Parduoti automobilį vairuotojui sutrukdė netikėta žinia apie buvusį savininką

2018 vasario 4 dieną sugalvojau iš žmogaus nusipirkti automobilį, visas pirkimo procesas buvo įprastas ir pardavėjo buvau patikrintas, kad pardavus automobilį po kelių dienų transporto priemonę išregistruos ir aš galėsiu tapti jos nauju savininku. 

Parduoti savo automobilį sugalvojęs vairuotojas sužinojo kai ką nemalonaus apie buvusį savininką.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Parduoti savo automobilį sugalvojęs vairuotojas sužinojo kai ką nemalonaus apie buvusį savininką.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Karolis

2018-03-27 20:30, atnaujinta 2018-03-27 21:14

Gavus žinutę iš pardavėjo, jog viskas gerai, nuvykau į „Regitrą“. Ten ir prasidėjo keisti dalykai. Perregistravimo procesas buvo jau ne toks lengvas. „Regitros“ darbuotoja atrodė sutrikus ir vis teiravosi kolegų, ką daryti. 

Matydama, jog automobilis išregistruotas, ji nusprendė išduoti man registracijos lapą ir aš tapau naujuoju automobilio savininku. Viskas atrodo kaip ir gerai ir aš daugiau apie šį „Regitros“ incidentą nebegalvojau, kol pats nesugalvojau parduoti automobilio. 

Nuvykus su automobilio pirkėjais į „Regitrą“ vėl prasidėjo darbuotojos pasimetimas ir pasitarimai su kitais. Po 10 minučių grįžus darbuotoja pasakė, jog dėl areštuoto automobilio (aš jokių areštų neturiu) negali jo išregistruoti. Darbuotoja pasakė negalinti niekuo padėt ir pasiūlė atspausdinti jos raštišką atsisakymą aptarnauti mane, bet pasiūlė nueiti pas valdžią ir gal jie man kuo nors padės. 

Nuėjus pas kitą darbuotoją (atrodo, skyriaus vadovas ar kažkas aukščiau įprasto darbuotojo), kuris man pasakė, jog areštų centras areštavo buvusio savininko turtą, įskaitant ir mano automobilį, kuris jau nebuvo jo turtas. „Regitroje“ pasiūlė kreiptis į areštų centrą ir bandyt jiems išaiškint situaciją. 

Paskambinus jiems išgirdau, kad man niekuo negali padėti ir reikia ieškoti buvusio savininko. Deja, bet to savininko numeris jau nenaudojamas. Taigi, esu dirbantis pilietis, neturintis jokių areštų, nusiperku automobilį ir buvęs savininkas sulaukia turto arešto įskaitant ir mano automobilį, kuris jau buvo parduotas man. Esu areštuotos transporto priemonės savininkas.  

***

„Regitros“ Komunikacijos skyriaus specialistė Emilija Bardauskienė primena, kad prieš registruojant automobilį visada tikrinama informacija apie jį. 

„Pardavęs Lietuvoje registruotą transporto priemonę, per 15 dienų nuo pirkimo-pardavimo sutarties pasirašymo dienos, asmuo turi deklaruoti pasikeitusio savininko/valdytojo duomenis. Tuo tarpu ją įsigijęs asmuo savo vardu turi perregistruoti per 10 dienų po to, kai pardavėjas deklaravo duomenis. Šiuos veiksmus galima atlikti internetu arba bet kuriame transporto priemones registruojančiame „Regitros“ padalinyje.

Automobilio pardavėjo bei pirkėjo interesus saugo jo perdavimą/įsigijimą patvirtinantys dokumentai, t. y. pirkimo-pardavimo sutartis, pinigų perdavimo-priėmimo aktas ar bankinių pavedimų išrašai. Visada siūlome naudoti „Regitros“ rekomendacinę pirkimo-pardavimo sutarties formą, kurią galima rasti įmonės interneto svetainėje.

Automobilio savininko/valdytojo pageidavimu leidimas transporto priemonei dalyvauti viešajame eisme gali būti panaikinamas be jokių papildomų reikalavimų. Tuo tarpu įregistruojant automobilį naujojo savininko/valdytojo vardu yra numatyta kontrolė. Įregistruojant automobilį informacinėje sistemoje tikrinami duomenys apie tai, ar transporto priemonei netaikomi apribojimai: jis nėra vogtas, areštuotas ir pan. 

Pardavėjas privalo užtikrinti, kad automobilis nėra areštuotas

Svarbu suprasti, kad už transporto priemonę yra atsakingas jo savininkas/valdytojas. Pirmiausia, tai reiškia, kad jis privalo pasirūpinti, jog į viešąjį eismą patektų tik saugi ir tvarkinga transporto priemonė. Antra, parduodant automobilį turi užtikrinti pirkėją, kad, pavyzdžiui, teisė disponuoti juo nėra atimta. Kaip numato įstatymai, esant tokiems ar panašiems apribojimams transporto priemonė negali būti perduodama kitiems asmenims. Ši nuostata galioja ir arešto atvejais.

Faktą, jog parduodama transporto priemonė nėra areštuota, savininkas patvirtina pirkimo-pardavimo sutartimi. „Regitros“ rekomenduojamoje formoje yra numatyta, kad pasirašydamas pirkimo-pardavimo sutartį pardavėjas patvirtina, jog parduodamos transporto priemonės nuosavybės teisė priklauso jam, o tretieji asmenys jokių teisių ar pretenzijų į ją neturi. Taip pat užtikrina pirkėją, kad transporto priemonė neareštuota, nėra teisinio ginčo objektas, teisė disponuoti ja neatimta ir neapribota. Pasirašydamas sutartį pardavėjas patvirtina ir tai, kad perduodamos transporto priemonės identifikavimo numeris ir kiti duomenys atitinka jos registracijos dokumente nurodytus duomenis.

Norint detaliau pakomentuoti konkretų atvejį, reikalinga išsamesnė informacija. Žinant automobilio valstybinį numerį (reikalingas raštiškas savininko/valdytojo sutikimas dėl asmens duomenų tvarkymo), būtų galima patikrinti duomenis ir paaiškinti susidariusią situaciją tiksliau. 

Pirmiausia reikėtų pabrėžti, jog šiuo atveju automobilio pardavėjas greičiausiai nevykdė savo įsipareigojimų ir klaidingai informavo pirkėją, t. y. nuslėpė arešto faktą. Tokio automobilio „Regitra“ registruoti negali, tačiau svarbu pastebėti, jog praktikoje yra pasitaikę atvejų, kai informacija apie areštą iš Turto arešto aktų registro pasiekia vėliau nei automobilį įregistruoja naujasis jo savininkas. 

Kadangi nežinome visos informacijos, kviečiame klientą susisiekti su „Regitros“ Komunikacijos skyriumi, kur padėtume tiksliau išsiaiškinti situaciją, rasti galimą sprendimą arba kreiptis į teisėsaugos institucijas“, – sakė „Regitros“ Komunikacijos skyriaus specialistė E. Bardauskienė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.