Radinys virtame kiaušinyje sugadino moteriai pusryčius

Į „Bendraukime“ kreipėsi Raminta, kuriai trečiadienio rytą apetitą sugadino netikėtas radinys virtuose kiaušiniuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Raminta

2014-11-07 10:02, atnaujinta 2018-01-22 02:33

„Kaip įprastai rytais, išsiviriau kiaušinius iš ką tik pirktos dėžutės ir pastebėjau keistą darinį juose. Prieš pastebėdama, keletą gabaliukų suvalgiau, kitus išmečiau. Gal suprantate, kas tai, ir ar tai nepavojinga sveikatai?“ – klausė Raminta.

Mūsų skaitytojai atsakyti į klausimą sutiko Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos veterinarijos sanitarijos skyriaus  vyriausias veterinarijos gydytojas Jonas Stanius.

„Pagal Jūsų atsiųstas nuotraukas matyti, kad kiaušinyje buvo kraujo lašelis. Kai kiaušinis dar tik pradeda formuotis vištos organizme, jį supa trynio maišelis, kuriame yra gausus kraujagyslių tinklas. Kai trynys subręsta, trynys išsiskiria iš trynio maišelio, išsiskyrimo metu trynio maišelis įtrūksta.

Šio proceso metu gali įtrūkti ne tik maišelis, bet gali pasižeisti kraujagyslės. Tada kraujo lašelis patenka ant trynio ir, jeigu jis yra trynio paviršiuje, gali nusidažyti ir baltymas. Kuo kiaušinis šviežesnis, tuo tamsesnė kraujo spalva. Tokių atvejų dažniau nustatoma jaunų vištų, mažiausio S svorio kategorijos kiaušiniuose.

Jokio pavojaus žmonių sveikatai jie nekelia, nors yra kiaušinių kokybės neatitikimas. Tokie atvejai turi būti nustatomi kiaušinių rūšiavimo metu juos peršviečiant ir toks kiaušinis turėtų būti priskirtas žemesnės kokybės klasei. Šiuo atvejų rūšiavimo metu tai nebuvo nustatyta. Toks kiaušinis turėjo būti nukreiptas kiaušinių produktų gamybai kaip B klasės“, - aiškino specialistas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.