Skautai pataria, kaip pasigaminti skanius patiekalus ant laužo

Sveiki, stovyklautojai.

Gardžiausi skautų patiekalai ant laužo.<br>Lietuvos skautų sąjungos nuotr.
Gardžiausi skautų patiekalai ant laužo.<br>Lietuvos skautų sąjungos nuotr.
Gardžiausi skautų patiekalai ant laužo.<br>Lietuvos skautų sąjungos nuotr.
Gardžiausi skautų patiekalai ant laužo.<br>Lietuvos skautų sąjungos nuotr.
Gardžiausi skautų patiekalai ant laužo.<br>Lietuvos skautų sąjungos nuotr.
Gardžiausi skautų patiekalai ant laužo.<br>Lietuvos skautų sąjungos nuotr.
Gardžiausi skautų patiekalai ant laužo.<br>Lietuvos skautų sąjungos nuotr.
Gardžiausi skautų patiekalai ant laužo.<br>Lietuvos skautų sąjungos nuotr.
Gardžiausi skautų patiekalai ant laužo.<br>Lietuvos skautų sąjungos nuotr.
Gardžiausi skautų patiekalai ant laužo.<br>Lietuvos skautų sąjungos nuotr.
Gardžiausi skautų patiekalai ant laužo.<br>Lietuvos skautų sąjungos nuotr.
Gardžiausi skautų patiekalai ant laužo.<br>Lietuvos skautų sąjungos nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Brolis skautas

2015-07-24 23:49, atnaujinta 2017-10-24 04:23

Prieš keletą dienų grįžome iš stovyklos, kurioje iš viso dalyvavo 80 žmonių. Turiu pripažinti, kad išmaitinti visą stovyklą buvo didelis iššūkis. Turbūt niekas tiek nevalgo, kiek visą dieną miške lakstęs penkiolikos metų paauglys.

Dėl šių ir dar ėdresnių vaikų stovyklos virėjai reikėjo ne tik išvirti pilną puodą košės ar makaronų, bet paruošti dar ir skaniai. Jokių problemų nekilo. Prisipažinsiu, aš net namie šitaip sočiai ir skaniai nevalgydavau.

Skautai valgo daug, tačiau stengiasi maistui gaminti skirti kuo mažiau laiko. Todėl noriu jums pasiūlyti keletą lengvai, greitai ir skaniai gamtoje ant laužo paruošiamų patiekalų.

Jei maistą virsite tiesiai ant ugnies, net negalvokite iš namų pasiimti savo labiausiai mėgstamos tefloninės keptuvės ar kito prabangaus puodo. Geriausiai tinka paprastas metalinis puodas, kurio būtų negaila įbrėžti maišant pagaliuku.

Jei turite dujinį degiklį, darykite viską taip, kaip darote namie – aš nesikišu.

1. Skautų duonelė – turbūt kiekvienas skautas yra nors vieną kartą per gyvenimą paragavęs skautiškos duonos. Vanduo, miltai ir druska yra trys pagrindinės kepinio sudedamosios dalys. Net negalėčiau jums tiksliai nurodyti proporcijų. Viską reikia maišyti iš akies, kad nebūtų per skysta, per sūru ar netgi per tiršta. Žiūrėkite, kad mišinys taptų panašus į minkštą ir klampią masę. Tuomet pasiimkite paprastą pagaliuką (geriausiai be žievės), plona juostele aplink jį apvyniokite tešlą ir kaitinkite ant žarijų. Žinoma, niekas nedraudžia improvizuoti, įberkite prieskoninių žolelių, o jei norite saldžios tešlos, tuomet įberkite cinamono ar įpjaustykite apelsino ir citrinos žievelės.

2. Mėsos konservai – kažkurį vakarą, kai budėjome arba kitaip tariant – saugojome stovyklą, pasijutome labai alkani. Naktis, tamsu. Jei būtume ėję tempti vandens ar ieškoti puodo, turbūt būtume pažadinę nemažai stovyklautojų. Prisiminiau, kad palapinėje turiu konservų skardinę, kurią tereikėjo atidaryti ir pastatyti ant laužo. Patikėkite, nieko nėra skaniau, nei ant laužo šildytas troškinys kartu su agurko ir duonos gabalėliu. Vargu ar sugalvočiau paprasčiau paruošiamą sotų, šiltą ir skanų gaminį.

3. Grikiai – grikių košė skamba taip nuobodžiai, kad net esu girdėjusi apie ją anekdotų. Tačiau grikiai iš tiesų yra stebuklingas dalykas, kai paruošiami, pavyzdžiui, su pjaustytu arba tarkuotu sūriu arba užpilami pienu, arba paskaninami jau anksčiau minėtais mėsos konservais. Svarbu nepamiršti jų, kaip ir kitų kruopų, verdamų ant laužo, nuolatos maišyti. Ne taip, kaip elektrinės viryklės, laužo kaitros intensyvumas reguliuojamas kiek sunkiau.

4. Bananai su šokoladu – šiam desertui reikės bananų, šokolado ir aliuminio folijos. Banano žievę reikia išilgai įpjauti ir į tą tarpą įdėti keletą šokolado gabaliukų. Vėliau visą šį kulinarinį šedevrą apvyniokite folija, užmeskite ant žarijų ir kas porą minučių pavartykite, kad abi banano pusės suminkštėtų. Turėkite kantrybes ir desertą pakaitinkite ilgiau, tuomet bananas bus labiau patežęs ir gerokai skanesnis.

5. Paprastasis troškinys – ruošiant troškinį daugiausia laiko atima visų daržovių pjaustymas, todėl patarčiau į gamtą atsivežti jau nuluptas bulves ir supjaustytas daržoves. Tam, kad troškinyje būtų šiek tiek riebalų, nepamirškite nusipirkti mėsos gabalo, o kitu atveju – mėgstamų konservų.

Iš pradžių mėsą reikia pakepinti kartu su svogūnais ir morkomis. Priminsiu, kad kepti nebūtinai reikalinga keptuvė, kepti galite ir paprasto puodo dugne. Šiek tiek pakepinę mėsą su svogūnais ir morkomis, sumeskite visas daržoves, kokias tiktai atsivežėte, pavyzdžiui: kopūstus, bulves, paprikas, pomidorus, salierus, cukinijas, žiedinius kopūstus ir t.t.

Daržoves užpilkite vandeniu tiek, kad jas vos apsemtų, ir tik tuomet, kai užvirs vanduo, suberkite pasirinktus prieskonius.

Linkiu jums nepraalkti, o praalkus pabandyti pasigaminti bent vieną iš tų patiekalų, apie kuriuos aš čia jums kalbėjau. Jei nesate tikri, ar į skautų duonelę įdėjote pakankamai miltų, visada galite kreiptis net į patį mažiausią skautą, kuris jums tikrai negailės patarimo. Skanaus!

Skautus gali sutikti medžių viršūnėse, prisitvirtinusius palapinę 10 metrų aukštyje, miške – 25 laipsnių šaltyje valgančius aitriųjų pipirų  troškinį ar einančius į 30 kilometrų žygį žuvusių už Lietuvą partizanų kapaviečių lankyti.

Lietuvos skautų sąjunga yra seniausia skautų organizacija Lietuvoje, iš mažo, nosį krapštančio lietuvio auginanti tokius vyrus ir tokias moteris, kuriais galėtų didžiuotis visa Lietuva. 

Jei kyla abejonių, rašyk info@skautas.lt.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.