Įbauginti vilniečiai nebežino, kaip sutramdyti savo nebaudžiamą kaimyną

Jums rašo Vilniaus Naujamiesčio mikrorajono bendruomenės gyventojas, siekdamas viešumo dėka apsaugoti bendruomenės narius, nes kitų veiksmingų būdų, pasirodo, nelabai yra.

 Žmogus nufotografavo savo šunį po užpuolimo.<br> Skaitytojo nuotr.
 Žmogus nufotografavo savo šunį po užpuolimo.<br> Skaitytojo nuotr.
 Kaimynus baugina palaidas ir be priežiūros paliktas buldogas.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Kaimynus baugina palaidas ir be priežiūros paliktas buldogas.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Stasys

Sep 15, 2018, 12:17 PM

Ar daugiabučio bendruomenei yra būdas, kaip nuo neatsakingo kaimyno laikomo kovinio šuns apsaugoti savo vaikus ir augintinius?

Užpuolė buldogas

Pirma istorijos dalis nutiko prieš savaitę, į daugiabučio kiemą vieną vakarą išvedus pavedžioti papiljonų veislės šunį. Prie šių eilučių autoriaus keturkojo staiga strimgalviais pribėgo palaidas anglų buldogas ir puolė vargšą papiljoną, kuris, reikia pripažinti, koviniam šuniui turbūt labiau  primena triušį nei šunį. 

Kadangi maniškis iškart parodė nepasitenkinimą tokia draugija, anglų buldogas be ceremonijų griebė pastarąjį už kupros dantimis ir pradėjo purtyti. Man pradėjus užpuoliką tempti nuo aukos, tas pavyko ne iškart, nes plikomis rankomis tą padaryti su anglų buldogu išties nelengva.

Po kokių 2–3 minučių nuo dvikovos pradžios ramiai priėjusi buldogo šeimininkė pasielgė labai nestandartiškai: apkaltino užpulto šuns šeimininką smurtu prieš jos palaidą augintinį: „Jūs spardėte mano šunį, kuris tik norėjo apsiuostyti“. Ir, tvarkingai, kaip  visai dora pilietė, iškvietė policiją. 

Pastarosios atstovai atvykę išklauso dvi skirtingas versijas. Tiesa, paima ir įvykio liudininkų parodymus – atsitiktinai kieme buvę jaunuoliai patvirtina, jog užpuolikas šuo buvo išties palaidas ir be šeimininko priežiūros. Veterinaras konstatuoja užpulto šuns sužalojimus, veterinaro išvada patenka ir policijos pareigūnams. Lyg ir tvarkinga. Kaltininkas už šuns nepriežiūrą turėtų būti nubaustas, daugiau tai galėtų ir nesikartoti... Bet...

Užpuolimas kartojosi

Antra istorijos dalis. Maždaug po savaitės, rugsėjo 9 dienos vakarą, tą patį papiljonų veislės šunį tame pačiame kieme jau vedžioja šeimininkė kartu su dešimties metų dukra.

Beveik pagal identišką  scenarijų šalia jo išdygsta tas pats agresyviai nusiteikęs anglų buldogas, vėl be šeimininko, be pavadėlio, kas leistų manyti, jog gal tiesiog pasileido per klaidą... Šuo vėl puola papiljoną, jį vedžiojusi moteris čiumpa savo šunį ant rankų ir iškelia į orą, kad užpuolikas jo nepasiektų. 

Deja, anglų buldogas demonstruoja puikius šuolius ir dantimis sukabina net palyginti aukštai iškeltą šunį. Kai šeimininkė jį prispaudžia prie savęs, užpuolikas šoka link jos ir dantimis stengiasi sukabinti jau abi aukas.

Grumtynės, kurių metu girdisi moters ir mažamečio vaiko spiegimas, trunka apie 5 minutes, kol vienas supratingas augalotas kaimynas tik su pagaliu rankose nuvaro šunį užpuoliką. Šuo dingsta lyg į vandenį.

Kviečiama policija. Ji atvažiuoja po 15 min. nuo įvykio pradžios. Atsitiktinių liudininkų ir vaiko pagalba nustatoma, kur gyvena užpuoliko šuns šeimininkas. Pasirodo, pastarasis yra ir aukščiau pateiktos pirmosios istorijos herojus.

