Panikos atakų daužoma 18-metė išmoko nuvyti mintis apie mirtį

Jūs nesuprantat, kas dedasi su jūsų kūnu? Rytais nieko nesinori, o vakarais apima baimė. 10–15 prakeiktų minučių, kurios tau leidžia manyti, jog tuoj mirsi. Stipriai daužosi širdis, kvėpuoti sunku, galva svaigsta, atrodo, mirtis jau netoli. Pradeda spazmuoti gerklėje, sunku ryti, tirpsta kojos, norisi verkti, bėgti. Pradeda pykinti, skauda viską, ką tik turi. Tiksliau – atrodo, jog skauda. Akyse tamsu, ausyse – įvairiausi garsai, pastovėti beveik neįmanoma, bet ir nualpti negali!

Daugiau nuotraukų (1)

Sabina Adamovič

Aug 6, 2013, 7:25 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:03 AM

Vidus sako, kad būsena labai nesaugi, baisu, nors nėra jokios priežasties. Norisi kuo greičiau ką nors apkabinti (gerai, jeigu tai būtų mylimas, artimas žmogus) ir tiesiog būti su juo, kol pasidarys lengviau...

Kas per velniava?

Atrodo, jog tuoj mirsi, bet po 10–15 minučių tau pasidaro taip lengva ir gera, jog pradedi viską vertinti, jautiesi išsekęs kaip po maratono, bet laimingas. Jau kitą dieną skubi pas gydytojus, viską paaiškini, jie padaro visus įmanomus tyrimus ir pasako – esate sveikas, kraujas geras, o kiti tyrimai nerodo nieko, kas būtų pažeista.

Ir ta reakcija... Didžiulės akys ir nuostaba, jog gydytojai tikriausiai akli. Jei ten apsilankysi dar kokius 2 kartus, jie tau duos siuntimą pas psichiatrą arba psichologą ir neapsiriks, nes tai yra panikos atakos. Kaip šį dalyką apibūdina psichologai?

„Staigus didelės baimės priepuolis, kurį lydi išreikštos fiziologinės reakcijos organizme. Panikos atakos metu pasireiškiančios reakcijos gąsdina, tačiau fiziškai nėra pavojingos.“

Taip pat teigiama: „Panikos sutrikimu suserga apie 2 proc. žmonių. Panikos sutrikimas dažniausiai prasideda 20–30 metų asmenims. Jei šeimoje yra asmenų, sirgusių panikos sutrikimu, depresija ar bipoliniu sutrikimu, rizika išsivystyti panikos atakai yra didesnė. Panikos sutrikimas 2 kartus dažniau pasitaiko tarp moterų ir gali būti susijęs su menstruaciniu ciklu.“

Įvardyti priežastį be galo sunku, o ir retai kada įvardyta priežastis šiuo atveju padės, nes jau pažeista nervų sistema.

Visa tai turbūt pusę metų man buvo kaip pragaras, kurio neįmanoma pamiršti. Aš išbandžiau viską, ką man siūlė. Fizinius skausmus laikui bėgant numalšino vaistai, o vidinis pasaulis irgi aprimo, bet apie tai vėliau.

Ką svarbiausia suvokti žinant, kad tau įvyko panikos ataka, kuri bet kada gali pasikartoti? Manau, būtina suvokti, kad tu nesi psichiškai nesveikas žmogus, kuris serga rimta liga, ir kur kas svarbiau nebandyti ieškot ligų, kurių nėra. Specialistai yra baigę aukštuosius mokslus, todėl leiskim jiems įvertinti, ar širdis veikia gerai ir ar kvėpavimo takai nėra pažeisti. Tai, kad per panikos atakas mums atrodo, jog širdis iššoks, o mes uždusime, tėra psichologinis nusistatymas.

Aš maniau, kad niekada gyvenime šito dalyko nenugalėsiu, bet man pavyko. Noriu, kad pavyktų ir tau. Kaip?

1. Labai svarbu nebijoti įvardyti, kad tai – panikos ataka. Todėl būtina tuo domėtis, skaityti ir ieškoti būdų, kaip su tuo kovoti. Svarbiausia neišsigąsti ir neignoruoti savo minčių apie tai.

