Bioninės rankos laukiantį M. Girulį apglėbė gerumas

20-metis lietuvis Martynas Girulis, prieš išvykdamas į Austriją medikų apžiūrai surengė padėkos šventę, ir džiaugėsi žmonių gerumu bei vis didėjančia viltimi turėti ranką.

M. Girulio padėkos koncerte netrūko geros nuotaikos.<br>Organizatorių nuotr.
M. Girulio padėkos koncerte netrūko geros nuotaikos.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 30, 2013, 12:51 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:26 AM

Trečiadienį Martyno gimtajame Mociškių kaime vyko šventė, kuri buvo skirta padėkoti geros valios žmonėms bei įmonėms, prisidedantiems prie M. Girulio svajonės įgyvendinimo. Martynas sunkiai valdė emocijas ir niekaip negalėjo patikėti, kad yra tiek gerų žmonių, kurie linki jam gero.

Prie šventės organizavimo nemažai prisidėjo Mociškių kaimo bendruomenė – jie vaišino svečius žolelių arbata, žirnių koše, rūgštynių sriuba, blynais, kitokiais skanėstais. Pagėgių kultūros centras šventei paskolino garso aparatūrą, Vilkyškių seniūnija parūpino palapinę ir suolus. Pagėgių savivaldybės Veterinarijos tarnyba pasisiūlė paupyje, kuriame vyko šventė, išnaikinti uodus. Susirinkusius linksmino Vudis, Grūdas, Dūmas, roko grupė „Fans of the Sky“. Mociškių girininkija parūpino malkų lažui, prie kurio visi ilgai vakarojo.

Mociškių bendruomenės pirmininkas Darius Tamulis po renginio džiaugėsi, kad gerumas yra užkrečiamas, o prie paramos Martynui prisijungia vis daugiau ir daugiau žmonių.

Padėkos šventė vyko prieš Martyną dar kartą išlydint į Austriją, kur pasaulinio garso medikai birželio 3 dieną apžiūros metu nustatys, kaip pavyko pirma iš kelių reikalingų operacijų. Jei medikai nustatys, kad operacija pavyko, rudenį turėtų vykti plaštakos ir dilbio amputavimas, vėliau toje vietoje bus prijungta nauja, bioninė, smegenų impulsais valdoma ranka.

Kaip žinoma, M. Girulis iš Lietuvos taps trečiuoju žmogumi pasaulyje, kuriam bus atlikta unikali operacija - transplantuotas bioninis rankos protezas. Praėjusių metų spalį Austrijoje lietuviui  buvo atlikta parengiamoji bioninio rankos protezo transplantavimo operacija, dabar jo laukia antroji iš trijų reikalingų operacijų.

Martynas turi retą įgimtą ligą - artrogripozę. Liga yra pažeidusi jo pečių, alkūnių, riešų, čiurnų raumenis, paralyžiavo ir  užkirto galimybę vaikščioti. Po daugybės operacijų vaikinas pradėjo valdyti kojas ir šiandien jau gali nueiti nemažus atstumus. Tačiau Martyno rankos liko bejėgės - savarankiškai jis neįstengia atlikti menkiausio darbelio, negali net pasirūpinti savimi.


Cerebrinio paralyžiaus pažeistų Martyno rankų raumenys yra labai silpni, todėl spalį operacijos metu jam buvo persodinti raumenys nuo kojos. Kompiuteriniu simuliatoriumi bus tikrinama, kaip Martynui sekasi valdyti bioninę ranka ir po to atliekama galutine transplantacija, po kurios Martynas galės gyventi pats pasirūpindamas savimi, o gal net ir dirbti nesudėtingus darbus.

Bioninė ranka - naujausias medicininis išradimas. Ji yra nuimama, vakare ją galima prijungti prie energijos šaltinio ir įkrauti, o ryte vėl pritvirtinti. Ši technikos naujovė kainuoja apie 70 tūkst. eurų (apie 240 tūkst. litų). Kol kas atliktos tik dvi panašios milžiniškus pinigus kainuojančios transplantacijos pasaulyje.

Martyno tėvai, siekdami padėti vaikui, pardavė savo ūkį, tačiau lėšų operacijai trūko, todėl buvo įkurtas paramos fondas. Martynas kreipėsi pagalbos į visus geros valios žmones, prašydamas paramos. Į Martyno pagalbos prašymą atsiliepė šimtai geros valios žmonių Lietuvoje, pora labdaros fondų Lietuvoje ir Švedijoje.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.