Programavimas – ne moterims? Pagalvokite dar kartą

Moterys kyla į kovą su vyrų valdomu pasauliu. „Moterys užkariauja IT“. Į tokią skambiu šūkiu pavadintą paskaitą susirinkusios pranešėjos pasakė viską, ką galvoja apie darbo rinkoje pastebimą vyrų dominavimą. 

 Atliktų tyrimų duomenimis, moterų IT sugebėjimai net lenkia vyrų.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Atliktų tyrimų duomenimis, moterų IT sugebėjimai net lenkia vyrų.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Renginio akimirka.<br> J.Valaičio nuotr.
 Renginio akimirka.<br> J.Valaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 15, 2017, 2:21 PM

IT sferoje dirbančių ir stereotipus laužančių moterų kalbose – mintys apie lyčių nelygybę Lietuvoje, požiūrį į moteris, savivertės stoką.

Nustebino požiūris

Viena renginio pranešėjų Monika Bradžiūtė papasakojo istoriją apie kelionę į Jungtines Valstijas, kuriose ji patyrė tai, kas tikrai nustebino.

Lietuvoje su komanda sukūrusi startuolį, skirtą įmonių ir jų darbuotojų glaudesniam bendravimui,  ji buvo pakviesta pristatyti šią naujovę Niujorke. Darbu susidomėjo investicinės korporacijos „Citigroup“ atstovai, rengę tokių startuolių konkursą. Atvykusi į didžiausią JAV miestą, su komanda ji dalyvavo atrankoje ir nors nelaimėjo, suprato, koks čia vyrauja požiūris į moteris.

„Man patiko, kad jie, nepaisydami to, jog esu mergina ar blondinė, puikiai su manimi bendravo: jiems nekilo įtarimas, kad aš galėčiau ko nors nežinoti, o šalia manęs esantis vaikinas apie tai nusimanytų geriau. Nebuvo atotrūkio ir seksizmo“, - sakė ji.

Programavimo studijas baigusi ir personalo atrankos specialistės kelią pasirinkusi M.Bradžiūtė tikino, kad atliktų tyrimų duomenimis, moterų IT sugebėjimai net lenkia vyrų.

Tačiau Europos komisijos duomenimis, IT srityje dirba mažiau nei trečdalis moterų.

Moko vaikus

 „Merginos dirba daug geriau. Jos yra labiau motyvuotos, kantresnės, kruopštesnės. Kalbu apie daugumą, o ne apie išskirtinius atvejus“, - susirinkusioms moterims dėstė kita pranešėja Monika Katkutė-Gelžinė.

Trijų vaikų mama tokiais pastebėjimais dalijosi remdamasi savo pačios patirtimi, kurią įgijo vaikų užsiėmimuose. Būdama motinystės atostogose, ji sumąstė įkurti vaikų akademiją, kurioje pati moko juos programuoti.

 „Vaikai mokyklose gauna daug technologijų panaudoti, bet mažai su jomis išties dirba. Būdami vartotojais, jie nežino, kad kurti technologijas yra beprotiškai sunku. Tad būna net ašarų, frazių „nekenčiu tavęs“, bet kai įvyksta tas lūžis, jie supranta, kad yra laisvi – patys gali pasirinkti, pasinaudoti savo įgūdžiais“, - kalbėjo M.Katkutė-Gelžinė.

Ji pabrėžė, kad moterų padėtis IT srityje jai yra svarbi todėl, nes pamokose „norisi daugiau mergaičių“. Užsiėmimuose dalyvauja 7-12 metų vaikai. M.Katkutė-Gelžinė skaičiuoja, kad pamokose vyrauja 40 proc. mergaičių ir 60 proc. berniukų pasiskirstymas.

Kodėl vyrai užgožia moteris?

Galima daryti išvadą, kad priežasčių, lemiančių menką moterų aktyvumą IT sferoje, reikia ieškoti ne versle, o kur kas giliau. Anot M. Katkutės-Gelžinės, vyrų dominavimas susijęs su visuomenės suvokimu.

„Manau, kad tai labiau yra kultūrinis reikalas. Dvyliktoje klasėje programuodama aš pastebėjau, kad panoms tai ne lygis. Įstojau į informatiką. Vienas pagrindinių egzaminų – matematika. Mums sakė, kad matematika yra vyrų reikalas. Fizikos mokytoja, kai vesdavo pamokas, į merginas žiūrėdavo taip: „Kam merginoms tie gamtos mokslai?“. 

Nejučia užaugi tokiame pasaulyje, kuriame moterys po darbo plauna indus, prižiūri vaikus, kepa pyragus. Tai nuostabu, bet šalia viso to yra ir profesinis gyvenimas, asmeninis tobulėjimas“, - įsitikinusi ji.

„Moterys užkariauja IT“

Birželio 8 d. Klaipėdos centre esančiame „Kultūros fabrike“ vykęs moterims skirtas renginys „Moterys užkariauja IT“ surengtas programavimo mokyklos „Klaipėda Coding School“. 

Viena organizatorių Edita Unskinaitė portalui lrytas.lt pasakojo, kad mokykloje organizuojamų užsiėmimų metu pastebima, jog į pirmąją paskaitą atvyksta po lygiai merginų ir vaikinų. Tačiau jau kitą kartą iš 10 dalyvavusių moterų matyti vos 1.

„Kodėl? Kur dingsta ta motyvacija? Ar jas reikia paskatinti? Pradėjau kalbėti su M.Katkute, paklausiau, ar mergaitės eina programuoti. Aišku viena – jos dalyvauja užsiėmimuose. Bet suaugusios moterys kelia sau klausimus, ar jos tikrai gali, ar tai – ne vyrų sritis“, - kalbėjo ji.

Būtent tokie keliami klausimai renginio organizatorius paskatino didesnį dėmesį kreipti būtent į moteris, ieškančias būdų įsitvirtinti vyrų vadovaujamame, tačiau iš jų gniaužtų besivaduojančiame pasaulyje. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.