Išsiaiškinome, kas apie Raseinių rajoną žino daugiausiai

Sausio 29 dieną pirmą kartą mūsų krašto istorijoje vyko protmūšis apie Raseinių rajoną – „Raseiniškių protai“. Į Raseinių rajono savivaldybės antrąjį pastatą susirinko 10 komandų, norinčių pasitikrinti, ką žino apie savo kraštą, sužinoti ką nors nauja ir apskritai – gerai praleisti laiką. Tą vakarą daugiausiai apie Raseinius žinančios buvo „Magdės“ komandos narės.

Protmūšio Raseiniuose akimirkos.<br>J. Janušo nuotr.
Protmūšio Raseiniuose akimirkos.<br>J. Janušo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žiedūnė Juškytė

2013-02-01 17:00, atnaujinta 2018-03-12 18:52

Raseiniškiams buvo pateikta po dešimt klausimų iš šešių temų: įvairūs, istorija ir politika, įžymūs žmonės, gamta ir geografija, vaizdai, muzika ir vaizdo įrašai. Į kiekvieną klausimą sugalvoti atsakymą protmūšio dalyviai turėjo vieną minutę.

Renginio metu buvo prisiminti iš Raseinių rajono kilę visuomenei žinomi žmonės, pavyzdžiui, rašytojai Juozas Aputis bei Marcelijus Martinaitis, režisierius Eimuntas Nekrošius, lengvaatletė Irena Perminienė, kompozitorius Gintautas Tautkus ir kiti. Raseiniškių buvo klausinėjama ir sudėtingesnių klausimų, dėl kurių nemažai reikėjo pasukti galvą (pavyzdžiui, retas kuris galėjo pasakyti, jog anksčiau dabartinis laikraštis „Naujas rytas“ vadinosi „Staliniečiu“, o vėliau „Raseiniečių žodžiu“) ir paprastesnių, susijusių su mūsų kasdienybe, nors ir tokius ne visiems perkąsti buvo lengva. Juk ne vieną dešimtį kartų esame praėję pro Vinco Grybo „Žemaitį“, tačiau ne kiekvienas stabtelėjome ir paskaitėme, kas parašyta ant paminklo postamento.

Protmūšyje dalyvavo keturios komandos, kurias sudarė buvę Raseinių Šaltinio vidurinės mokyklos mokiniai („Studentės“, „Universalai“, „Pelėsiais ir kerpe apaugę“ ir „Kalnujai“), komandos „Šaltinis“ nariai – šios mokyklos mokytojai. „Raseiniškių protuose“ taip pat dalyvavo „GPS“ (Prezidento Jono Žemaičio gimnazijos mokiniai), „Paprūdžio išminčių“ , „Kaulakių“ bei „Proto centro“ komandos.

Geriausiai protmūšyje pasirodė „Magdės“ komanda – Raseinių Viktoro Petkaus pagrindinės mokyklos kolektyvas: dailės mokytoja Gitana Jukilaitienė, etikos mokytoja Vilija Paškauskienė, biologijos mokytoja Rasa Vaišvilienė, socialinė pedagogė Beata Vaičekauskienė ir mokyklos bibliotekininkė Lina Stulgienė. Dalyvės iš 60 klausimų teisingai atsakė į 43,5. „Apie Raseinių rajoną žinome nemažai, nes mes esame vietinės, o ir ėjome į protų mūšį patobulinusios savo žinias, pasiskirsčiusios kuri apie ką pasiskaitys. Įspūdžiai patys geriausi, esame labai patenkintos, kad užteko ryžto dalyvauti, išbandyti savo jėgas. Dar gyvename laimėjimo euforijoje“ – pasakojo L. Stulgienė.

Nuo „Magdės“ nedaug atsiliko „Šaltinis“ (43 taškai), treti buvo „Proto centro“ (39 taškai) komandos nariai.

„Raseiniškių protų“ renginio sumanytojas ir iniciatorius Arnas Zmitra džiaugiasi pavykusiu renginiu: „Viską suorganizuoti nėra sunku. Labai padėjo visi partneriai, parūpinę inventorių, aparatūrą. Komisija vertino griežtai ir teisingai. Tikiuosi, protmūšis taps tradicija“.

Renginį organizavo Raseinių rajono savivaldybės jaunimo reikalų taryba. Klausimus galvojo Raseinių Šaltinio pagrindinės mokyklos istorijos mokytojas Jonas Janušas, Raseinių rajono viešosios bibliotekos darbuotojas Jonas Brigys, Dubysos regioninio parko direkcijos vyriausia specialistė-kultūrologė Laimutė Pečkaitienė bei Raseinių krašto istorijos muziejaus muziejininkė Loreta Kordušienė.

„Raseiniškių protų“ partneriai: Dubysos regioninio parko direkcija, Raseinių krašto istorijos muziejus, Raseinių rajono savivaldybės viešoji biblioteka. Globėja: Raseinių rajono savivaldybė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.