Dviračių žygis su Lietuvos istorine vėliava ir euro ženklu

Vasarai artėjant prie vidurio vyko dviračių žygis po Zarasų kraštą, kurį organizavo Lietuvos karių asociacijos keliautojų klubas, palaikomas Lietuvos banko. Žygeiviai per dvi dienas numynė 140 kilometrų po Zarasų kraštą, lankydami atokiausių vietų gyventojus. Žygio atributai – Lietuvos istorinė vėliava, kurią „nešė“ Keliautojų klubo įkūrėjas ir vadovas Lietuvos kariuomenės majoras Rolandas Lubys, ir euro ženklas, apie kurį buvo paprastai ir aiškiai aprašoma informaciniuose bukletuose ir spalvingose knygutėse, skirtose Zarasų krašto gyventojams.

Dviračių žygio akimirka.<br>Organizatorių nuotr.
Dviračių žygio akimirka.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rimantas Karaliūnas

Jul 15, 2014, 9:55 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:45 PM

Lietuvos karių asociacijos keliautojų klubas vienija įvairių kelionių būdų keliautojus, kurie gali būti tiek kariškiai, tiek civiliai asmenys. Tai keliautojai autobusais, automobiliais, dviračiais, baidarėmis, pėstieji žygeiviai ir net kalnų kopimo entuziastai, kurie visas savas keliones organizuoja patys.

Šiais metais, prasidedant dviračių sezonui, klubo įkūrėjui ir vadovui kilo idėja dviračių žygio metu „nešti“ Lietuvos istorinę vėliavą – Vytį raudoname fone, tuo pačiu keliant kelionėje sutiktų žmonių tautiškumo jausmą ir dalyti kelyje sutiktiems žmonėms nedideles pakabinamas Lietuvos istorines vėliavėles. Pagrindinis dėmesys dovanojant vėliavėles buvo skiriamas vaikams. Jau kelionės pradžioje buvo jaučiamas kelyje sutiktų automobilių vairuotojų palaikymas, kurie sveikindami signalizavo, mojavo rankomis pro automobilio langus ir rodė į viršų pakeltus nykščius, taip motyvuodami žygeivius važiuoti vis toliau. Kelyje sutikti praeiviai ar daržuose besidarbuojantys žmonės, pamatę Lietuvos istorinę vėliavą, sustodavo ir sveikindavo mojuodami rankomis ir šaukdami: „Vėliava!!!“, „Šaunuoliai!!!“

Tuomet kilo mintis dar labiau įprasminti taip mėgstamą dviračių kelionių entuziastų keliones – kelionės metu skleisti esminę informaciją apie vieną svarbiausių numatomų įvykių Lietuvoje – euro įvedimą nuo 2015 metų pradžios, kuri prasklaidytų susidariusius klaidingus mitus visuomenėje. Todėl buvo nuspręsta prisidėti prie informacijos sklaidos dėl euro įvedimo. Šią idėją palaikė Lietuvos bankas ir suteikė reikiamą informacinę medžiagą.

Žygio metu po Zarasų kraštą žygeiviai, kaip ir buvo planuota dar žiemos metu, aplankė keliautojų lankytinas, edukacines ir istoriškai svarbias Lietuvai vietas. Aplankytas Zarasų krašto muziejus, vis dar beveikiantis 300 metų senumo Šlyniko vandens malūnas, kuriame įvyko nuotaikinga edukacinė ekskursija po senovinį malūną ir čia pat papietauta iš ką tik sumaltų „razavų“ (vieno malimo) miltų keptų blynų.

Toliau kelionė tęsėsi smagiais kalneliais, kuriais lekiant dviračiu, nesinorėjo sustoti. Aplankytas „Vergų bokštas“ ir čia pat esantis Stelmužės bažnytinio meno muziejus bei jau tūkstančiais metų skaičiuojantis savo amžių Stelmužės ąžuolas.

