Skautai išvardijo 12 daiktų, kurie pravers vykstant į gamtą

Sveiki, stovyklautojai,

Dabar moku mintinai gyvybiškai būtinų daiktų, reikalingų iškylai, sąrašą.<br>Lietuvos skautų sąjungos nuotr.
Dabar moku mintinai gyvybiškai būtinų daiktų, reikalingų iškylai, sąrašą.<br>Lietuvos skautų sąjungos nuotr.
Dabar moku mintinai gyvybiškai būtinų daiktų, reikalingų iškylai, sąrašą.<br>Lietuvos skautų sąjungos nuotr.
Dabar moku mintinai gyvybiškai būtinų daiktų, reikalingų iškylai, sąrašą.<br>Lietuvos skautų sąjungos nuotr.
Žiūrėkite, kad kuprinėje būtų ir šiltesnis megztinis, ir trumpesni šortai, ir pakankamai apatinių drabužių, o kojinių kraukite tiek, kiek telpa.<br>Lietuvos skautų sąjungos nuotr.
Žiūrėkite, kad kuprinėje būtų ir šiltesnis megztinis, ir trumpesni šortai, ir pakankamai apatinių drabužių, o kojinių kraukite tiek, kiek telpa.<br>Lietuvos skautų sąjungos nuotr.
Nors tai ir nėra lengviausias nešulys žygyje, džiaugsitės, kad jį pasiėmėte, kai prisireiks sukapoti virtuolį malkoms ar nusikirsti vieną kitą eglišakį.<br>Lietuvos skautų sąjungos nuotr.
Nors tai ir nėra lengviausias nešulys žygyje, džiaugsitės, kad jį pasiėmėte, kai prisireiks sukapoti virtuolį malkoms ar nusikirsti vieną kitą eglišakį.<br>Lietuvos skautų sąjungos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Brolis skautas

2015-07-31 17:10, atnaujinta 2017-10-19 15:07

Ar jums yra nutikę taip, kad nuvykę į gamtą suprantate, jog esate nė velnio nepasirengęs, nes neturite kirvio, kuriuo galėtumėte sukapoti malkas ir paruošti jas laužui, turite vandens, bet neturite indo, kuriame galėtumėte jį virti, turite mašiną, kuria norite važiuoti namo, tačiau pametėte žolėje jos raktelius, kuriuos be prožektoriaus rasite tik kitos dienos rytą, o beveik išsikvėpusi telefono baterija nesuteikia galimybės įsijungti įmontuoto šviesos šaltinio? Prisipažįstu, kad ir man tuomet, kai dar buvau jaunas ir nepatyręs skautas, nesisekdavo tinkamai pasiruošti stovyklavimui. Kaip anksčiau mokėdavau padeklamuoti J.Marcinkevičiaus „Grybų karą“, taip dabar moku gyvybiškai būtinų daiktų, reikalingų iškylai, sąrašą.

Visų skautų pulkaunykas, mūsų tunto vadas yra mums įkalęs į galvą, kad privalome visuomet turėti peilį ir vakarais prožektorių. „Kad niekada negirdėčiau miške frazės „Gal kas nors turite peilį šalia?“ – sakė jis. Todėl dabar, statydami konstrukcijas, bet kada vienas kitam galime paskolinti aštrų, Kalvarijų turguje nugaląstą peilį.

Nesvarbu, kiek laiko būsite gamtoje (dvi dienas, dvi savaites ar du mėnesius), visuomet turėkite šiuos daiktus:

1. Peilis ir prožektorius.

2. Kirvukas. Nors tai ir nėra lengviausias nešulys žygyje, džiaugsitės, kad jį pasiėmėte, kai prisireiks sukapoti virtuolį malkoms ar nusikirsti vieną kitą eglišakį šilumai (tikiuosi, aplinkosaugininkai nesupyks). Jei turite jėgų ir vietos, prigriebkite iš namų ir pjūklą. Tuomet medieną galėsite susitvarkyti kaip ponas medkirtys.

3. Esminis stovyklavimo gamtoje sėkmės garantas – virvučių maišelis. Skautai nenaudoja vinių ir beveik viską stato, tvirtina virvėmis. Taip konstrukcija ar paprasčiausias tentas laikysis tvirčiau, gražiau ir netgi, sakyčiau, ekologiškiau. Prasmingą virvių naudojimą galite pamiršti, jei nemokate rišti tinkamų mazgų, tačiau apie juos šiek tiek vėliau.

