Neįgaliųjų bendrija „Plungės Viltis“ lankėsi Mendene

Kovo 6–10 dienomis Plungės savivaldybės administracijos direktorė Asta Beierle Eigirdienė ir SIŽGB „Plungės Viltis“ tarybos nariai Romualda Šimkuvienė, Daiva Vaišnorienė, Daiva Vengalienė, Vytautas Drungilas, socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projekto vykdytojas Darius Gintauskas oficialiu vizitu lankėsi Vokietijoje Mendene.                Vokiečių Partnerystės draugijos Mendenas-Plungė nariai vizitą su „Plungės Viltis“ pirmininke R. Šimkuviene planavo jau nuo 2012 metų lapkričio mėnesio.  Pažintinę darbo su neįgaliaisiais programą Mendene parengė Partnerystės draugijos Mendenas-Plungė vadovė Ulla Amsler ir jos pavaduotojas Klausas Hossbachas.              

Daugiau nuotraukų (1)

Romulda Šimkuvienė

Mar 22, 2013, 9:24 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 12:51 PM

Pirmąją viešnagės dieną aplankytas Unos gatvėje įsikūręs  neįgalių žmonių klubas 78. Šis klubas įkurtas suaugusių neįgalių žmonių iniciatyva prieš 30 metų. Klube dirba vienas etatinis darbuotojas (socialinis pedagogas), kurio pareigybės apmokamos iš savivaldybės lėšų. Trijų savivaldybių neįgaliems žmonėms yra teikiamos transporto, užimtumo, apgyvendinimo paslaugos. Klubo patalpose gali lankytis ir kitų draugijų nariai. Grupėms skiriama po 2 valandas, o pavieniams neįgaliesiems  (su sunkia negalia), kuriuos atveda tėvai, skiriama trumpalaikė globos paslauga. Klubo 78 darbuotojai administruoja  du  bendruomeninius gyvenamuosius namus (įsteigtus neįgalių žmonių tėvų privačia iniciatyva) – vieną Solling gatvėje ir “Villa Dominik“ alėjoje.

Nameliuose gyvena žmonės su kompleksine negalia. Grupė iš Plungės lankėsi bendruomeninio gyvenimo namuose Solling gatvėje. Šiame name gyvena 24 asmenys (po vieną atskirame kambaryje). Visi neįgalieji yra dirbantys neįgaliųjų darbo reabilitacijos centruose. Gyventi ir dirbti neįgalieji mokosi visą gyvenimą. Pastate yra tėvams įrengtas atskiras kambarys susitikimams, reikalui esant galima nakvoti (pvz.; susirgus galima slaugyti). Yra dirbtuvės, kuriose neįgalieji kuria  smulkius meniškus darbelius.              

Kartu su Mendeno partnerystės draugijos atstovais svečiavomės bendruomeniniuose gyvenimo namuose Lendringsene Clemens-Brentano gatvėje. Čia gyvena 9 gyventojai (atskiruose kambariuose). Ypatingą įspūdį paliko namo tiek išorės, tiek vidaus interjero sukurta jauki šeimininkiška aplinka. Buvo lankomasi Iserlono diakonijos Mark-Ruhr dirbtuvėse.

Tai profesinio parengimo centras – gamykla, kurioje pagrindinė veikla – pusgaminių  surinkimas ir jų tiekimas kitoms įmonėms.

Įmonė pradėjo veiklą prieš 20 metų. Turi užsakovų savo gaminamai produkcijai. Darbo centras neįgaliems žmonėms ieško laisvų vietų įgaliųjų/sveikųjų  įmonėse. Vokietijos įstatymais reglamentuojama, kad įprastose įmonėse turi dirbti 6 proc. neįgaliųjų nuo visų įdarbintų darbuotojų skaičiaus. Įmonė už tai gauna dotacijas, lengvatas. Malonų įspūdį paliko priėmimas Mendeno savivaldybės posėdžių salėje. Mero pavaduotoja Bärbel Lewald priėmimo metu papasakojo apie miesto istoriją, apie ūkinius aspektus ir politinę situaciją.           

Draugiškas dialogas užsimezgė su savivaldybės administracijos darbuotoja Iris Schieferdecker, kuri yra atsakinga  už senjorų  konsultavimą ir apie tai pateikė daug informacijos, kokią pagalbą teikia miestas senjorams, kokia svarbi yra  pilietinė iniciatyva. Mendeno savivaldybėje taip pat yra įkurta darbo grupė neįgaliųjų organizacijų problemų išsiaiškinimui ir sprendimų priėmimui. Darbo grupės du nariai yra finansiškai išlaikomi iš savivaldybės biudžeto. Vienas jų administruoja grupės darbą, kitas dirba tiesiogiai su darbo grupės nariais.

Aplankėme Felsenmeerio specialiąją mokyklą. Mokykla  pastatyta 1985 metais. Šiemet mokyklą lanko 250 mokinių, iš jų 90 mokinių su labai sunkia kompleksine fizine negalia. Mokykla dešimtmetė. Mokyklos baigimo  pažymėjimą (atestatą) gauna tik tie, kurie įstengia išmokti anglų kalbą. Dirba 85 specialieji pedagogai. Klasėse dirba po 2 mokytojus, dažniausiai mokytojas ir socialinis pedagogas. Klasėse po 10-12 mokinių. Pagal Vokietijos švietimo įstatymą visi vaikai privalo mokytis, nepaisant negalios. Pradinis mokymas trunka 6 metus. Tėvai moka už vaikų maitinimą, pietūs dienai kainuoja 3 eurai, nemoka socialiai remtini. 85 autobusiukai (perkamos transporto paslaugos) kiekvieną darbo dieną veža vaikus iš namų į mokyklą. Atostogų trukmė: rudens atostogos – 2 sav., Kalėdų atostogos – 2 sav., Velykų atostogos – 2 sav., vasaros – 6 sav. Mokyklos darbo laikas 8 val. 30 min. -15 val. 15 min. Mokykla turi 3 savo autobusiukus. Stebėjome kūno kultūros pamoką. Sporto salė su pakeliama pertvara, vienu metu vyko dvi kūno kultūros pamokos (atskirai silpnesniems ir stipresniems). Į pamoką atsivežami vaikai ir su visiška fizine negalia. Pamokos trukmė – 2 akademinės valandos.   

Įkvėpti Mendene patirtų įspūdžių,artimiausiu metu organizuosime susitikimą platesniame rate Plungėje ir mielai pasidalinsime gauta informacija iš Mendeno.           

Už turiningą kelionę esame dėkingi Vokiečių Partnerystės draugijos Mendenas-Plungė nariams bei jos pirmininkei Ullai Amsler, pasirūpinusiems mūsų delegacijos maitinimu, nakvyne, transportu, oficialiais priėmimais įstaigose, laisvalaikiu (suorganizuota išvyka į Recken požemines olas upės Hönne slėnyje).    

Nuoširdų ačiū tariame ir Plungės savivaldybės administracijos direktorei Astai Beierle Eigirdienei pagrindinei kelionės sponsorei įsigyjant skrydžio bilietus mūsų bendrijos tarybos nariams. Direktorės Astos Beierle Eigirdienės gebėjimas laisvai kalbėti vokiškai  leido sklandžiai bendrauti su specialistais, įstaigų vadovais. Norime padėkoti  Petrui Beinorui už suteiktą paramą smulkioms kelionės išlaidoms apmokėti.            

Džiaugiamės, kad Plungėje vis dar yra žmonių,kurie neabejingi neįgaliųjų organizacijų projektų įgyvendinimui.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.