Patarimai keliaujantiems: pigūs bilietai, egzotiška nakvynė ir saugumas

Pamenu laikus, kai internetas buvo toks, kad netyčia užklydęs į gausiai nuotraukų prikrautą puslapį, galėjai ramiai judėti kaistis arbatos, išnešti šiukšles ar pavedžioti šunį. Su pusbroliu norėdamas pasidalinti giminių susitikimo nuotraukomis, įjungtą kompiuterį palikdavai nakčiai, o ryte džiūgaudavai, kad siuntinys sėkmingai pasiekė adresatą. Šiandien tokios problemos tik nostalgiški prisiminimai – stipriai šoktelėjome į priekį ir galime drąsiai girtis po Pietų Korėjos turintys greičiausią internetą pasaulyje.

Ilgą laiką atostogas planuoti padėjusios kelionių agentūros suformavo nuomonę, kad vienintelis galimas variantas – viešbučio rezervacija. Taip nėra!
Ilgą laiką atostogas planuoti padėjusios kelionių agentūros suformavo nuomonę, kad vienintelis galimas variantas – viešbučio rezervacija. Taip nėra!
Daugiau nuotraukų (1)

Linas Noreika

Feb 4, 2013, 3:52 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 3:11 PM

Technologinis progresas atnešė galybę naudingų dalykų, visgi mane, keliones dievinantį žmogų, labiausiai džiugina įrankiai, atostogas leidžiantys suplanuoti pagal savo kišenę bei ypatingus poreikius.

Pirmosios mano išvykos tiesiog dvelkė avantiūra – pirkdavau tik kelionės bilietą, o visa kita susirasdavau nuvykęs. Tačiau laikui bėgant, norisi kuo mažiau netikėtumų, tad, dabar kaskart vykdamas svetur, detaliai viską suplanuoju. Kuo derėtų pasirūpinti, kad kelionėje neskaudėtų galvos? Savaime aišku, bilietais pirmyn ir atgal, gyvenamąja vieta, kelionės draudimu (vykstant savo transportu – dar ir automobilio draudimu), kur saugiai palikti automobilį ir kur automobilį išsinuomoti. Apie kiekvieną jų pasistengsiu pakalbėti atskirai.

Kelionės organizavimas prasideda nuo lėktuvo bilieto

Lėktuvų bilietus šiuo metu galima įsigyti ypač nebrangiai. Nieko nenustebinsiu pasakydamas, kad jų geriausia ieškoti dviejų gigančių „Ryanair“ ir „Wizzair“ puslapiuose. Šiandieninio apsižvalgymo metu šių oro kompanijų pasiūlymų patrauklumu spėjau įsitikinti darsyk – kovo mėnesio pabaigoje į Paryžių galima nukakti vos už 70 Lt. Ir tai nėra pats pigiausias variantas – reguliariai tikrinant skrydžius, galima rasti dar mažiau piniginę paploninančių bilietų.

Tiesa, bilietus pirkdami šių kompanijų puslapiuose, būkite ypač budrūs. Kiekviename žingsnyje atidžiai skaitykite informacinius blokelius, nes be skrydžio galite įsigyti ir tai, ko jums visiškai nereikia. Taip pat kalbama, kad didžiosios kompanijos geba atskirti, kad konkrečios dienos bilietus tikrinate ne pirmą kartą ir pagal tai keisti jų kainą. Ar nepermokate, visada galite patikrinti prisijungę iš kito kompiuterio.

Viešbutį galima keisti ir į egzotišką nakvynę medžio namelyje

Kitas svarbus paieškų objektas – gyvenamoji vieta. Ilgą laiką atostogas planuoti padėjusios kelionių agentūros suformavo nuomonę, kad vienintelis galimas variantas – viešbučio rezervacija. O tie, kurie savo laisvadieniais nori pasirūpinti patys, rekomenduoja ne ką prastesnes (ir svarbiausia – dažnai pigesnes) alternatyvas. Viena tokių – 2008-aisiais metais entuziastų iš San Fransisko sukurtas tinklapis „Airbnb“. Jo veikimas labai paprastas: žmonės iš viso pasaulio fotografuoja savo butus, su detaliu aprašymu viešina juos puslapyje ir įvardina, už kiek juose leistų apsigyventi. O keliaujantiems tereikia nurodyti kelionės datą, vietą, atvykstančių skaičių, iš krūvos gautų pasiūlymų išsirinkti tinkamiausią ir tiesiogiai su šeimininku derinti savo vizito detales.

