Nustebino poelgis kapinėse: „Ar mirusiems pritrūko vietos?“

Jurbarke kviečiama prisidėti tvarkant apleistus kapus, uždegti žvakelę ant vienišų kapų – puiki iniciatyva! Bet pačių kapų netikėtai sumažėjo... 

Vienoje eilėje buvo senoviški, masyvūs antkapiai, kitoje eilėje – lieti, maždaug 1970 – 1990 metų. Keletas tokio tipo dar stovi tose pačiose kapinėse.<br>Skaitytojos nuotr.
Vienoje eilėje buvo senoviški, masyvūs antkapiai, kitoje eilėje – lieti, maždaug 1970 – 1990 metų. Keletas tokio tipo dar stovi tose pačiose kapinėse.<br>Skaitytojos nuotr.
Tačiau abi eilės skaitytojos minėtų kapų buvo išlyginti šią vasarą.<br>Skaitytojos nuotr.
Tačiau abi eilės skaitytojos minėtų kapų buvo išlyginti šią vasarą.<br>Skaitytojos nuotr.
Kunigas M.Kairys teigė, jog užlyginti nelankomus kapus – įprasta.<br>Skaitytojos nuotr.
Kunigas M.Kairys teigė, jog užlyginti nelankomus kapus – įprasta.<br>Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Skaitytoja

2016-10-31 11:05, atnaujinta 2017-05-09 21:15

Jurbarko evangelikų liuteronų kunigas Mindaugas Kairys Jurbarko džiaugiasi, kaip Lietuvos ir Vokietijos jaunuoliai tvarko apleistas Kalvelių kapinaites. Laiko šiose kapinaitėse pamaldas, meldžiasi už čia palaidotus. Niekas nežino pavardžių, kas čia palaidota, bet kapinės lietuviui – šventa vieta. O koks gražus pavyzdys jaunumui!

Šią vasarą buvusių kapinaičių vietoje prie Vilkyškių evangelikų liuteronų bažnyčios buvo pastatytas paminklas.

Akmens plokštėje iškalti žodžiai: „Didžiai užtarnautas garbingas paminklas iškiliajam ponui Gotfridui Teodorui Šioniui. Prūsijos karališkajam karo patarėjui. 30 ½ metų buvusiam pagrindiniam Šereiklaukio valstybinio dvaro nuomininkui, kuris gimė 1704m. lapkričio 14 d. mirė 1770 m. gruodžio 3 d. sulaukęs garbingo amžiaus ir gyvenęs 66 metus ir 19 dienų.“

Bet štai tam pačiam kunigui M.Kairiui žinant, šią vasarą Jurbarko evangelikų liuteronų kapinėse, kurias administruoja parapija, buvo suorganizuota kelių vyrų talka ir nuo senų kapų buvo nuimti antkapiai. Tuos kapus kuo skubiau užlygino ir užsėjo žole.

Vienoje eilėje buvo senoviški, masyvūs antkapiai, kitoje eilėje – lieti, maždaug 1970 – 1990 metų. Keletas tokio tipo dar stovi tose pačiose kapinėse. Bet taip buvo išlyginta apie 7-10 kapų. Ar tų antkapių prireikė kitose kapinaitėse?

Pernai per Vėlines tie kapeliai dar buvo aptvarkyti, ant kiekvieno degė žvakelės. Ar kapinėse buvo mažoka vietos?

Maždaug po mėnesio nuo užlyginimo vyko kapinėse pamaldos. Jos būna laikomos kiekvienais metais visose evangelikų liuteronų kapinėse pagal senas tradicijas. Taigi, ir Jurbarko kapinėse vienoje išlygintų kapų eilėje ant ką tik sudygusios žolės buvo pastatytas staliukas kunigui, o ant kitos išlygintų kapų eilės buvo pastatytas keletas suolelių susirinkusiems atsisėsti.

Neseniai išlyginta žemė – puri, suolelių kojos dar sminga į žemę. O susirinkę žmonės ir kunigas meldžiasi už čia palaidotus. Ką pasakysime jaunimui, kuris ateis tvarkyti kapų? Kur uždegs žvakelę artimieji, jei tokių yra, kai atvažiuos aplankyti saviškių ar pažįstamų kapų?

Atrodo, ne visi kapai ir ne visos kapinės vienodai nusipelno pagarbos.

***

Kunigas M.Kairys sakė pasitikslinęs su parapijos administracija ir garantuojąs, jog užlyginti kapai jau seniai nebuvo lankomi.

„Mes prižiūrim kapines jau daug metų. Ir tai ne vienintelės kapinės, kurias prižiūrime. Senkapiai yra stebimi. Jeigu nėra artimųjų, kurie juos prižiūrėtų, natūralu, kad dėl to kapai yra panaikinami. 

Kiekvienais metais patys uždegame daug žvakučių ant daugelio kapų. Kai kurių juose besiilsinčių artimieji ligoninėje, kitų išvykę į užsienį. O tie, kurių artimieji net nežinomi, yra užlyginami – tai natūralu.

Turime atsakingus žmones, kurie garantuotai žino, yra artimieji ar ne. Jeigu nėra, tai nėra, o ką. Iš parapijiečių dėl to į mus niekas nesikreipė. Kad kapai buvo apleisti patvirtino ir parapijos administracija“, – tvirtino M.Kairys.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.