Panevėžietis susidūrė su sukčių klasta, kuri žmonėms atima protą

Perspėjimų, kaip saugotis telefoninių sukčių, pasirodo nuolatos. Tačiau sukčiai darosi vis išradingesni. Naujas jų „kabliukas“ – pasiūlymas užsidirbti, filmuojantis erotiniuose filmuose.

Populiarus sukčiavimo būdas yra kai telefonu atsiliepusi mergina pasiūlo: „Pervesk man 5 eurus, aš tau atsiųsiu savo erotinę nuotrauką.“<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Populiarus sukčiavimo būdas yra kai telefonu atsiliepusi mergina pasiūlo: „Pervesk man 5 eurus, aš tau atsiųsiu savo erotinę nuotrauką.“<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Pirma taisyklė, nenorintiems pakliūti į sukčių pinkles – niekada neskubėti nieko vykdyti.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Pirma taisyklė, nenorintiems pakliūti į sukčių pinkles – niekada neskubėti nieko vykdyti.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
V.Budzinskas tikino, kad su telefoniniais sukčiais jam tekę susidurti ne kartą, tad žino, kaip reikia elgtis.<br>A.Švelnos nuotr.
V.Budzinskas tikino, kad su telefoniniais sukčiais jam tekę susidurti ne kartą, tad žino, kaip reikia elgtis.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Joana Gimberytė

Sep 22, 2015, 10:47 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 10:15 AM

Būrėjas, parapsichologas ir astrologas Vytautas Bundzinskas tokio pasiūlymo sulaukė SMS žinute.

„Viskas prasidėjo, kai gavau SMS žinutę – pasiūlymą filmuotis erotiniuose filmuose. Žinutės tekstas buvo toks: „Labas rytas, gal domintų slaptas papildomas darbas už 50 eurų?“

Man iškart kilo įtarimas. Jeigu man ir reikėtų darbo, nepatikimai atrodytų vien tai, kad jį siūlo žinute. Rimti žmonės juk skambina. Nutariau pratęsti žaidimą.

Paklausiau, ką reikės daryti, atsakė, kad filmuotis. Paklausiau, kur filmuotis, atsakė: „Ero filme.“ Prisistatė, jog rašo moteris. O paklausus, su kuo filmuočiausi, atsakė: „Su vyrais ir moterimis.“

Kai pasiteiravau, kur vyktų filmavimas, manęs pirmiausia paklausė, kur pats gyvenu. Kai parašiau, kad esu iš Panevėžio, man atsakė: „Filmuosime Kupiškyje. Bet jums reikia pasitikrinti sveikatą ir sumokėti 10 eurų nario mokestį.“

Supratau, kad susidūriau su keista, nauja sukčiavimo telefonu forma“, – pasakojo V.Bundzinskas.

Vyras tikino, kad su telefoniniais sukčiais jam tekę susidurti ne kartą, tad žino, kaip reikia elgtis.

„Buvo atvejų, kai prisistatė kaip iš FNTT, iš pradžių kalbėjo rimtai, o paskui pradėjo šnekėti, kad dėl kažkokios močiutės vištos žada pradėt tyrimą. Bent kiek mąstančiam žmogui aišku, jog tai sukčiai“, – pabrėžė jis.

Parapsichologas taip pat atskleidė, kad seksas – jautri tema ir psichologiškai gali tiesiog užvaldyti žmogų. Tuomet šis sutinka su viskuo ir labai naiviai užkimba. Skelbimai sekso tema – vieni populiariausių. 

„Per savo darbo praktiką esu daręs ne vieną eksperimentą. Skambinau numeriais, skelbiamais TV laidos metu „bėgančioje eilutėje“, ekrano apačioje. Taip išsiaiškinau, kokie viliojimo telefonu atvejai yra dažniausi. Pavyzdžiui, populiarus sukčiavimo būdas yra kai telefonu atsiliepusi mergina pasiūlo: „Pervesk man 5 eurus, aš tau atsiųsiu savo erotinę nuotrauką.“

Kitas būdas – atsiliepusi mergina paprašo pervesti tam tikrą sumą, kad „būtų patikimiau bendrauti“. Atsiranda naivuolių, kurie nieko nepatikrinę iš karto tai padaro. Perveda pinigus, papildymus ir t.t. Kai užvaldo sekso troškimas, žmogui dingsta protas. Tokia žmonių grupė ir užkimba.“

V.Bundzinskas išvardino ir priežastis, dėl kurių asmuo gali sutikti su tokiu neįprastu pasiūlymu filmuotis: „Žmonės gali sutikti tikrai ne todėl, kad jiems reikia darbo. Žmogus gali turėti ir darbą, ir šeimą, bet galimybė nusifilmuoti erotiniame filme jaudina. Galimybė pasimylėti ir kad už tai dar sumokėtų? Užvaldžius jauduliui veikiama impulsyviai.“

Anot parapsichologo, pirma taisyklė, nenorintiems pakliūti į sukčių pinkles – niekada neskubėti nieko vykdyti.

„Kad ir koks būtų pasiūlymas, pasitarkite su draugais, artimaisiais, pažįstamais. Žmonėmis, kurių tuo tarpu nėra užvaldžiusios emocijomis. 

Antra taisyklė: niekada nebijokite patys paskambinti. Jei gautumėte žinutę, pirma būtinai išsiaiškinkite, su kuo kalbatės. Galbūt tai – ne tobula moteris, o šešiasdešimtmetis vyriškis“, – kaip išvengti telefoninių sukčių „kabliuko“ pataria V.Bundzinskas.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.