Dėl kūdikio mėlynės kritikuoti medikai nustatė jam sunkią ligą

Socialiniame tinkle „Facebook“ žaibiškai plinta kūdikio nuotrauka, kurioje matyti mažylio alkūnės linkyje atsiradusi didelė mėlynė. 

Socialiniame tinkle „Facebook“ žaibiškai plinta kūdikio nuotrauka, kurioje matyti mažylio alkūnės linkyje atsiradusi didelė mėlynė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Socialiniame tinkle „Facebook“ žaibiškai plinta kūdikio nuotrauka, kurioje matyti mažylio alkūnės linkyje atsiradusi didelė mėlynė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 15, 2015, 11:14 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 1:03 AM

„Taip kūdikiui (kraują. – Red.) ima Santariškių vaikų ligoninės Naujagimių skyriaus seselė“, – taip savo „Facebook“ paskyroje rašė vaiko tėvas Aurimas Stravinskas ir pabrėžė, kad seselė, kuri ėmė kraują, ligoninėje teigė dirbanti 18 metų.

„Paklausta, ar matė veną prieš durdama, tylėjo ir nežinojo, ką pasakyti. Atvežusi vaiką į palatą po procedūros pasakė, kad rankytėje venos nerado, todėl paėmė kraujo iš galvytės“, – baisėjosi tėvas ir prašė internautų pasidalinti nuotrauka.

Pasak vyro, į procedūrinį kabinetą, kur vaikui ėmė kraujo, mamos neįleido. Tiesa, tai yra įprasta. Tačiau kūdikio tėvas žadėjo daugiau niekada nepalikti mažylio vieno ir spėjo, kad į ranką buvo durta per giliai.

„Tokie antžmogiai neturėtų dirbti su vaikais apskritai. Mes taip nepaliksim, atsakys jie už tai, ką padarė mūsų vaikui. Rašysim skundą Sveikatos apsaugos ministerijai, turiu įrašą kaip prisipažino, kad dūrė, nors nematė venos, nes anatomiškai ji ten turėjo būti! Neaišku, ką pradūrė. Palikt nepaliksim tikrai, tik kad vaiko gaila ir baisu, kad blogiau nebūtų“, – rašė vaiko mama Laura. 

Komentuotojai reiškė užuojautą tėvams ir linkėjo greičiau pasveikti.

„Jetau... Kaip baisu... Tikiuosi, kad greitai praeis ir be papildomų rūpesčių... :( Net baisu pagalvoti, kaip jūs jaučiatės... Laikykitės, tėveliai“, – linkėjo viena mergina.

***

Santariškių vaikų ligoninės atstovė ryšiams su visuomene Jolanta Normantienė teigė, jog medikai jau matė internete platinamą kūdikio nuotrauką.

„Vaikui dabar daromas hematologinis tyrimas ir ieškoma priežasties, kodėl išsivystė tokia hematoma. Čia gali būti ir medicininė problema. Nežinau, kodėl tėvai taip skuba. Kai bus tyrimų rezultatai, galėsiu pakomentuoti daugiau, kas čia nutiko“, – teigė J.Normantienė.

Pasak ligoninės atstovės, gana dažnai būna, kad kūdikiui nepavyksta paimti kraujo iš venos, tada jo imama iš kapiliaro galvoje.

Gavusi tyrimų rezultatus, J.Normantienė informavo, jog kūdikiui nustatyta sunki liga.

„Kaip teigė Vaikų ligoninės Neonatologijos centro vadovas dr. A. Liubšys, naujagimis papuolė į ligoninę dėl infekcijos, todėl įprastine tvarka kraujas buvo imamas iš venos dėl infekcijos žymenų. Kadangi kraujo paėmimas iš venos yra invazinė procedūra, tai reiškia, kad adata venoje praduria skylutę, gali tęstis kraujavimas iš venos, todėl kurį laiką vena laikoma užspaudus, kad venos pradūrimo vietoje susiformuotų krešulys. 

Jei žmogus neturi kraujo krešėjimo sutrikimų, krešulys susidaro per 2-3 min. Jeigu yra krešėjimo sutrikimų, kraujavimas gali tęstis ilgą laiką.

Konkrečiu atveju slaugytojai, įdūrusiai adata reikiamoje vietoje, kraujas netekėjo, užklijavo dūrio vietą ir kraują paėmė iš kitos vietos. Po kelių valandų dūrio vietoje buvo pastebėta susidariusi mėlynė ir sutinusi ranka, nors kraujavimo iš dūrio vietos nebuvo.

Dėl susidariusio krešulio (hematomos) naujagimis buvo konsultuotas įvairių specialistų:  chirurgų, angiochirurgų, hematologų ir kitų. Kraujas ištirtas dėl galimų krešėjimo sutrikimų ir naujagimiui nustatyta sunki hemofilijos A forma.

Šitas atvejis padėjo anksti išaiškinti naujagimio sunkią ligą, kuri bet kuriuo šio mažylio gyvenimo laikotarpiu galėjo sukelti sunkių pasekmių. Bet tinkamai gydant šią ligą galima kontroliuoti“, – pranešė J.Normantienė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.