5 geidžiamiausios vadybininkų savybės

Atkaklus, orientuotas į rezultatą, pareigingas, atsakingas, punktualus, mokantis bendrauti, pasitikintis savimi - šiais ir dar daugeliu kitų epitetų mirgėte mirga kandidatų į darbą su žmonėmis gyvenimo aprašymai. Dažniausiai vadybininkų. Jei reikėtų akimirksniu ištrimituoti, kokios 5 jūsų asmeninės savybės padės pasiekti aukštų rezultatų, kurias išskirtumėte?

Atsirinkti tinkamus darbuotojus, ypač - vadovus, labai sunki užduotis.<br>123rf. nuotr.
Atsirinkti tinkamus darbuotojus, ypač - vadovus, labai sunki užduotis.<br>123rf. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Desimtukas.com

Jan 4, 2013, 10:21 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:51 AM

Prieš savaitę rašiau buvusio ilgamečio „General Electric“ vadovo Jacko Welcho paminėtas tris dažniausiai atleidimą iš darbo lemiančias priežastis. Šįkart apžvelgsiu atvirkštinį procesą - per daugiau nei du dešimtmečius sėkmingai ištobulintą darbuotojų atrankos modelį, o tai ne tik atskleis kaip darbuotojus rinkosi vienas iš žymiausių bei daugiausiai visame pasaulyje pasiekusių verslo pirmūnų, tačiau bus ir tam tikru mūsų asmenybės veidrodžiu, kuriame vienos savybės spindės ryškiausiais tonais, o kitos lyg drovi maža mergaitė prieglobsčio ieškosis sudrėkusiomis rankomis glamžydamos mamos sijono skiautę.

J. Welchas pažymi, jog atsirinkti tinkamus darbuotojus - labai sunki užduotis, o ypač - vadovus. Vis dėlto, tinkami darbuotojai yra pats svarbiausias dalykas, jei organizacija nori pasiekti sėkmės. Darbuotojų paieškai ir atrankai yra prikurta gausybė schemų, testų bei modelių. Buvusio „General Electric“ vadovo sistema susideda iš dviejų etapų: pirminio patikrinimo bei 5 savybių testo.

Per pirminį patikrinimą J. Welchas tikrina kandidatų: patikimumą (kandidato mintys, žodžiai ir veiksmai turi sutapti, jis turi elgtis sąžiningai, kelti pasitikėjimą); protinius gebėjimus (vertinamas žingeidumas, gebėjimas mąstyti, analizuoti, o ne diplomas ar akademiniai įvertinimai); brandą (gebėjimas išlikti ramiu stresinėse situacijose, rasti sprendimus, gerbti kitus, pasitikėti savimi, bet nemenkinti kitų). Dažnam ir šis pirminis patikrinimas - kaip muzikiniai konkursai Rūtai Ščiogolevaitei arba Eurolygos Top 16 etapo rungtynės Kauno „Žalgiriui“. Vis dėlto, tie, kurie įveikė pirmąją kliūtį, užmigti ant laurų neturėtų, kadangi 5 savybių testas ir parodys, kas stiprus, o kas - silpnas.

5 geidžiamiausios vadybininkų savybės

Energingumas. Toks darbuotojas turi daugiau energijos, nei dešimt triušių iš baterijos reklamos. Jis tarsi skina kiekvieną savo kelyje pasitaikiusį gyvenimo žiedą, į viską žiūri optimistiškai, kai dirba - gali nuversti kalnus, o kai linksminasi - nepalieka abejingų. Hyperaktyvus, ekstravertas, todėl kiekviena diena jam - dar viena nuostabi proga sužibėti.

Gebėjimas motyvuoti. Yra žmonių, kurie tik kalba. Taip gal ir motyvuosi keletą žmonių, bet efektas bus trumpalaikis. Yra žmonių, kurie kitus įkvepia savo asmeniniu pavyzdžiu. Tokiu atveju gali gerokai pakeisti daugumos žmonių gyvenimą. Motyvuojantys žmonės taip pat turi būti intelektualūs, įtaigūs, charizmatiški, kitaip tariant, tokie, kuriais norėtume patikėti.

Tvirtumas. Gali būti energingas, gali ta savo energija užkrėsti kitus, tačiau ateis laikas pasirinkti, priimti sudėtingus ir ne visoms pusėms gera lemiančius sprendimus. Tada prireiks tvirtumo. Vargu ar yra kas blogiau už žmogų, vis delsiantį apsispręsti savo atsakomybių ribose, arba už tą, kurio nuomonė nuolat blaškosi svetimų argumentacijų uostuose.

Meistriškumas. Viskas paprasta - versle svarbiausia rezultatai. Ne kas daugiausiai puodelių kavos išsiurbčios, ne kas skirs liūto dalį laiko būnant kolegos nuodėmklausiu, ne kas ilgiausiai atsėdės darbo sutartyje numatyta tvarka. Čia laimi tie, kurie atlieka jiems pavestus darbus, sugeba sprendimus paversti veiksmais, o tie veiksmai atneša pelną.

Entuziazmas. Jis tiesiog „serga“ savo darbu, apie jį gali valandų valandas pasakoti savo draugams, mylimajai, be to, nuolat savarankiškai pildo žinių bagažą, didis džiaugsmas užlieja jo širdį, kai sekasi ne tik jam, bet ir kolegai, nes tuomet pagerėja bendra darbinė atmosfera. Tokio žmogaus fanatizmas liejasi per kraštus ir kitose veiklose - sporte, muzikoje, politikoje. Galima sakyti, jog gyvenimo kraujas karščiausiais purslais kunkuliuoja jų venomis.

Vadybinio pobūdžio darbą dirbu jau septintus metus, o per tą laiką sukaupta patirtis tarsi skatina iškelti į viršų nykštį, ploti rankomis, uždėti „like“, nevalingai linksėti galva ir visais kitais verbalinės bei neverbalinės ekspresijos būdais išreikšti pritarimą šiam J. Welcho vadybininkų atsijojimo modeliui. Dažnai tenka susidurti su energingais, tačiau su rezultatu ar gebėjimais planuoti reikiamus veiksmus tolokai prasilenkusiais šio amato atstovais. Arba tokiais, kurie nors ir pasiekia rezultatą, bet spinduliuoja išskirtinai negatyvią energiją bei aroganciją.

Dažniausiai keliai susikerta su tokiais, kuriems vien žodžių junginys „skambutis klientui“ pagreitina kvėpavimą, lyg per pirmąjį pasimatymą į veidą ima plūsti raudonis, o veriantys širdies dūžiai išduoda daug daugiau, nei jaudulį.

Ar yra tokių, kurie nebijodami jų adresu galinčio pasigirti švilpimo pripažintų, jog turi gerai išlavintas visas 5 minėtas savybes? Sveikinu! O kitiems, jei norite tapti puikiais pardavėjais, linkiu toliau uoliai to mokytis. Vakar Darius Pietaris pakvietė mane į savo „Facebook“ fanų puslapį, kurio viena iš minčių nuginklavo: „Aš nesu nei mokytojas, nei guru. Aš - mokinys. Yra žmonės, iš kurių mokausi ir kuriuos be galo gerbiu, nes jie padeda man judėti keliu, kurį jau patys nuėjo. Pats esu nužingsniavęs nemažą atstumą ir gal kas nori prisijungti mokytis kartu?“

Tad jei toks pardavimų profesionalas drąsiai ištaria tokius žodžius, tai tiek tu, tiek aš turime užsičiaupti ir mokytis. Bent jau tol, kol galėsim drąsiai pasakyti, jog įvaldėme visas 5 savybes be išlygų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.