Lietuvio keliautojo įspūdžiai iš paslaptingojo Mianmaro

Indijos ir Kinijos kratinys su Tailando prieskoniu. Kadaise – britų imperijos pasididžiavimas, brangakmenis pasaulio žemėlapyje. Vis dar brangakmenis, tik padengtas storu sluoksniu purvo.

Švedagono pagoda.<br>Autoriaus nuotr.
Švedagono pagoda.<br>Autoriaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Rimkus

Nov 13, 2014, 11:24 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 2:24 PM

Per karšta ir per drėgna. Lyg to mažoka, dėvėti bet ką, kas nedengia kelių yra paprasčiausiai nepadoru. Aš su kelnėm. Neturėjau laiko nusipirkti longyi*. Užtat viešbutyje ir dieną, ir naktį mūviu šortus.

Daugiau tatuiruočių tūkstančiui žmonių dar neteko matyti. Visur aplink laukiniai šunys ir katės. Prastas ir neadekvačiai brangus maistas.

Skurdas, skurdas, skurdas ir graži mergina naujutėliame „Ferarri“, apsuptame gausybės penkiasdešimties metų senumo akivaizdžiai tuoj tuoj subyrėsiančių, žmonių perpildytų autobusų.

Kamštis – viena iš nedaugelio vietų, kur visiems galioja vienodos taisyklės. Visi draugiškai laukiame žalios šviesos. Pirmas taksi vairuotojas mano gyvenime pradžiugintas spūsties: „Big traffic, Myanma big traffic, sir.“ Ir atsisukęs šypsosi plačia, pusiau bedante, paraudonavusia nuo betelio riešutų šypsena.

Visa šalis laikosi ant šypsenų. Didžioji dauguma vos sukrapšto pakankamai pinigų elementariam išgyvenimui, bet šypsenų per vieną dieną tiek, kiek mes neišspaudžiame per metus.

Auksas, auksas, visur auksas, ir gigantiška auksinė Švedagono pagoda stūkso virš miesto.

Važiuojame dešine puse. Vairas irgi dešinėje. Pas visus.

Muziejai, stadionai, rūmai, mistinės paskirties pastatai, kažkada statyti klestinčiai šaliai, kur gyventojai turi pinigų, bet tie laikai niekad neatėjo. Gal kada nors.

Vienintelis emigrantų baras visame mieste trečiadienio vakare skęstantis pobaisėje vakarietiškoje muzikoje ir prašantis 8 dolerių už vietinio alaus butelį. Suplok, kad atkreiptum kieno nors dėmesį, pabučiuok orą, kad pakviestum padavėją.

Vėl taksi. Pajuda lygiai 0 metrų per 15 minučių kamštyje.

Už poros valandų visa gatvė bus okupuota basų vaikių spardančių kamuolį. Vairuotojas linksi galvą į Birma-popso gabalo ritmą. Pro mūsų stovinčią mašiną praeina trys vienuoliai.

Viena diena Mianmare, kita Europoje. Mes kaip niekad anksčiau taip arti vieni kitų... ir visgi kaip toli...

*vietinių dėvimas lengvos medžiagos gabalas-sijonas

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.