Kita tikrai įspūdinga ir įsimintina kelionės stotelė buvo šv. Mergelės Marijos apsireiškimo vieta, kurioje jau baigta ir už kelių dienų atidaroma koplyčia. Čia žygeiviams klebonas, koplyčios statybos iniciatorius ir dabartinis sergėtojas, papasakojo šios vietos šv. Mergelės Marijos apsireiškimo istoriją.

Toliau buvo aplankyta Lietuvos partizanų Šilo mūšio vieta, kurioje šiuo metu yra atstatomos žeminės, bei kitos vietovės, kuriose sutiktiems žmonėms keliautojai dalijo dovanėles. Žmonės mielai jas priėmė ir domėjosi, stebėjosi keliautojų veikla, kai kas net siūlėsi paremti. Tačiau keliautojai tai darė savo noru ir iniciatyva neatlygintinai, taip suteikdami savo mėgstamai kelionei daugiau prasmės.

Kelionės pirmos dienos pabaigoje, įvažiuojant į Dusetas, žygeiviai pateko į vykstantį koncertą, kuriame buvo apstu žmonių. Ši proga įsisukti į pramogaujančią minią nebuvo praleista. Žygeiviai su Lietuvos istorine vėliava priešakyje demonstratyviai nuvažiavo prie miesto centro fontano, kelis kartus visu būriu jį apvažiuodami ratu, o nepraėjus nė pusvalandžiui, jau mirgėte mirgėjo balionai su euro simboliu tarp žmonių, ir Lietuvos istorinės vėliavėlės, kuriomis buvo apdalyti vaikai. Kartu vaikams dar buvo dalijami saldainiai, o jų tėveliams – lankstinukai su 10 patarimų įvedant eurą, rašikliai, USB atmintinės ir puodeliai su euro ženklu.

Bedalijant dovanėles nebuvo apsieita ir be neigiamos reakcijos dėl euro įvedimo. Keli žmonės labai neigiamai atsiliepė apie šią artėjančią naujovę. Tačiau žygio dalyviai sugebėjo švelniai atremti neigiamą nuomonę, paaiškindami paprastais ir aiškiais argumentais tiems žmonėms tai, ką jie suprato klaidingai.

Lietuvos istorinei vėliavai išvažiuojant iš renginio nugriaudėjo palydintys plojimai ir palinkėjimai iš renginyje dalyvaujančių žmonių. Numynę dar penketą kilometrų pasiekėme vietinę kaimo turizmo sodybą. Pasilepinę pirtelėje ir atgavę jėgas pradėjo ruoštis nakvynei. Kas pievoje palapinėje, kas po stogu ant kilimėlio ar lovoje.

Kitą rytą prabudę vėl visi susiruošė į kelionę. Mynėm 10 kilometrų dviračių pedalus iki pusryčių vietos. Ten valgėm ant ugnies keptus blynus su uogiene ir klausėm vietinių pasakojimų. Bitininko ir žolininkės jaudinančią birželio mėnesio pavadinimo atsiradimo mitą, spėliojome rodomų žolių pavadinimus ir susipažinome su nepažįstamomis žolėmis.

Po to buvo aplankytos kitos numatytos įsimintinos Zarasų krašto vietos. Popiet važiuojant dviračiais mus užklupo lietus. Per lietų važiavome beveik nesutikdami žmonių, todėl likusios dovanėlės buvo paliktos kitiems dar šiais metais vyksiantiems žygiams geresniu oru, o tuo tarpu mynėm iki sodybos Magučiuose, kurioje visi turėjome laukiančius savus automobilius, kuriais atkeliavome į žygio pradžios vietą.

Šiais metais LKA keliautojų klubo laukia dar keli žygiai dviračiais po Lietuvą, kurių metu visų pirma bus važiuojama su Lietuvos istorine vėliava, kuri sutiktiems automobilių vairuotojų ir žmonėms žadins tautiškumo jausmą, ir bus informuojami atokiausių Lietuvos sodybų gyventojai apie lito keitimą į eurą.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.