Po Nidos centrą vaikšto žvėrys, gyventojai griebiasi už galvų

Šių metų ruduo ir žiema Nidos gyventojams neeilinė. Mat į miestelį iš miško veržiasi žvėrys – lapės, šernai, stirnos, briedžiai. Dėl to Kuršių Nerijos giriose aidi šūviai – gyventojų prašomi medžiotojai mėgina sumažinti žvėrių populiaciją.

Anot nuotraukos autoriaus, ši briedė vaikšto su jaunikliu, kuris nepateko į kadrą, nes slėpėsi krūmuose. Jie lankosi Nidos centre, kur geria iš fontano.<br>V.Jurkūno nuotr.
Anot nuotraukos autoriaus, ši briedė vaikšto su jaunikliu, kuris nepateko į kadrą, nes slėpėsi krūmuose. Jie lankosi Nidos centre, kur geria iš fontano.<br>V.Jurkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 9, 2014, 4:23 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:20 PM

„Aš Purvynėje gyvenu. Tarp Purvynės ir Sruzdynės yra miškas. Ir girdime – pokši šūviai. Medžiotojų nematau, bet šunį leisti į lauką bijau, ir jį gali nudėt“, – pasakojo Nidoje viešintis dailininkas Vytautas Jurkūnas. 

Jis teigė, kad šiais metais žvėrių Nidoje kaip niekada daug.

„Prieš mėnesį buvau čia atvažiavęs, tai lapės ateidavo į kiemą, prie durų, pasidarė įžūlios, stovi – duok valgyt.  Įsidrąsinusios.  O šernai knisa veją mieste, pačiame centre. Ta briedė, kur nuotraukoje, ji ateina į miestą, iš fontano vandenį geria“, – dėstė pašnekovas.

Kuršių Nerijos nacionalinio parko direkcijos vadovė Aušra Feser patvirtino, kad šiemet žvėrių itin daug, dėl to kreiptasi pagalbos į medžiotojus.

„Savivaldybės ir mūsų iniciatyva netgi rengtas susitikimas su Aplinkos apsaugos departamentu ir medžiotojais, nes iš tikrųjų šiemet turim rimtų bėdų – šernai vaikšto po gatves, išknisti visi daržai ir kiemai. Gyventojai eina pas mus ir į savivaldybę, skundžiasi. Todėl prašėme medžiotojų aktyviau medžioti“, – situaciją komentavo A.Feser.

Kodėl žvėrių taip padaugėjo?

„Sunku pasakyti, kas čia vyksta. Teko girdėti, kad gyvūnai kartais šeriami žmonių maistu, ir juos tada traukia gyvenvietės kvapas“, – svarstė moteris.

Kuršių Nerijos nacionalinio parko medžiotojų klubo „Girinis“ vadovas Gintautas Baltranas savo ruožtu teigė, kad šiuo metu Nidoje daugiau pokši ne medžiotojų šūviai, o vaikų mėtomos petardos. 

Jis išskyrė kitą opią problemą, atsiradusią dėl padidėjusio žvėrių kiekio.

„Daugiau darbo už mus šiemet turi vairuotojai. Šiuo momentu važiuoju pagal pranešimą, kad automobilis partrenkė stirną. Labai daug žvėrių juda per kelią ir dažnai įvyksta avarijos. Šiemet jų tikrai daugiau nei ankstesniais metais. 

Mūsų kelias dabar yra pakeltas ir, kadangi žvėrims reikia iššokti ant kelio, kuris yra aukščiau negu miškas, jie, matyt, įsibėgėja ir avarijų tikimybė išauga“, – kalbėjo medžiotojas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.