Jaunimas kviečia aplankyti Nemunėlio Radviliškio Respubliką

Retas kuris yra aplankęs vaizdingas Nemunėlio Radviliškio apylinkes, ir tik menka saujelė žmonių jas gerai pažįsta. Ir visai be reikalo. Šiek tiek šiauriau nuo Biržų, Latvijos pasienyje, įsikūręs kraštas gali pasigirti įdomia istorija, veikliais žmonėmis, vertingais gamtos paminklais, kitaip tariant – tai puiki vieta įkurti Respubliką. Būtent šią idėją ir pasigavo Biržų rajono Nemunėlio Radviliškio pagrindinės mokyklos mokiniai. Jie parengė ir įgyvendina projektą „Nemunėlio Radviliškio Respublika“ ir kviečia kitus nepasididžiuoti ir užsukti į svečius.  

Daugiau nuotraukų (1)

PDT

Apr 23, 2013, 12:12 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 9:07 PM

„Neturime didelių gamyklų ar tranzitinių kelių, tačiau galime didžiuotis savo praeitimi ir pasidžiaugti natūraliu gamtos grožiu. Norime šiuo turtu pasidalyti su kitais: surinkome informaciją apie primirštus, daug kam nežinomus kultūros, gamtos paveldo objektus ir sudarėme patrauklų turistinį maršrutą, – pasakoja Edita Timukienė, Nemunėlio Radviliškio pagrindinės mokyklos pavaduotoja ugdymui ir lietuvių kalbos mokytoja. – Bendradarbiaudami su seniūnija, miestelio centre įrengsime stendą su lankytinų vietų žemėlapiu.“  

Anot E. Timukienės, į pažintinį maršrutą po Nemunėlio Radviliškio apylinkes įtraukta 13 kultūros ir gamtos paveldo paminklų, taip pat – 4 laisvalaikio ir pramogų vietos. Maršrutas skirtas dviejų dienų kelionei, jo ilgis – net 60 kilometrų. Daugelį objektų patogiausia pasiekti ir apžiūrėti plaukiant baidarėmis ir valtimis Nemunėlio upe, tačiau galima keliauti ir dviračiais ar automobiliais.  

Iš Nemunėlio Radviliškio apylinkių kilę garsūs Lietuvos vyrai: knygnešys Jurgis Bielinis, Lietuvos nepriklausomybės akto signataras Jokūbas Šernas, režisierius, aktorius ir dramaturgas Borisas Dauguvietis, fotografas Petras Ločeris. Keliaudami pažintiniu maršrutu ne tik aplankysite nusipelniusių kraštiečių gimtines, bet ir išvysite net tris atodangas – Muoriškių, Tabokinės ir Velniapilio olos. Atvykę į Nemunėlio Radviliškio Respubliką, būtinai užsukite į šiauriausią Lietuvos gyvenvietę – Aspariškių kaimą, stabtelėkite prie istorinio Sandariškių ąžuolo, simbolizuojančio taikos sutartį su švedais, pasigrožėkite katalikų ir evangelikų reformatų bažnyčiomis, kitomis dėmesio vertomis vietomis.  

„Labai įdomu geriau pažinti savo krašto istoriją, nuodugniau patyrinėti gamtos paminklus, – tikina Linas Lapeikis, Nemunėlio Radviliškio pagrindinės mokyklos devintokas. – Daug pasakojimų ir legendų keliauja iš kartos į kartą, tačiau niekas iki šiol nebuvo jų užrašęs, susisteminęs ir pristatęs platesnei auditorijai.“   Nemunėlio Radviliškio jaunimas sukūrė filmą apie gimtąjį kraštą ir praėjusį penktadienį jį pristatė kitoms Biržų rajono mokykloms bei vietos bendruomenei. Į renginį sugužėjo ir įvairių sričių specialistų, kurie susirinkusiuosius mokė savo amato paslapčių.

Mokiniai taip pat planuoja parengti specialų informacinį segtuvą apie Nemunėlio Radviliškio Respubliką, jeigu reikės, – organizuos ir ves ekskursijas. Negana to, jaunimas ketina prisijungti prie pavasarinės švarinimosi akcijos „Darom“ ir sutvarkyti visas į pažintinį maršrutą įtrauktas lankytinas vietas.   

Nemunėlio Radviliškio pagrindinė mokykla garsinti savo kraštą nusprendė tada, kai prisijungė prie didžiausio Lietuvoje pilietiškumo ugdymo projekto „Kuriame Respubliką: visuomenės pilietinio veikimo kompetencijų ugdymas“. Jame iš viso dalyvauja ir savo iniciatyvas įgyvendina 120 švietimo įstaigų – kolegijų, bendrojo lavinimo ir profesinių mokyklų – iš 30-ies savivaldybių.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.