Kauno viešosios tvarkos sergėtojai patys spjovė į tvarką

Literatūros klasikas George'as Orwellas savo žymiajame kūrinyje rašė: „Visi gyvuliai lygūs, tačiau kai kurie gyvuliai – lygesni už kitus“. Regis šiuo dėsniu vadovaujasi į „lygesniųjų“ vaidmenį įsijautę Kauno valdininkai. Pasibjaurėtina, tačiau Kelių eismo taisykles ciniškai pažeidinėja, tarnybinį automobilį pastatyti pėstiesiems skirtoje zonoje nesibodi tie, kurie kitus baudžia už įvairius pažeidimus - Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai.

Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Katilius

Nov 6, 2013, 8:56 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:00 PM

Antradienį po pietų pačioje Kauno širdyje, miesto simboliu vadinamos Įgulos bažnyčios pašonėje išvydau reginį, kuris privertė mane parašyti šį trumpą laiškelį.

Tiesiog negalėjau likti abejingas matydamas, kaip kitus žmones už menkiausius pažeidimus baudžiantys miesto „cerberiai“, savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai leidžia sau elgtis taip, tarsi jiems negaliotų jokios taisyklės.

Mane asmeniškai papiktino nežinomo Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojo elgesys. Ponas valdininkas nesidrovėjo pastatyti tarnybinio, miesto simbolika bei geltonos spalvos švyturėliais papuošto automobilio pėsčiųjų zonoje.

Nors tai, kad čia ne tik draudžiamas eismas, tačiau jame negalima statyti automobilių, vienareikšmiškai liudijo kelio ženklas, tūlam valdininkui jis buvo nė motais. Ponas iš Viešosios tvarkos skyriaus, regis, labai skubėjo, nors šalia buvo nemažai laisvų vietų, kur nepažeidžiant Kelių eismo taisyklių galima statyti automobilius, į „lygesnio“ už kitus piliečio vaidmenį įsijautęs veikėjas jį įžūliai pastatė už tai daryti draudžiančio ženklo.

Nenuostabu, kad šalia šio, specialiais ženklais papuošto, tikriausiai indulgenciją už taisyklių pažeidimą avansu gavusio savivaldybės automobilio išsirikiavo dar du.

Ko tikėtis, jeigu kitus baudžiantys ir sukurtų taisyklių besąlygiškai laikytis verčiantys Kauno savivaldybės fariziejai demonstruoja tokį pavyzdį. Kadaise Kaune buvo laikai, kai saviraišką iškreiptai suvokiantys, banditiškos subkultūros negrįžtamai prisikvėpavę skustagalviai kauniečiai savo prabangius „Mercedes Benz“ ar BMW limuzinus demonstratyviai numesdavo po stovėti draudžiančiu ženklu. Šis brutaliai primityvus kaunietiškas gestas liudydavo, kad prabangaus limuzino savininkas tam tikruose sluoksniuose pasiekė tokį lygį, kuris jam leidžia būti lygesniu už kitus.

Nors šie treninguotų liumpenų siautėjimo laikai jau užmarštyje, šiandieniniame Kaune juos keičia kiti – kostiumuoti, iš mokesčių mokėtojų sunkiai uždirbtų pinigų sočiai mintantys savivaldybės „fariziejai“.

Įdomu, ar tarnybinį automobilį draudžiamoje vietoje pastatęs Kauno valdininkas po šios publikacijos susigės, pats nueis į policiją, parašys nuoširdų prisipažinimą bei sumokės baudą? Naivu būtų tuo tikėti... Ko gero paaiškės, kad uolusis „fariziejus“ labai skubėjo neatidėliotinais darbo reikalais, ir neturėjo laiko paisyti Kelių eismo taisyklių. Nenustebčiau, kad šis vairuotojas skubėjo nubausti kokio nors menko daržovių kromelio savininko už įvykdytą baisybinį nusikaltimą – šalia įėjimo pastatytą savadarbį reklamos skydą.

***

Lrytas.lt žurnalistui pasidomėjus, kas vairuoja Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui priklausantį tarnybinį automobilį, kurio valstybinis numeris AEH 059, paaiškėjo įdomių detalių. Pasirodo šiuo automobiliu taip pat važinėja ir pats šio skyriaus vadovas Danas Borkevičius bei keli jo pavaldiniai.

Susisiekus su D.Bortkevičiumi jis lrytas.lt žurnalistui tikino šio automobilio nevairavęs bei negalintis pasakyti, kuris iš pavaldinių pastatė draudžiamoje vietoje.

„To automobilio tikrai nevairavau, toje vietoje keli mūsų tarnybos automobiliai stovėjo, nes ten buvo šiek tiek reikalų“, - tikino D.Bortkevičius.

Valdininko paklausus, ar įstatymai leidžia pažeidinėti Kelių eismo taisykles, kodėl automobilis statomas draudžiamoje vietoje, kai netoliese daug laisvų stovėjimo vietų, D.Bortkevičius nuo tiesaus atsakymo išsisuko. Valdininkų viršininkas taip negalėjo atsakyti, ar Kelių eismo taisykles pažeidę pavaldiniai patys nuvyksta į Kelių policiją.

„Jeigu mes atliekame patikrinimą Laisvės alėjoje, galima palikti automobilį ir eiti tikrinti. Jeigu turite oficialų skundą, kreipkitės, aš tikrai į jį atsakysiu“, - sakė D.Bortkevičius.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos viršininkas Danas Česnauskas lrytas.lt žurnalistui minėjo, jog apie pėsčiųjų zoną įspėjančio kelio ženklo nepaisymas užtraukia piniginę baudą nuo 100 iki 300 litų.

„Šios tarnybos darbuotojai gali pastatyti automobilį pėsčiųjų zonoje tik labai išskirtinais atvejais, kai yra neatidėliotinas būtinumas. Panašiai kaip ugniagesiai – gelbėtojai. Tačiau jeigu šalia yra laisvų vietų, savivaldybės darbuotojai negali piktnaudžiauti šiomis teisėmis. Taip pat būtina išsiaiškinti kokiu tikslu savivaldybės darbuotojas vyko į tą vietą, ar jam iš tiesų nebuvo galimybės pastatyti tarnybinį automobilį kitoje vietoje, nepažeidžiant Kelių eismo taisyklių. Manau tai paaiškės tyrimo, kurį pradėsime, metu“, - lrytas.lt sakė Kauno apskrities Kelių policijos valdybos vadovas D.Česnauskas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.