Po skandalo su tikybos mokytoja pasipylė sukrečiančios mokinių išpažintys

Skandalas Telšių „Žemaitės“ gimnazijoje, kai tikybos mokytoja gėjus prilygino žudikams ir kanibalams, tapo pavojaus signalu kitoms Lietuvos mokykloms, kuriose užfiksuotos patyčios aidi ir internete. 

Mokinių istorijos, kaip su jais elgiasi mokytojai, išties šokiruoja.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Mokinių istorijos, kaip su jais elgiasi mokytojai, išties šokiruoja.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2017, 8:40 PM

Atmosfera – įkaitusi

Dešimtokams dėsčiusi, kad kone visi žudikai maniakai, suvalgę savo aukas, buvo gėjai, o homoseksualai yra dažniausi vaikų tvirkintojai, tikybos mokytoja Loreta Raudytė iš dalies pripažino klaidą – dalį informacijos ji surinko netinkamos.

Mokytoja sulaukė net tik priešpriešos, bet ir mokinių palaikymo, todėl iš darbo atleista nebuvo.

Tačiau vienas klausimas, iškeltas skandalingos pamokos turinio paviešinti nepabijojusios gimnazijos moksleivės Indrės Pabijonavičiūtės, greičiausiai dar ilgai bus neatsakytas.

„Net nenoriu bandyt įsivaizduot, kaip jaučiasi homoseksualus paauglys, sėdėdamas dorinio ugdymo pamokoje ir girdėdamas tokį mokytojos pranešimą“, - savo „Facebook“ rašė ji. 

Mokinių patirtys – gąsdinančios

Kaip mokiniai jaučiasi Lietuvos mokyklose? Ar pedagogai išties visuomet teisūs, kai visą kaltę dėl nepakeliamos įtampos ir net besiformuojančių patyčių suverčia moksleiviams, kurių, neva, neįmanoma sutramdyti? 

Vargu, ar galima teigti, kad tikybos mokytoja tyčiojosi iš homoseksualių mokinių. 
Tačiau akivaizdu, kad mokiniams pateikta informacija apie tariamą netradicinės lytinės orientacijos žmonių polinkį į nusikaltimus gali suformuoti neigiamą požiūrį, kurį dalis mokinių išreiškia būtent patyčiomis.

Beje, kai kalbama apie patyčias mokyklose, dažnai visų akys nukrypsta į mokinius – neva tai tik jų problema. Tačiau pašaipomis dvelkianti atmosfera mūsų šalies ugdymo įstaigose atskleidžia ir kiek kitokią pedagogų pusę Lietuvos interneto forumų diskusijose, kuriose internautai ryžtasi atskleisti savo širdies žaizdas, atsivėrusias, kai iš jų išsityčiodavo mokytojai. 

Tyčiojosi iš bendravimo ir išvaizdos

„Iš manęs klasės auklėtoja tyčiojosi, nes jai nepatiko, kad turėjau Aspergerio sindromą (pasireiškia sunkumai bendraujant, - aut. past.). Ji nuolat pabrėždavo, kad aš nepatikima, kad galiu bet ką padaryti ir to net nesuprasti, kad aš beviltiška, kad nėra ko iš manęs tikėtis. Tai man buvo nemalonu emociškai“, - pasakojo viena atsiverti išdrįsusi mergina.

Ji pabrėžė, kad nors gali susidaryti įspūdis, jog neva mokytojai pritrūko kantrybės su sunkiai auklėjima mokine, kitos pedagogės sugebėjo užmegzti ir emocinį ryšį, ir mokyti. Deja, ne visos.

„Anglų kalbos mokytoja sugalvojo, kad aš esu negraži. Ir man tai kartais sakydavo“, - prisiminė buvusi moksleivė.

Seksualiai priekabiavo

„Mergaites lupdavo per šikną. O berniukus iš viso! Įkišdavo jų galvas tarp savo kojų ir taip pat lupdavo per šikną. Berniukai skųsdavosi, kad smirdėjo. Aš manau, kad jam tai buvo smagu. Bet dabar būtų galima kreiptis dėl seksualinio priekabiavimo. O tada savo teisų nežinojome“, - dėstė ji.

Šaipėsi iš ligos

Įdomu tai, kad net išsilavinę, savo dalyką itin preciziškai išmanantys mokytojai įklimpsta į purvinų patyčių liūną.

Vienos internaučių papasakota istorija – apie istorijos mokytoją, besilaidžiusį atgyvenusiais, bet skaudžiais epitetais.

„Prieš lentą pasijausdavau visiška šiukšle. Dabar tiksliai nepamenu tų epitetų, skirtų man, bet jei, tarkim, neatsakydavau į kokį klausimą, mane pavadindavo blondine. Na taip, aš tokia ir esu, bet iš mokytojo tai girdėti tikrai nemalonu. Arba dar bulimike, o tai buvo žiauriausia, nes aš tikrai sirgau šia liga ir labai nemalonu būdavo, kai išgirsdavau tai“, - kalbėjo ji.

Smogė į galvą

„Viena mokytoja trenkė mano klasioko broliui per galvą su knyga“ , - apie nežmonišką pedagogės elgesį prabilo kitas internautas.

Jis kalbėjo, kad apie žeminantį smurto atvejį mokinys papasakojo savo tėvams, tačiau mokytojai tai buvo nė motais. 

Ji net ėmė tyčiotis: „Tai ką? Mamai pasiskundei?“ 

Internete aidintys mokytojų išsišokimai – ne ką mažesni nei mokinių. Pamokose girdimos replikos dažnai gali būti pateisinamos kaip nuomonė arba aštresni pasisakymai, iššaukti pačių moksleivių, tačiau peržengiama ir patyčių riba, į kurią pedagogams, kaip ir mokiniams, nederėtų net žvelgti.

Pamokos, galinčios kurstyti netoleranciją tiek tarp moksleivių, tiek tarp mokytojų, net jei ir nepagardintos patyčių, tampa tik dar vienu prieskoniu baimės, nerimo ir streso apimtose mokyklose, karts nuo karto tampančiomis patyčių epicentru.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.