvus, neįpareigojančius ir stilingus laisvalaikio drabužius vyrams. Sunku apibūdinti – būtina pamatyti! Pagaliau nemėginama stipriosios lyties atstovų paversti moterimis, pamaniau. Podiumo šviesose pasirodę modeliai žiūrovus intrigavo griežtais, klaustukus paliekančiais žvilgsniais. Tuomet supratau, kad manekenas privalo būti ir puikiu aktoriumi. Kas, jei ne žmogus, vilkintis kostiumą, atskleis kolekcijos idėjas, užmačias ir sudėlios paskutinius taškus ant i.

„Labàdienà“ kūriniuose naująjį etno įžiūrėti sudėtingiau. Kūrėjai ištikimi savo intuicijai ir sprendimams, tačiau dėl šios priežasties plojimai ir buvo gerokai garsesni nei po kitų dizainerių darbų pristatymo. Stilingas jaunimas jau spėjo pamilti šio prekės ženklo diktuojamas madas. Kadangi seku „labàdienà“ facebook‘o profilį, todėl šių darbų pasirodymas Nacionalinėje dailės galerijoje jokio šoko nesukėlė. O norėjosi kažko dar, nematyto, naujo!

Evos Baliul paruošti kūriniai pasakojo istoriją apie amžinąją ekstravaganciją, įsikūnijusią į griežtas, bet seksualias XXI–ojo amžiaus gyvenimo ir kultūros formas bei linijas. Pažvelgus į atskiras moteriškų kostiumų dalis galima pastebėti skirtingų laikmečių leitmotyvus. Tai – pasaulietiškasis naujasis etno!

Moteriška Natalijos Kobernik elegancija buvo pažymėta žemiškais, smėlio spalvos tonais. Daug spalvų šiems kūriniams nė nereikėtų – unikalūs suknelių kirpimai tiesiog sužavėjo. Originalu ir tuo pačiu paprasta, bet jokiu būdu ne kasdieniška!

Kitų „Injekcijoje“ dalyvavusių jaunųjų dizainerių darbai taip pat paliko teigiamus įspūdžius: akį traukė, galbūt net kiek baugino (gerąja prasme) modernioji Kristinos Valančiūtės kolekcija, šokiravo ryškiaspalviai dueto Chames kostiumai su Indijos kultūros, grafiti meno prieskoniais ir Solomon tag’ais, Sandros Ajutytės sprendimai, kurių galėjo būti daugiau nei trys. Mes, žiūrovai, atėjome į “Injekciją” patenkinti savo stiliaus alkį. Ir mano nuomone, keturiolikos konkurso dalyvių dėka, visi išėjome pasisotinę iki sekančios „Mados Infekcijos“. Na, bent jau tie žiūrovai, kurie stovinčiųjų grūstyje ištaikė patogią poziciją žiūrėjimui…

Daugiau Tuštutės Intrigantės tekstų www.miestodziungles.lt

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.