Eksperimentas „10 stiklinių vandens“: dingo galvos ir nugaros skausmai

Pasveikinkit vienu kitus, juk tai daryti šitaip lengva! Su saule, su pavasariu, su stikline vandens - tegul visi nustemba. Man pirmoji pavasario diena ypatinga dar ir tuo, jog šiandien yra lygiai dvi savaitės, kai gyvenu „10 stiklinių vandens“ per dieną ritmu. Ritmu, kai pirmas dalykas, kurį padarau atsikėlęs, yra išgerti bent dvi stiklines šio gyvybės eliksyro. Ritmu, kuris skatina suformuoti naujus įpročius bei atrasti kitokią gyvenimo kokybę.

Eksperimentas įrodė: vanduo sustiprina imunitetą.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Eksperimentas įrodė: vanduo sustiprina imunitetą.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aivaras Ivaškevičius (desimtukas.com)

Mar 1, 2013, 3:19 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 7:24 PM

Kaip man sekėsi šią savaitę? Ar pavyko pastebėti teigiamų pokyčių, o gal aš tiesiog bukai pripumpuoju save vandeniu ir bandau įsiteigti, jog kažkas keičiasi? Kokia nauja veikla tapo mano projekto sąjungininke ir didele pagalbininke? Pagaliau, ar pavyko laikytis plano? Skaitykite toliau ir atrasite visus atsakymus!

„10 stiklinių vandens“ skaitliukas:

01 diena - 13;

02 diena - 10;

03 diena - 10;

04 diena - 13;

05 diena - 11;

06 diena - 14;

07 diena - 11;

II savaitė 82

Pagrindinis iššūkis šią savaitę buvo laikytis plano. Kadangi visai neseniai nubraukiau dulkes nuo vokalinių ir choreografinių pabūklų bei su „Šachmatiniu choru“ stojau į  mūšį „Chorų karuose“, gerokai padidėjęs užimtumas skambėtų kaip visai priimtinas nuoklydžio nuo plano pasiteisinimas. Vis dėlto pirminiai nuogąstavimai buvo sudaužyti į šipulius: šią savaitę ne tik kad kiekvieną dieną išgėriau 10 stiklinių vandens, tačiau 5  iš 7 dienų šį skaičių ir viršijau.

Simboliška, tačiau šią savaitę išgėriau 10 stiklinių daugiau, nei praėjusią - 82 (praeitą savaitę buvo 72).  Sunku tikėtis, jog kitą savaitę galėčiau pagerinti šį rezultatą, tačiau, jei pavyks išlaikyti esamą tempą, galėsiu pasidžiaugti ganėtinai lengvai besiformuojančiu įpročiu. Tokį įsitikinimą sustiprina ir faktas, jog priprasti ką nors daryti užtenka 21 dienos.

Įdomus ir kitas dalykas - ar šis įprotis nedings, kai pasibaigs TV projektas, o choras nustos repetavęs? Juk dabar gali atrodyti paprasta gerti vandenį net ir didesniais kiekiais, kadangi išeikvoju gerokai daugiau fizinių jėgų. Vis dėlto man apskritai keista, kaip iki šiol išgerdavau tiek mažai vandens, nes dabar tos 10 stiklinių atrodo lygiai toks pat savaime suprantamas dalykas kaip kad po nakties išaušta rytas.

Praėjusią savaitę rašiau, jog pirmi pokyčiai, kuriuos patyriau pradėjęs gerti po 10 stiklinių vandens per dieną, buvo įpročio fiksuoti išgeriamo vandens kiekį atsiradimas bei galvos skausmų ir tvinkčiojimo sumažėjimas. Pastaruoju metu stebėjau, kaip visą mėnesį į ligos patalą gulėsi ir iš jo kilo bei / arba iš nosies tekančias sroves stabdyti bandė draugai, pažįstami, kolegos, pakeleiviai. O aš likau to kiekvieną žiemą pasitaikančio reiškinio užribyje.

Tai kažkiek nustebino mane, nes sunkiai galiu prisiminti tokią žiemą, kai bent tris dienas nebūčiau sirgęs peršalimo liga. Be abejo, įsirašyti į jų gretas aš dar galiu suspėti, nors, tikiuosi, jog bus priešingai, nes, remiantis tyrimais, 10 stiklinių vandens per dieną vartojimas sustiprina imunitetą, o padidintas išgeriamo vandens kiekis sutrumpina sirgimo peršalimo liga ar gripu laiką iki 2 dienų.

Kitas dalykas, kuris mane kankino pastaruosius penkerius metus, nuolatiniai nugaros skausmai. Prieš daugiau nei pusmetį tam tikra prasme šią problema sumažinau pradėjęs sportuoti. Vis dėlto ypač po įtemptos darbo dienos net ir mankšta bei tempimo pratimai nepadėdavo išgauti norimo efekto.

Pradėjus gerti vandenį ir šiam nepatogumui buvo suduotas reikšmingas smūgis, nes 75 proc. viršutinės kūno dalies svorio yra palaikomi vandens kiekio, laikomo tarpslankstelinių diskų šerdyse, be to, visuose sąnariuose vanduo atlieka sutepamosios medžiagos funkciją. Daugumoje šių sąnarių tarpinis vakuumas padeda vandeniui patekti į sąnarį, kurį paskui išstumia sąnario veiklos sukuriamas slėgis. Taigi, jei norite išvengti nugaros skausmų, gerkite bent 10 stiklinių vandens per dieną bei darykite specialius pratimus, kurie padės traukti vandenį į diskų ertmę.

Jei per bet kurias dvi savaites pavyktų pasiekti tokių pokyčių, kaip per šias, po metų turbūt savęs neatpažinčiau. Dvi savaitės, ir žmogus iš labai nereguliariai ir mažais kiekiais gryną vandenį vartojančio tapo uoliu ir bent dešimčia stiklinių savo kūną pradžiuginančiu entuziastu. Ir ne tam, kad čia pasipuikuotų. Padidėjęs imunitetas, sumažėję galvos bei nugaros skausmai - pakankamos priežastys imtis pokyčių, kurie nereikalauja daug pastangų ir yra savaime malonūs. Viliuosi, jog tai įkvėps ir daugiau žmonių tapti savo gyvenimo jūreiviais bei irtis vandeniu į geresnės sveikatos, savijautos bei nuotaikos salą.

Kitą penktadienį, Moters dienos proga mintimis apie vandenį dalinsiuosi ne tik su mūsų gyvenimo gėlėmis tituluojamomis dailiosios lyties atstovėmis, nes sveikata svarbi kiekvienam iš mūsų. Kai gali padaryti tiek mažai ir tiek daug pakeisti, dingsta visi pasiteisinimai. Tik 10 stiklinių vandens. Tik tiek tereikia.

desimtukas.com

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.