Prie Kalvarijos sužaliuos mokinių pasodintas miškas

Lietuva nuo seno garsėja kaip miškų kraštas, šiuo metu jie sudaro maždaug trečdalį šalies teritorijos. Kad ir ateityje galėtume didžiuotis savo miškais, kiekvienas turime pasodinti bent po medį. Kalvarijos gimnazijos mokiniai, siekdami gražinti gimtinės aplinką ir padėti spręsti aplinkosaugos problemas, pavasarį netoli Kalvarijos, Vinkšnupių kaime, pasodino 1 tūkst. pušelių ir 400 berželių.  

Daugiau nuotraukų (1)

PDT

2013-08-23 14:32, atnaujinta 2018-03-01 19:02

„Miškai – lyg antrieji lietuvių namai: juos garbino mūsų protėviai, dabar atėjo mūsų eilė jais pasirūpinti, – sako Daura Jonylienė, Kalvarijos gimnazijos istorijos ir pilietinio ugdymo mokytoja. – Pasirašėme bendradarbiavimo sutartį su Kalvarijos girininkija. Ji parūpino medelių, kurių pakako maždaug dviems hektarams miško pasodinti.“  

Anot pedagogės, pajutę, kad gali kurti gražesnę aplinką ir dovanoti džiaugsmą aplinkiniams, mokiniai ateityje drąsiau imsis panašių iniciatyvų, labiau brangins valstybės turtą ir stengsis jį išsaugoti. Jų pasodinti medžiai per metus sugers daugiau nei aštuonias tonas anglies dvideginio – tai padės pristabdyti klimato kaitą.  

„Daugelis medelius sodinome pirmą kartą, tačiau tai nėra taip sunku, kaip gali atrodyti. Priešingai – malonu darbuotis žinant, kad padedame gamtai, – pasakoja Deimina Rusevičiūtė, Kalvarijos gimnazijos būsima dešimtokė. – Turime galvoti ne tik apie save, bet ir apie tai, ką paliksime vaikams, anūkams.“  

Ateityje miško prieglobstyje mokiniai norėtų įrengti poilsio zoną ir pastatyti atminimo lenteles Kalvarijos krašto garbės piliečiams: gydytojams Henrikui Sinkui ir Juozui Andrejui Gelčiui, viešosios įstaigos „Solidarity“ generaliniam direktoriui Gerhardui Jozefui Karlui, aktyviam Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio dalyviui Jonui Ščeponiui, Jungėnų kaimo kapelos įkūrėjui Vincentui Kazimierui Svitojui, kunigui Juozui Mieldažiui ir ilgametei Kalvarijos seniūnei Liudai Bučinskienei. 

„Tikimės, kad šią vietą pamėgs Kalvarijos ir aplinkinių miestelių gyventojai, – sako pedagogė. – Čia užsukę jie galės pasivaikščioti, paiškylauti, pavedžioti augintinius ir atgauti jėgas.“  Mokytojai antrina D. Rusevičiūtė: ji taip pat prisipažįsta, kad ateityje, tarkim, po dešimtmečio, norėtų šiame miške surengti klasės susitikimą ir kartu su bendramoksliais pasižiūrėti, kaip jis pasikeitė.  

Kalvarijos gimnazija yra viena iš 120 švietimo įstaigų – bendrojo lavinimo ir profesinių mokyklų, kolegijų, dalyvaujančių didžiausiame Lietuvoje pilietiškumo ugdymo projekte „Kuriame Respubliką: visuomenės pilietinio veikimo kompetencijų ugdymas“.  

Projektą, kuris tęsis iki 2014-ųjų rugsėjo pabaigos, įgyvendina VšĮ „Pilietinės visuomenės institutas“ kartu su partneriais. Jį finansuoja Europos socialinis fondas pagal Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 2 prioriteto „Mokymasis visą gyvenimą“ priemonę „Neformaliojo švietimo paslaugų plėtra“.  

Daugiau informacijos apie projektą rasite interneto svetainėje www.kuriamerespublika.lt ir socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje www.facebook.com/KuriameRespublika.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.