Pirkinys už 8 eurus atsirūgo – perspėja nepirkti iš mašinos bagažinės

Šakiuose prie parduotuvės iš mašinos bagažinės rūkytą žuvį pirkusi moteris labai pasigailėjo. Namuose su vyru doroti gardų pirkinį pradėjusi moteris neįtarė, kad jis gali būti su nemaloniu siurprizu.

 Rūkytą žuvį gatvėje pirkusi moteris nenudžiugo, kai parsinešė ją namo.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Rūkytą žuvį gatvėje pirkusi moteris nenudžiugo, kai parsinešė ją namo.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Rūkytą žuvį gatvėje pirkusi moteris nenudžiugo, kai parsinešė ją namo.<br> Skaitytojos nuotr.
 Rūkytą žuvį gatvėje pirkusi moteris nenudžiugo, kai parsinešė ją namo.<br> Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 21, 2018, 2:20 PM, atnaujinta Aug 22, 2018, 12:16 PM

„Pirkome karšį, pardavėjas užtikrino, kad žuvis šviežia. Automobilis ir pardavėjas atrodė tvarkingai, žuvis sudėta sandariose dėžėse, kuriose taip pat buvo pridėta ir šaldymo kasečių. Kai paklausėme, ar šviežia, net pyktelėjo ir garantavo, kad žuvis tikrai gera“, – prisimena moteris.

Tačiau namuose su vyru žuvį valgyti pradėjusiai moteriai netrukus dingo apetitas.

„Kai pradėjome valgyti, kirmėlių nesimatė. Vyras jau buvo karšio šiek tiek paragavęs. Kai paklausiau jo, ar skanu, jis pasiūlė paragauti pačiai. Kai įsidėjau gabaliuką į burną supratau, kad žuvis sugedus, todėl ją iškart išspjoviau. Pradėjau ją ardyti ir atvertus vieną gabalėlį pabiro visos grožybės...“ – pasakojo ji.

Nors šeima namuose turi katę, tačiau net jai nerizikavo sušerti tokios žuvies, todėl ją nedelsiant išmetė.

Už karšį pora sumokėjo nemažą sumą – 8 eurus. Tačiau jiems labiausiai gaila ne pinigų, bet apgaudinėjamų žmonių.

„Aiškintis su pardavėju buvo jau šaukštai po pietų, tikimybės jį rasti nebebuvo. Bet norime kitus perspėti, kad neapsigautų su tokiu maistu ir nepirktų žuvies iš automobilio bagažinės. Neaišku, kokiomis sąlygomis ji buvo ruošta ir laikyta“, – perspėja nusivylusi pirkėja.

***

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Vyriausioji patarėja Jurgita Savickytė maisto produktus rekomenduoja pirkti tik tam skirtose prekybos vietose (parduotuvėse, turgavietėse ar laikinose prekyvietėse), o ne turgaviečių prieigose, prie parduotuvių, šalikelėse, iš automobilių bagažinių ir pan. 

„Legaliai prekiaujantys prekiautojai prisiima visą atsakomybę už parduodamų maisto produktų saugą ir kokybę. Tuo tarpu prekiaujantys nelegaliai ne tik nemoka jokių mokesčių, bet ir neprisiima jokios atsakomybės už parduotą produktą, iš jo pirkėjas negauna nei prikimo čekio, nei jokios informacijos apie patį produktą: kada, kur jis pagamintas, kokios žaliavos ir maisto priedai jo gamyboje naudoti, koks to produkto tinkamumo vartoti terminas, kokios gamybos ar laikymo sąlygos ir pan.

Pirkėjai, rinkdamiesi maisto produktus, turi būti atidūs ir nepasikliauti vien prekeivių patikinimais. Visuomet reiktų įdėmiai skaityti ženklinimo etiketes ir tikrinti, ar įsigyjamų produktų pakuotės nepažeistos, ar greitai gendantys maisto produktai laikomi šaldymo įrenginiuose ir ar šie įrenginiai įjungti ir veikia tinkamai (tai ypatingai aktualu vasarą), ar produktų tinkamumo vartoti terminas nepasibaigęs, ar maisto produktai yra jiems būdingos išvaizdos ir pan. 

Ypač greitai gendančiais produktais laikomi šviežia mėsa, paukštiena ir žuvis bei jų gaminiai, pieno produktai, kreminė konditerija, įvairiais padažais pagardintos, jau paruoštos vartoti salotos ir mišrainės. Šių produktų jokiu būdu negalima pirkti, jei jie laikomi ne šaldytuve, neapsaugoti nuo aplinkos taršos ir kenkėjų (pavyzdžiui, musių). 

Saulėkaitoje stovinčiame automobilyje temperatūra vasarą būna gerokai aukštesnė nei lauke. Tokiomis sąlygomis netinkamai laikomi maisto produktai genda ypač greitai. Ant neapsaugotų maisto produktų viena musė gali sudėti grupėmis nuo 100 iki 500 kiaušinėlių, lervos iš jų gali išsiristi mažiau nei per valandą ar kelias“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.