Toks elgesys su vaikais pašiurpino praeivius – mamai iškvietė policiją

Esu pakraupusi dėl situacijos, kuri įvyko šiandien. Su kolege susiruošėm papietauti. Lauke karšta, tvanku, todėl nusprendėm važiuoti. Atvažiavom prie Edukologijos universiteto ir pasistatėm aikštelėj automobilį. 

 Vilnietė iškvietė policiją mamai, per kaitrą palikusiai savo vaikus automobilyje. <br> Skaitytojos nuotr.
 Vilnietė iškvietė policiją mamai, per kaitrą palikusiai savo vaikus automobilyje. <br> Skaitytojos nuotr.
 Vilnietė iškvietė policiją mamai, per kaitrą palikusiai savo vaikus automobilyje. <br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Vilnietė iškvietė policiją mamai, per kaitrą palikusiai savo vaikus automobilyje. <br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Indrė

May 31, 2018, 5:10 PM, atnaujinta May 31, 2018, 5:29 PM

Išlipus dėmesį patraukė kitame automobilyje besėdintys du mažamečiai vaikai už vairo – jie išdykavo, išsišiepę žaidė. Na, galvoj sušmėžavo mintis – o kur tėvai? Bet žinoma, tuo pačiu pagalvojau, kad matyt šalia, o gal už durelių. Ir nukeliavom valgyti. 

Po gerų 40 minučių einam atgal – pastebiu tą patį automobilį, tačiau vaikų nematyti. Kažkokia nuojauta pakuždėjo žvilgtelti į vidų – automobilio gale sėdėjo susėdę į savo kėdutes ir nugeibę vaikai. 

Staigiai sustojau, pasakiau kolegei, kad žiūrėk, vaikai jau virš 40 minučių mašinoj (nuo to momento, kai tik pastebėjom), o klausimas – kiek dar sėdėjo iki mums pamatant. Automobilyje buvo palikti šiek tiek praverti langai, tačiau pamatėm, kad vaikai suglebę. 

Pradėjau kalbinti juos per langą: „Kaip jūs? Kas jus čia paliko? Kaip jaučiatės? Kiek laiko sėdit? Ir t.t.“ 

Berniukas vangiai atsakinėjo į klausimus – matėsi, kad jam silpna. Mergytė visa šlapia bandė šypsotis, bet irgi matėsi, kad visiškai perkaitusi. Kolegė atidarė automobilio duris (gerai, kad motina paliko bent neužrakintą mašiną). 

Staigiai liepėm vaikams gerti vandenį, nuolat kalbinom ir stebėjom, kokia būsena. Iš karto susigriebėm paskambinti pagalbos telefonu, nes motinos niekur nesimatė. Paaiškinus visą situaciją pareigūnams, jie pažadėjo atsiųsti ekipažą. 

Laukėm apie dar 15 minučių. Berniukas paaiškino, kad mama nuėjo į koncertą universitete. Į pagalbą pasikvietėm dar dvi šalia stovėjusias moteris su vaikais, šiaip ne taip įkalbėjom vaikus išlipti iš mašinos ir nueiti į pavėsį, nes viduje buvo tiesiogine to žodžio prasme – pekla.  

Jeigu lauke tuo metu saulėje kepino virš 30 laipsnių, tai įsivaizduokite, kas darėsi mašinos viduje. Tie mažai praverti langai nieko negelbėjo, plius abu sėdėjo ant tiesioginių saulės spindulių.

Berniukui buvo silpna, mergaitė laikėsi šiek tiek geriau. Mergytė verkšleno – „mama, mama“, berniukas su mumis bandėm ją raminti. Abu vaikai buvo išsigandę. Prieš pat atvažiuojant policijai sugrįžo „supermamytė“. 

Bandėm jai aiškinti, kad ką jūs darot – tokiam karštyje palikti vaikus ir pan. O jos atsakymas galutinai šokiravo: „Aš neturėjau kur jų palikti“ ir šypsosi. Buvo visiškai abejinga, akivaizdžiai matėsi, kad ji net nesuprato problemos rimtumo ir savo veiksmų neatsakingumo. 

Pasakėm jai, kad iškvietėm policiją, tai ji staigiai pasiėmė vaikus ir nuėjo neužrakinus mašinos. Prašėm palaukti, bet ji pasakė: „Pačios išsikvietėt, pačios ir kalbėkit. Aš neturiu ką jiems pasakyti“ ir iškėlus nosį nuėjo. Atvykus pareigūnams papasakojom situaciją, jie apžiūrėjo automobilį, pakraipė galvas sakydami „Žmonės niekaip nepasimoko“...

Iki šiol drebu. Tų vaikų nusilpę kūneliai ir liūdnos akys stovi atminty. Taip norisi imti ir rėkti – tėvai, ar jums maža praėjusių metų nelaimių? Kiek dar vaikų turės mirti ar patirti kančias, kol galų gale įsikalsit sau į galvą? 

Juk ne tik kaitra, saulė ir pan., bet gi mažyliai ir saugos diržais sugeba užsismaugti. Negi pasiekėme tokį lygį, kada koncertai, pramogos ar reikalai yra svarbiau už mūsų pačių vaikus? Rašydama šį tekstą turėjau vienintelį tikslą – priminti visuomenei apie tokias situacijas ir nelaimes. Būkime atsakingesni ir neleiskime absurdiškoms situacijoms pasiglemžti nekaltų būtybių sveikatos ar gyvybės. O numatoma ypatingai karšta vasara...

***

Vilniaus apskrities policijos atstovai patvirtino, kad toks įvykis yra užregistruotas. 

„Prie Pedagoginio universiteto du vaikai, palikti automobilyje be priežiūros. Pranešėja atidarė duris, davė jiems atsigerti, jos nuomone, vaikai yra perkaitę. Tačiau iki atvykstant policijos ekipažui atėjo mama ir paėmė vaikus. Pranešėjai pareiškimo nerašys. Atvejis bus tiriamas.  

Tokiais ir panašiais vaiko nepriežiūros atvejais pareigūnai pirmiausiai stengiasi nustatyti, ar yra teisinės prielaidos atsirasti baudžiamajai atsakomybei. Baudžiamajame kodekse yra 163 straipsnis, pagal kurį piktnaudžiavimas tėvų ar globėjų teisinėmis pareigomis. Tas, kuris piktnaudžiavo fiziškai ar psichiškai gniuždydamas vaiką palikdamas jį be priežiūros ar žiauriai elgdamasis baudžiamas bauda, laisvės apribojimu areštu ar laisvės atėmimu iki 5 metų. 

Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą neteisėtas trukdymas savo vaikui naudotis savo teisėmis ir laisve ar kita vaiko teises pažeidžianti veikla užtraukia baudą nuo 20 iki 50 eurų.

Pakartotinumas sunkinanti aplinkybė ir užtraukia baudą nuo 60 iki 100 eurų. Administracinių nusižengimų kodekso 73 straipsnis tėvų valdžios nepanaudojimas arba panaudojimas priešingai vaiko interesams užtraukia įspėjimą tėvams. Jei tai daroma pakartotinai, bauda nuo 10 iki 100 eurų.

Šio konkretaus atvejo komentuoti kol kas negalima, nes reikia nustatyti visas aplinkybes“, – komentavo Vilniaus apskrities policijos atstovai. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.