Tai, jog nakvynę galima rasti ypač pigiai, nėra vienintelis šios paslaugos privalumas. Gerai paieškoję apsigyvensite pačiame miesto centre arba mėgausitės egzotiška aplinka (pavyzdžiui, vienu metu ypač populiarus buvo namukas medyje). Taip pat reikia nepamiršti, kad gyvensite pas realų žmogų, o patekę pas gerą šeimininką būsite ir sočiai pavalgydintas, ir supažindintas su miesto istorija. Visi, pas kuriuos yra tekę svečiuotis, buvo labai malonūs žmonės. Su jais bendraujame iki šiol.

Neturėdamas draudimo, svečioje šalyje už gydymą mokėsi pats

Anksčiau niekada nesusimąstydavau apie draudimo poreikį, kol pats nepatekau į nemalonią situaciją. Viešėdamas Norvegijoje susižalojau ranką – teko ją gipsuoti. Tik tuomet supratau, kad esu ne tos šalies pilietis, kad visas gydymas – mokamas. Vienąkart gerokai paploninęs kišenę, daugiau niekada nerizikuoju. Juolab kad, įsigijus kelionės draudimą, bendra išlaidų suma padidėja labai nežymiai.

Jei reikėtų rekomenduoti – siūlyčiau „Eldrauda“ puslapį. Vien dėl to, kad jis patogus (nereikia pildyti ilgų lentelių) ir leidžia palyginti kelių draudimo kompanijų kainas. Aišku, aklai tikėtis, kad mažiausią kainą pasiūlęs draudikas siūlo ir geriausias sąlygas, naivu, bet paanalizavus pasiūlymus bei suderinus juos su savo poreikiais, išsirinkti tinkamiausią variantą tikrai paprasta. Jei į kelionę leidžiuosi mašina, minėtos draudimo kompanijos puslapyje tikrinu pasiūlymus su galimybe apsisaugoti nuo galimų netikėtumų. Įsivaizduokite, o kas, jei tektų užstrigti kur nors kalvotose Alpių papėdėse?!

Automobilį pigiau išsinuomoti galima ir atokiau nuo centro ar oro uosto

Nors nuolatos ieškau pigiausių pasiūlymų, mėgstu komfortą. Pripratau, kad vykstant į oro uostą nereikia kviesti taksi, prašyti, kad nuvežtų draugai, ar grūstis viešuoju transportu. Visuomet judu nuosava mašina, ją palieku šalia oro uosto, o grįžęs galiu ilgai negalvojęs važiuoti įspūdžiais dalintis kad ir į tolimiausią Lietuvos kampelį.

Automobilio palikimą ir saugojimą šalia oro uosto taip pat siūlau užsisakyti internetu. Žinau, kad yra daugiau tiekėjų, bet jau seniai naudojuosi „Adc Parking“ puslapiu. Tinklalapį gal ir reikėtų atnaujinti, bet jų pasiūlymų kokybės jis tikrai nesuprastina. Pastebėjau, kad rezervuojant stovėjimo vietą iš anksto, galima gauti ypač gerą kainą, o mašiną statant ne pirmą kartą – pasinaudoti lojalumo nuolaida.

Minėjau, kad ir automobilio nuoma yra viena iš svarbesnių geros kelionės sudedamųjų dalių. Visgi vienos šią paslaugą teikiančios įmonės ir jos tinklalapio rekomenduoti negalėčiau. Po paskutinių nusivylimų nuomoto transporto kokybe, dažniau pasirenku jo ieškoti nuvykęs į vietą. Tiems, kurie nori apvažiuoti svečią šalį patys, rekomenduoju ieškoti nuomos punktų toliau nuo centro ar oro uosto. Iškart pajusite kainų skirtumą.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.