Susipažinkite: drakoną primenantis skiauterėtasis tritonas

Neries regioniniame parke esančiame Dūkštų ąžuolyne rasta nauja retų gyvūnų rūšis – skiauterėtasis tritonas. Ši rūšis nuo 1991 metų įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą. Ji taip pat yra saugoma visoje Europoje, įtraukiant ją į Buveinių direktyvos II priedą.

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Pupininkas

May 29, 2013, 5:42 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:02 AM

Skiauterėtasis tritonas yra pats didžiausias iš Europoje gyvenančių tritonų. Jie yra išties įspūdingi varliagyviai, labiau panašūs į legendose gyvenančius drakonus nei į įprastas pievų varlytes. Jų kūno viršus pilkai juodas ar tamsiai rudas, pilvas išmargintas oranžinėmis ir juodomis dėmėmis.

Tuoktuvių metu patinams užauga nugaros skiauterė dantytu kraštu, kuri ties uodegos pamatu nutrūksta arba pažemėja, o uodegoje vėl paaukštėja. Suaugėliai gali siekti 16–17 cm su uodega, bet dažniau jie būna 12–14 cm ilgio. Skiauterėtojo tritono patelės padeda apie 200–300 kiaušinių. Kiekvienas kiaušinis atskirai suvyniojamas į augalų lapus ir prilipdomas prie vandens augalų.

Jie gyvena vidutinio gylio stovinčio vandens balose, kūdrose, kurios yra pamiškėse, miškų laukymėse. Nuo balandžio iki liepos vidurio, praleidžia vandenyje, o nuo liepos vidurio išlipa į sausumą ir ten gyvena įvairiose slėptuvėse: po nuvirtusiais trūnijančiais medžiais, kelmais, urveliuose. Suaugėliai yra plėšrūs, minta įvairiais bestuburiais.

Apie šios rūšies paplitimą, ypač gausumą, duomenų trūksta, kadangi nėra atlikti išsamūs tyrimai. Lietuvos populiaciją gali sudaryti 3000–5000 suaugusių gyvūnų.

Didžiausios grėsmės - vandens tarša, tarša žemės ir miškų ūkyje naudojamomis cheminėmis medžiagomis, žuvų įveisimas nedideliuose vandens telkiniuose, nerštaviečių sausinimas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.