Lietuvės apie neramumus Turkijoje: „Tai šimtmečio maištas“

Situacija Turkijoje siaubinga, padėtis atrodo nekontroliuojama, o šalies žiniasklaida apie tai tyli. Taip tikina su lrytas.lt susisiekusios Turkijos lietuvės, su nerimu stebinčios penktadienį prasidėjusius didžiulius protestus ir policijos pasiryžimą jį numalšinti. Pareigūnai penktadienį panaudojo ašarines dujas, pranešama apie dešimtis sužeistų žmonių.

Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Pečkaitytė

Jun 1, 2013, 8:22 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:40 AM

„Didieji neramumai kilo penktadienį, tai buvo jau trečia diena, kai žmonės susirinkę į Stambulo Taksimo aikštę ir stojo į kovą už gamtos išsaugojimą. Turkijos valdžia žada centrinį parką paversti urbanistine niša. Nekaltas protestas virto skerdynėmis.

Policija nieko nelaukdama pradėjo ataką prieš net nepuolančius demonstrantus“, – rašė skaitytoja Eglė Seker.

Protestai ir susirėmimai išplito Stambule, Ankaroje ir Izmire. Neramumai, prasidėję kaip protestas dėl planų centriniame parke, virto maištu apskritai prieš Turkijos valdančiąją partiją. Žmonės liejo pyktį dėl valdžios požiūrio į konfliktą kaimynėje Sirijoje, paskelbtus ribojimus prekybai alkoholiu ir draudimą viešai rodyti jausmus.

Anot lietuvės, per protesto vaikymą naudojamos ašarinės dujos: „Plaunami žmonės nuo žemės paviršiaus galingomis vandens srovėmis, policijos būstinėse demonstrantai brutaliai kankinami“.

Kol neramumuose dalyvavę turkai grūmėsi su policija, apstulbinti turistai bėgo atgal į viešbučius.

Tarptautinės naujienų agentūros šeštadienį skelbė apie dešimtis sužeistųjų. „Nukentėjusieji kritiškos būklės, sulaužytos kūno dalys, žmonės netenka regėjimo, policija nutraukė suaugusiam vyrui ausį ir neleido gydytojams suteikti pirmosios pagalbos. Nukentėjusiesiems neprieinama medicininė pagalba, policija užtvėrė tam kelius“, – pridūrė E. Seker.

Pasak lietuvės, Turkijos televizija vis dar nė žodžio apie vykstančias žudynes. „Apsimetama, jog nieko nevyksta, o juk tai tikras šimtmečio maištas. Kova vyksta už laisvą pilietį ir jo ateitį. Lietuviškam palyginimui – tai turkiškoji Sausio 13-oji“, – tikina E. Seker.

Protestai įbaugino ir Turkijoje mokytoja dirbančią Akvilę. „Deginamos parduotuvės, situacija nebekontroliuojama, vyksta perversmas ne tik dėl parko sunaikinimo, bet ir dėl pačios valdančiosios partijos AKP. Situacija atrodo nevaldoma, o vietinės žiniasklaidos priemonės ignoruoja įvykius, nes yra uždėtas spaudos draudimas“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai