Čikagos mamų dėmesys - sergantiems vaikams ir tornado aukoms

Graži idėja, energingos akcijos dalyvės ir plačiai atvertos širdys. Tik tiek prireikė socialiniame tinklalapyje „Facebook“ įsikūrusios grupės „Chicago mamytės“ narėms, kurios vos per kelias dienas sugebėjo surinkti daugiau nei 2000 JAV dolerių. Lėšos skirtos Lietuvoje įsikūrusiam fondui „Mamų unija“ bei mažajai tautietei Elijai, kovojančiai su klastinga liga. Likę daiktai išdalyti lietuviškam darželiui „Spindulėlis“, Maironio lituanistinei mokyklai Lemonte, rūbai atiteks nukentėjusiems nuo Oklahomos tornado.

Daugiau nuotraukų (1)

Kamilė Nemeikaitė-Aguirre

May 28, 2013, 10:28 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:49 AM

Pasak akcijos organizatorių, idėja neatsirado staiga – pirmasis vadinamasis „Garage Sale“ surengtas praėjusiais metais, jį kuravo Romena Glyvka. „Šiemet ilgai ieškojome patalpų sandėliavimui, galiausiai nusprendėme juos kaupti mano namuose – dėl laiko ir finansų trūkumo, – tikino viena iš akcijos dalyvių Edita. – Apie šią iniciatyvą paskelbėme grupėje „Chicago mamytės“.  Daiktai keliavo dvi savaites. Lietuvės tikrai noriai dalijosi vaikų išaugtais drabužėliais, baldais, namų apyvokos daiktais, gavom net televizorių su DVD grotuvu. Žodžiu, mano namų garažas buvo pilnut pilnutėlis.“

Vadinamasis „Garage Sale“ Napervilio miestelyje įvyko gegužės pradžioje ir tęsėsi du pusdienius. Šią iniciatyvą reklamavo skelbimai internete, plakatai artimiausiose gatvės sankryžose. Pirkėjai buvo informuoti apie surinktų lėšų paskirtį.

„Išpardavime apsilankė ne tik pačios grupės dalyvės, bet ir nemažai amerikiečių, kuriuos labiausiai domino drabužėliai, virtuvės prietaisai, žaislai, namų jaukumą kuriančios smulkmenos. Brangiausiai pardavėme televizorių, už jį gavome 60 JAV dolerių. Buvo ir tokių pirkėjų, kurie paliko net visą šimtinę, kai kuriems jų padovanojome daiktų, – tvirtino pašnekovė. – Jeigu ne subjurusios oro sąlygos, tikiu, būtume sulaukę ir daugiau pirkėjų. Vis dėlto suma, kurią pavyko surinkti vos per dvi dienas, neįtikėtina – apie 1 200 JAV dolerių.“

Kai apie sutelktas lėšas paskelbta grupėje „Chicago mamytės“, kai kurios jos narės, negalėjusios prisidėti prie akcijos daiktais, pasisiūlė atsiųsti čekius ar pervesti pinigų per „Paypal“ sistemą. Netrukus savo darbą pasiūlė paaukoti kūrėja Agnė Sabonis (glasssense.com). Organizatorės grupėje paskelbė aukcioną, kurio aukščiausią kainą pasiūliusiai laimėtojai atiteko apyrankės ir auskarų rinkinys. Ši dovana akcijos krepšelį papildė net 200 JAV dolerių.

Bendra surinkta gražios iniciatyvos suma siekia 2 217 JAV dolerių. Didžioji dalis sutelktų lėšų atiteko fondui „Mamų unija“, kurį jau kelerius metus grupė „Chicago mamytės“ globoja. Šis fondas rūpinasi Santariškių ir Kauno klinikų onkologiniu pediatrijos centru. „Mamų unijos“ dėka nemažai mažylių suteikta galimybė gydytis užsienio šalyse, taip pat parūpinta labai brangių medikamentų, kurių nefinansavo Lietuvos ligonių kasos.

 480 JAV dolerių nuspręsta skirti mažajai Elijai, kovojančiai su užklupusiu augliu, ir jos mamai. Lėšas sutiko perduoti į Lietuvą vykstanti viena iš grupės narių.

Pagalbos itin reikia ir sunkiai sergančiam Adomėliui. Apie jį plačiau – tinklalapyje mamunija.lt.

„Mus labiausiai nustebino žmonių geranoriškumas, užuojauta mažiesiems ligoniukams. Ne vienai mamai riedėjo ašaros, kai grupėje paskelbėme apie mažosios Elijos istoriją. Kaip noriai lietuvaitės kibo į darbą – vienu metu prie garažo sukosi 5 mamytės, kitos trys su 9 vaikučiais žaidė name. Prekiavome pasikeisdamos, kaip vieninga šeima, o ir vaikams kiek džiaugsmo buvo, – prisiminė Edita. – Kaip visada po panašios akcijos širdį užlieja nuostabus jausmas, juk nesitikėjome surinkti tiek pinigėlių, net plano jokio nebuvo, o gavome tiek, kiek net nesvajojome. Nieko nėra maloniau, kaip suteikti kam nors taip reikalingą pagalbą, ypač kai tai susiję su mūsų gimtos šalies mažaisiais piliečiais. Duok Dieve, jiems daug sveikatos ir dar ilgų gyvenimo metų.“

Pasak pašnekovės, panašaus pobūdžio akcijas grupės narės organizuotų dažniau, daiktus rinktų ištisus metus, jeigu atsirastų galimybė naudotis nedidelėmis patalpomis jų sandėliavimui.

„Su tokia šaunia komanda tai darytume kad ir kartą per mėnesį. Lietuvoje yra galybė šeimų, neturinčių iš ko aprengti savo atžalų, būtų smagu jiems siųsti vaikų išaugtus drabužėlius, – kalbėjo Edita. – Labai norėčiau padėkoti grupės „Chicago mamytės“ įkūrėjai Giedrei už nuostabias suburtas nares, už idėją, už norą dalytis.“

Grupę „Chicago mamytės“ galite surasti socialiniame tinklalapyje „Facebook“. Kviečiame prisijungti!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: VRK pirmininkė ir R. Požėla apie rinkimų eigą