Pakviečiau draugę iš Čikagos į Vilnių. Ji juokėsi, man buvo gėda

Labai mėgstu bendrauti. Ir ne tik realiame gyvenime, bet ir interneto erdvėje. Mano tokio komunikabilumo pasekmė – daugybė draugų iš įvairių pasaulio kampelių.

Virtualus pasivaikščiojimas sostinės senamiesčiu draugėms tapo proga pasijuokti.<br>„Google maps“ nuotr.
Virtualus pasivaikščiojimas sostinės senamiesčiu draugėms tapo proga pasijuokti.<br>„Google maps“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ema

Mar 26, 2015, 1:29 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 5:47 AM

Kartą per pokalbį draugė iš Čikagos prasitarė: „Būtų neblogai aplankyti jūsų šalį.“

Atsakiau: „Kokios problemos! Atvažiuok! Tikrai nepasigailėsi. Lietuva nuostabi ir labai graži šalis!“

Ji padėkojo už pasiūlymą ir atsisakė kol kas tai padaryti, pasiteisindama laisvo laiko stoka ir ribotomis finansinėmis galimybėmis. Tada man netikėtai šovė į galvą mintis – ogi pakeliaukime virtualiai – per „Google“ žemėlapį.

Pasakyta – padaryta. Prisijungusios prie žemėlapio ir prie „Skype" tam, kad būtų patogiau komentuoti, pradėjome savo virtualią ekskursiją po mūsų šalies sostinę Vilnių. Iš pradžių pasivaikščiojome Gedimino prospektu, paskui apžiūrėjome Rotušės aikštę ir galiausiai pasukome į Pilies gatvę.

Kodėl iš karto būtent ten? Sugalvojau draugei parodyti Aušros vartus. Aš, kai atvažiuoju į Vilnių, irgi visada aplankau šią vietą. Kažkur girdėjau, kad tai šventa vieta, išpildanti visas svajones. Reikia tik atsistoti po Aušros vartais, pasimelsti, sugalvoti norą ir noras išsipildo!

Kadangi draugė irgi turėjo neišsipildžiusių svajonių, nusprendžiau padėti jas įgyvendinti. Taigi, keliaujame ta gatve ir jaučiu – mano skruostai pradeda rausti. Nuo ko? Nuo pristatytų keistų, nelabai estetiškai atrodančių prekiautųjų niekučiais palapinių, kurios užstoja bendrą gatves vaizdą, nuo bet kaip jose sukabintų prekių, nuo prekystalių, užtiestų baltomis paklodėmis kaip senais „gerais“ sovietų laikais, nuo apdraskytų sienų!

„Jo ma jo! – galvoju. – Tikras Gariūnų turgus Vilniaus centre!“

O labiausiai nuvylė pastatai. Jūs kada nors matėte, kaip jie atrodo žemėlapyje? Atšokęs, nubrozdintas, spalvą praradęs tinkas, apipaišytos sienos, apdaužytos tarpuvartės. Baisu!

Bandydamos pasiekti kelionės tikslą truputį paklaidžiojome mažomis gatvelėmis. Ten, kaip ir Pilies gatvėje,  tragiška padėtis. Nors ką ten gatvelės. Net patys Aušros vartai ir šalia jo esantys namai nekokios būklės – tai matyti padarytose nuotraukose – jas dariau keliaudama žemėlapiu.

Kaip reagavo mano draugė į pamatytą vaizdą? Juokėsi. Juokiausi kartu. O ką man liko daryti? Tik juoktis. Nors iš tiesų linksma nebuvo. Buvo gėda. Ir labai labai gėda. Dėl ko? Dėl to, kad vadiname savo šalį Europos centru, o nesugebame tinkamai susitvarkyti net pagrindinio savo miesto, o ypač jo širdies – Vilniaus senamiesčio! O dar labiau gėda nuo minties, kad ir visas pasaulis tai žino, mato ir, kas baisiausia, paslapčia iš to žvengia!

Ką gi. Kitą kartą būsiu atsargesnė siūlydama draugams virtualiai keliauti po Lietuvą. Nenoriu gąsdinti. 

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime" temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.