4. Pasirūpinkite pastoge, kurioje praleisite naktį, kuo užsiklosite ir ką pasiklosite ant žemės. Miego kilimėliai sveria nedaug, tačiau suteikia didelę naudą – snausite šilčiau, patogiau ir, žinoma, švariau, ypač jei žadate praleisti naktį atvirame ore. Esu keletą kartų pamiršęs ir keletą kartų specialiai nepasiėmęs kilimėlio, todėl skirtumą žinau labai gerai.

5. Turėkite puodelį ir indą, iš kurio valgysite. Mes naudojame katiliukus, indus, kuriuos galima statyti ant laužo ir užsivirti vandens ar net ką nors pasigaminti. Įsigyti katiliuką apsimoka žymiai labiau nei puodą, kurį nešiotis sunku. Jei esate įpratę namie naudoti šakutę, peilį, sviestinį peilį, arbatinį šaukštelį, žuvies įrankius, teks viską palikti ir pasiimti patį paprasčiausią šaukštą, nes su juo doroti galėsite viską, net mėsos kepsnį. Neapsikraukite įrankiais, jei galite išsiversti su vienu vieninteliu.

6. Pasirūpinkite dviem degtukų dėžutėmis. Vieną degtukų dėžutę įvyniokite į keletą maišų. Geriausiai tiks šiukšlių maišai, o ne panaudoti plastikiniai maišeliai, kuriuose anksčiau laikėte braškes. Žodžiu, pasirūpinkite, kad degtukai išliktų sausi. Kitą dėžutę įsidėkite kur nors, kur galėtumėte greitai pasiekti.

7. Pasiimkite sausų drabužių. Žiūrėkite, kad kuprinėje būtų ir šiltesnis megztinis, ir trumpesni šortai, ir pakankamai apatinių drabužių, o kojinių kraukite tiek, kiek telpa.

8. Apsauga nuo lietaus. Palapinsiaustė yra vienas iš pirmų dalykų, kurį įsigyja jaunas skautas. Universalus daiktas, kurį naudojame ir kaip lietpaltį, ir kaip tentą, ir kaip kilimėlį, kaip staltiesę, kaip priemonę kūno šilumai palaikyti, vienu žodžiu – pritaikome viskam. Kokybiška palapinsiaustė kainuoja mažiausiai apie 20 eurų, todėl, jei į gamtą vykstate vieną kartą per trejus metus, įsigykite vienkartinį lietpaltį. Jį įsigyti galite greičiausiai kiekvienoje maisto prekių parduotuvėje.

9. Dvi poros batų. Aš dažniausiai pasiimu sunkesnius ir lengvesnius, patogius batus. Greitas patarimas ateičiai – nemanykitge, kad už 200 eurų nupirkti nauji batai iš karto bus geriausi pasaulyje, o ypač kieti kerziukai. Pirmiausia juos pravaikščiokite, prisitrinkite keletą pūslių, jas užsigydykite ir tik tuomet naudokite žygiams ir kelionėms.

10. Adata ir siūlas. Jums tikrai kas nors suplyš taip, kad lipniąja juosta plyšio nesutvarkysite.

11. Šiukšlių maišai naudingi daiktams apsaugoti nuo lietaus ir šiukšlėms surinkti. Besivoliojantys dešrelių ar greitai paruošiamų sriubų pakeliai stovyklavietės nepuošia.

12. Kava ir cukrus. Nėra nieko geriau nei karštos kavos puodelis iš ryto, ant ežero kranto.

Tai esminiai 12 dalykų, kuriais visuomet apsirūpinu prieš keliaudamas į gamtą. Jaučiuosi blogai, jeigu pamirštu pasiimti atsargines baterijas prožektoriui ar antrą sandariai supakuotą degtukų dėžutę. Visos kitos priemonės – pagal savo nuožiūrą ir pagal oro sąlygas.

Skautus gali sutikti medžių viršūnėse, prisitvirtinusius palapinę 10 metrų aukštyje, miške – 25 laipsnių šaltyje valgančius aitriųjų pipirų troškinį ar einančius į 30 kilometrų žygį žuvusių už Lietuvą partizanų kapaviečių lankyti.

Lietuvos skautų sąjunga yra seniausia skautų organizacija Lietuvoje, iš mažo, nosį krapštančio lietuvio auginanti tokius vyrus ir tokias moteris, kuriais galėtų didžiuotis visa Lietuva. 

Jei kyla abejonių, rašyk info@skautas.lt.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.