Aklavietė: nėra kam sutramdyti rūkančių dešimtmečių

„Prie mano langų rūko dar neapsiplunksnavę paaugliai – dešimtmečiai, dvylikamečiai, keturiolikmečiai, bet niekam tai nerūpi!“ – apimtas nevilties į „Bendraukime“ kreipėsi Vilniaus Pilaitės rajono gyventojas Vytautas. Vyras kone kasdien stebi prie jo laiptinės rūkančius gretimos Pilaitės gimnazijos mokinius, bet pamokyti ir sudrausminti juos nėra kam.

Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Burbienė

2014-02-12 13:12, atnaujinta 2018-02-16 10:20

„Per didžiąją pertrauką prie mano laiptinės rūko gal 30 paauglių. Kartais baisu į lauką išeiti, kad tik neužkabintų“, – skundėsi Tolminkiemio gatvės gyventojas.

Vyras jau ne vieną kartą skambino Pilaitės gimnazijos direktoriui. Vyrą apstulbino šio atsakymas: „Ne mano vaikai!“.

„Bendraukime“ susisiekus su Pilaitės gimnazijos vadovu Zotiku Popovu, šis tik atsiduso: rūkantys mokiniai – amžina problema, ir viena mokykla jos tikrai neišspręs.

„Čia kaip kova su vėjo malūnais. Jūs puikiai žinote, kad Vilniaus savivaldybės tarybos sprendimas uždrausti mokiniams rūkyti viešose vietose buvo apskųstas teismui, ir Vilniaus apygardos administracinis teismas pasakė aiškiai – drausti rūkyti viešose vietose negalima. Taigi šiuo metu mokiniams rūkyti draudžiama tik mokykloje ir jos teritorijoje.

Sveikatos apsaugos ministras pasiūlė uždrausti mokiniams rūkyti ir mokyklos prieigose. Tokią rekomendaciją siūloma įtraukti į mokymosi sutart. Jeigu ši tvarka įsigaliotų, tai mokiniai dar aktyviau eitų rūkyti prie daugiabučių laiptinių, o gyventojų nusiskundimų būtų daugiau“, – neabejoja Z.Popovas, situaciją vadinantis aklaviete.

Pasak jo, už rūkančius paauglius pirmiausia atsakingi tėvai, o ne mokytojai. „Mokytojai savo ruožtu net neturi teisės neigiamame kontekste fotografuoti mokinių. O ir mokytojų darbas ne toks – neturime galimybių pertraukų metu lakstyti po kiemus ir drausminti mokinius“, – kalbėjo mokyklos direktorius.

Jeigu mokiniai rūkyti mokyklos teritorijoje, mokykla rūkalių tėvams galėtų siūlyti administracinę nuobaudą. Tačiau tai žinodami mokiniai suka į gretimus daugiabučių kiemus, kur jaučiasi saugūs ir nebaudžiami.

Z.Popovas siūlo gyventojams aktyviau drausminti rūkančius mokinius – fotografuoti juos ir kviesti policiją. „Tiesa, policija gali mokinius nubausti ne už rūkymą, o tik už, pavyzdžiui, šiukšlinimą viešoje vietoje. Bet ir tai – kol policija atvažiuoja, visi išsilaksto. Tokie štai įstatymai Lietuvoje – jie neleidžia kovoti su nepilnamečių rūkymu“, – apgailestauja mokyklos direktorius.

Pilaitės gimnazija, kaip ir kitos mokyklos, vykdo prevencijas akcijas prieš rūkymą. Tačiau, kaip pastebi Z.Popovas, jomis mokinių rūkymo problemos neišspręsi.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.