Praktiniai patarimai: kaip elgtis žaibuojant?

Šiltasis sezonas stebina netikėtomis liūtimis, žaibu ir perkūnija. Kiekvieną vasarą pranešama apie žaibo nutrenktus žmones ar įžiebtus gaisrus. Kaip elgtis žaibuojant, jeigu esate lauke - mieste ar gamtoje? Pateikiame keletą svarbių patarimų.

Ypač stiprus žaibavimas ir perkūnija penktadienio naktį ir šeštadienį budino ne vieno Lietuvos miesto ir kaimo gyventojus.<br>Skaitytojos Lauros nuotr.
Ypač stiprus žaibavimas ir perkūnija penktadienio naktį ir šeštadienį budino ne vieno Lietuvos miesto ir kaimo gyventojus.<br>Skaitytojos Lauros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 28, 2013, 3:39 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:23 AM

* Žaibas gali būti labai pavojingas, jeigu esate aukštai arba tuo atveju, jeigu aukščiausias objektas esate jūs. Per audrą su žaibais traukitės nuo kalvų viršūnių, lipkite iš aukštų medžių ir nuo didelių akmenų. Laikykitės žemose vietose ir gulkitės ant žemės.

* Jei neturite galimybės pasitraukti nuo aukštų daiktų, sėskitės ant sausos medžiagos - ji suteiks izoliaciją. Jokiu būdu nesėskite ant drėgnų objektų, ar tai būtų suolelis, ar šaligatvis. Nesiremkite į žemę rankomis, nes per ją gali pereiti žaibo iškrova.

* Jokiu būdu nesimaudykite  - kuo greičiau lipkite į krantą.

* Kartais galite pajusti artėjantį žaibą pagal odos dilgčiojimą ir pasišiaušusius plaukus. Jei tuo metu stovite, iš karto griūkite ant žemės keliais ir pasiremkite delnais. Jei į jus trenktų žaibas, iškrova gali nueiti lengviausiu keliu į žemę per rankas nepaliesdama jūsų viršutinės kūno dalies ir tokiu būdu galite išvengti širdies smūgio.

* Taip pat labai svarbu nelaikyti rankose metalinių daiktų, pasitraukti nuo metalinių konstrukcijų ir tvorų. Pavojinga būti arti didelių metalinių objektų netgi prie jų nesiliečiant, nes karšto oro banga trenkus žaibui gali pažeisti plaučius.

* Jokiu būdu nekalbėkite telefonu, nesiklausykite ausinuko.

* Medikai teigia, kad išgyventi tiesioginį žaibo smūgį - sėkmės dalykas. Jeigu žaibas trenkia šalia, tikimybė išgyventi - nemažai, tačiau jeigu didelė elektros iškrova smogia tiesiai į žmogų - jis beveik neturi galimybių išgyventi.

* Jei į šalia jūsų esantį žmogų trenkė žaibas, suteikite jam pirmąją pagalbą ir kvieskite medikus.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.