2. Artimų žmonių palaikymas ir supratimas. Aš maniau, kad išprotėsiu, ir pasakiau psichiatrui, kad man laikas gultis į ligoninę, bet jis juokėsi. „Visi taip sako, kurie pirmą kartą gyvenime girdi, ką reiškia šie priepuoliai. O jei tu labai nori į ligoninę, tai palauk kokį pusmetį ir tada paguldysim, gerai?“ (nusišypsojo. - S.A.). Ta šypsena buvo tokia gudri, nes jis žinojo, kaip elgiasi tokie žmonės ir kaip subjektyviai vertina šią situaciją.

Tad, kaip jau minėjau, svarbiausia yra turėti žmonių, kurie žinotų, kad esi sveikas, bet retkarčiais gali išgyventi tokius priepuolius, ir artimieji gali padėti. Padėti gali tai, kas iš tikrųjų myli. Vienas žmogus man kartą padarė taip – aš rėkiau, kad mirsiu, jog tai mano paskutinė minutė, o jis pasakė – gulkis ant žemės, apkabink mane ir mirk. Ir man nepavyko (dabar jau atrodo juokinga), bet jei ne tie žmonės, kurie kiekvieną vakarą buvo kartu, būtų kur kas sunkiau.

3. Tau nėra diagnozuota liga, kuri yra išgydoma arba ne. Tai reiškia, kad tu gali daugiau niekada gyvenime nebepatirti to, ką patyrei, arba tai gali kartotis 50 kartų. Tačiau bet kuris žmogus, kuriam nebuvo tai įvykę, nėra apsaugotas nuo tokių priepuolių. Bet kai tu suvoki, kas tai yra – kur kas lengviau kovoti. Tu tiesiog nebebijai. Jauti, kaip trūksta oro, bet žinai, kad neuždusi, jauti, jog gali nualpt, bet taip nenutinka.

4. Vienas iš stipriausių dalykų, kuris gydo mano vidų, yra malda, tyla bei – kartais – vienatvė. Tai padeda susikaupti, atrasti vilčių, jėgų pabūti su savimi ir suprasti, ko tau trūksta.

O dabar – dalykas, kuris man padėjo, iš tikrųjų padėjo. Neįtikėtina – vanduo. Štai trys atvejai, kai vanduo mane išgelbėjo.

Pirmiausia – geriamasis vanduo, kurį gerti turėtum dažnai ir daug. Tai turi būti tiesiog įrašyta į tavo dienotvarkę. Nesvarbu, kelintą valandą, po valgio ar prieš jį. Svarbiausia – gerti. Vanduo man suteikė daug stiprybės, kai būdavo silpna, geresnės nuotaikos, kai viskas buvo išverkta ir organizmui vanduo buvo tiesiog būtinas. Kaip maistas, tik kad vartojamas dažniau.

Antra – baseinas. Plaukimas po vandeniu – tai stebuklas. Galbūt, palyginti su vaistais ir kitais gydymosi būdais, tai atrodo absurdiškai, bet man tai be galo padėjo. Aš net nemaniau, kad tai gali padėti, tiesiog plaukiojau ir tik po to suvokiau, jog vanduo yra kur kas daugiau nei tik vanduo...

Ir paskutinis dalykas – pasivaikščiojimas lietuje. Ypač kai lydavo stipriai, aš palikdavau skėtį namuose ir eidavau pasivaikščiot (aišku, reikėtų atsižvelgti į tai, ar nėra labai šalta). Tiesiog pasivaikščiojimas lietuje. Labai paprasta.

Tad didžiulis stebuklas vidiniam pasauliui – malda, o fiziniam skausmui ir organizmui – vanduo.

Ir dar vienas dalykas, kuris be galo padėjo, – tai bendravimas su tais žmonėmis, kurie žino, ką visa tai reiškia, o ne apsunkina tave komentarais: „Tai gal tu ligonis?“ Iš tikrųjų sunku, kai kiti nesuprasdavo, kaip įmanoma taip kentėti. Bet jei tau svarbūs žmonės tikina, kad esi nesveikas, net jei turi pažymą, – tuo metu geriau vengti bendravimo su tokiais žmonėmis.

Jei tu atpažinai save arba savo artimą žmogų, parašyk man e.paštu, kurį gausi lrytas.lt redakcijoje. Sėkmės.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.