Per rijimo maratoną būsiu liekna!

Portalai ir laikraščiai ragina: atsikratyk papildomų kilogramų prieš šventes, kimšk per šventes, lieknėk po švenčių. Tuo pačiu juokinga ir graudu. Kas čia vyksta? Kas metai ateina tos pačios laukiamos Kalėdos. Mūsų stalai gausėja nuo maisto kiekio ir įvairovės. Šiukštu maisto negali pritrūkti. Priešingu atveju, kokia bloga šeimininke pasirodysiu, galvoja lietuvaitės. Tradicijos geros, bet figūrai ir skrandžiui atlaikyti tokią laviną sunku.

Jei ruošiatės sotiems pietus, atsisakykite pusryčių. O pietų metu atidžiai rinkitės, ką dėtis į lėkštę.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Jei ruošiatės sotiems pietus, atsisakykite pusryčių. O pietų metu atidžiai rinkitės, ką dėtis į lėkštę.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vaida Samsonaitė

Dec 17, 2012, 10:58 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 2:27 PM

Ketvirtadienį jūsų laukia suneštiniai pietūs darbe? Penktadienį įmonės vakarėlis? Šeštadienį gausūs pusryčiai, o sekmadienį šeimos pietūs? Jeigu persivalgysite vieną dieną, tikrai nieko blogo nenutiks. Bet pabandžius įsivaizduoti visą šį maratoną pasidaro ne juokais baisu dėl savo figūros.

Bandykite pasinaudoti keliomis gudrybėmis. Tikiu, jos išgelbės ne vieną  nuo papildomų kilogramų. Jeigu ir ne nuo visų, bent nuo didžiosios dalies. Niekas po ilgai laukto šventinio periodo nenorėtų jaustis kaip svyruojantis į šonus meškinas.

Suneštiniai pietūs. Griežtai valgome tik savo patiekalus. Galime įsidėti paragavimui kolegų kulinarinių šedevrų, bet patarčiau pasitenkinti paknaibymu (iš mandagumo). Kitiems ar kitoms galite krauti į valias, nėra apribojimų. Dar vienas baubas - likučiai. Prašau juos pamiršti, nesinešam namo.

Įstaigos, kurioje dirbate, vakarėlis. Datą žinosite iš anksto, todėl problemų neturėtų kilti. Visų mėgstamų vakarėlio užkandžių neiškęsite neparagavę. Jusite psichologinį diskomfortą, kai visi pilna burna kramsnos čipsus, krekerius, sausainius ir pan. Todėl patarčiau nepusryčiauti, sumažinti pietų patiekalą ar atsisakyti įprasto deserto. Jeigu negalite ar nenorite atsisakyti valgymų, sumažinkite porcijas per pusę. Vakare kompensuosite kalorijas, kurių negavote dienos metu. Turėtumėt labai neišlipti iš rėmų.

Šeštadienio pusryčiai. Jeigu per vakarėlį padauginote užkandžių, ryte rinkitės baltymų turinčius produktus. Tiktų jogurtas, pasukos, tofu ar įprasta varškė. Baltymus suvirškinti prireiks daugiau energijos negu angliavandenius ar riebalus. Tikėkimės, organizmas maloniai sutiks panaudoti vakarinį perteklių. Nuo papildomų užkandžių po pusryčių gelbėjamės intelektualiais pokalbiais su šeima ir draugais. Tikiu, tikrai nenuskriausite savęs.

Sotieji šeimos pietūs, sekmadienis. Įspėju, bus sunku. Bet tikrai verta, po švenčių nereikės vaikščioti įtraukus pilvo ar ieškoti dydžiu didesnio sijono ar kelnių. Ruošiamės sotiems pietums - atsisakome pusryčių. Pradedam nuo salotų ar sriubos, jeigu yra galimybė ir niekas nemato, truputį praskiedžiam vandeniu, tai galioja ir sultims, jeigu gersite. Juk vanduo turi tik 0 kalorijų.

Puiku. Toliau atsirinkim, ką dėti į savo lėkštę. Vengiam suktinukų, vyniotinių ir panašių surogatų. Prisikraunam pilną lėkštę salotų. Pabrėžiu - salotų, ne mišrainės. Tai - du skirtingi dalykai. Toliau įsidedam truputį mėsos ar duonos - čia pagal pomėgius. Tik nedarykim trijų mišinio.

Desertas: juo nustebinkite save ir savo šeimos narius. Gaminam patys. Pasidomėkit sveikos mitybos naujienomis. Idealiai tiktų želė tortas su vaisiais viduje, jogurtas – vietoj riebiosios kenkėjos - grietinėlės. Vietoj šokoladinių saldainių pagaminkit džiovintų vaisių rutulėlius. Pakeiskite įprastinius šokoladinius saldėsius guminukais ar zefyrais.

Ar dabar tai atrodo misija neįmanoma? Žingsnis po žingsnio, ir turėsim tai, ką norim. Laikantis šių patarimų nei lieknėti, nei ryti mums jau nereikės.

Ar nebūtų lengviau nuolatos palaikyti svorį? Vadinamasis „jojo“ efektas, t.y. lieknėjimas – storėjimas, storėjimas - lieknėjimas mums sveikatos nepridės, galiu garantuoti.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.