Nuvykus su pareigūnais į butą, jis ramiausiai atidaro duris ir konstatuoja, jog jo šuo visą vakarą buvo bute kartu su dešimtmečiu jo sūnumi – tarsi visa ši istorija su šuns užpuolimu atrodo lyg kažkieno sapnas. 

Šuo laksto palaidas

Ką daro pareigūnai? Standartiškai paimamas nukentėjusios pareiškimas, turbūt, įtariamojo parodymai, lyg ir užsirašomi liudininkų telefonai, mandagiai pasakoma „informuosime“ ir išvažiuoja.

Ką turime? Moteris ir mažametis vaikas dar gyvenime nebuvo patyrusios tokio siaubo, kaip tą vakarą. Matydamas savo šuns elgesį, jau iš gailesčio galvoju, jog jį gal geriau reiktų užmigdyti. 

Pasisekė, kad nesuvalgė? Greičiausiai, tik taip ir reikia galvoti. Viskas lyg ir gerai. Tik kas bus po trečio to pačio šuns užpuolimo, jei šuniuką vedžios tik mažametis vaikas ir šalia neatsiras geranoriško kaimyno su pagaliu, kuris apgintų nuo agresyvaus užpuoliko.

Stebina tai, jog paklausinėjus atsitiktinių asmenų iš to paties kiemo atsirado liudininkų, kurie aiškiai teigia, jog matė tą patį šunį dar tą pačią dienos popietę po kiemą lakstant palaidą. Gražus, puikus anglų buldogas palaidas kieme, kurio žaidimų aikštelėje retai kada nebūna vaikų, kartais ir be suaugusiųjų priežiūros.

Nežino, ką daryti toliau

Ar yra būdas sutramdyti tokį „atsakinga“ kaimyną? Bėda, kad užpuoliko šuns šeimininkas kieme turi tokią „reputaciją“, jog kaip sakoma, geriau nesipykti liudijant apie jo negerus darbus... Liudyti apie pažeidimą yra pilietiškumas ir drąsa, bet, kaip sakoma, kam tų problemų reikia...

Lieka viešumas. Viešumas, kuris padėtų apsaugoti bendruomenės narių vaikus, kurie vieną dieną savo pačių namo kieme gali būti užpulti „nepavalgiusio“ ar „savarankiškai pasivaikščioti“ išleisto šuns. Prašymas padėti.

***

Vilniaus apskrities policijos atstovas Paulius Radvilavičius primena, kad „Gyvūnų laikymo Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje taisykles“ inter alia nustato, kad  gyvūnų laikytojai privalo „užtikrinti, kad gyvūnai nekeltų grėsmės, nedarytų žalos asmenų sveikatai, gyvybei, nuosavybei, aplinkai, nepažeistų kitų asmenų teisių ar teisėtų interesų, nesužeistų kitų gyvūnų“ (taisyklių 5.4 p).

Asmenys, pažeidę Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo, Gyvūnų laikymo aprašo ar Taisyklių reikalavimus, traukiami atsakomybėn įstatymų nustatyta tvarka.

„Jei gyvūnų laikytojai nevykdo gyvūnų gerovės ir apsaugos reikalavimų, teismo ar kitos kompetentingos institucijos (pareigūno) nutarimu gyvūnai, laikantis teisės aktų nustatytų sąlygų, gali būti paimti valstybės ar Savivaldybės nuosavybėn.

Šiuo konkrečiu atveju pažeidėjams gresia Administracinių nusižengimų kodekso 346 straipsnio 1 dalies sankcijoje numatytos nuobaudos – įspėjimas arba bauda, kurios vidurkis yra 75 Eur (galima skirti nuo 30 Eur iki 120 Eur baudą). Jei tokio pobūdžio teisės pažeidimas padaromas pakartotinai – taikoma griežtesnė iš galimų nuobaudų.

Pastebėjus viešose vietose laisvai bėgiojančius, palaidus šunis ar kitus Taisyklių pažeidimus, būtina nedelsiant kreiptis į policiją ar sostinės savivaldybės Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyrių (taisyklių 56 p nustato, kad „kaip laikomasi Taisyklių, kontroliuoja Savivaldybės administracijos padaliniai, policija, Vilniaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba bei kitos Lietuvos Respublikos įstatymais įgaliotos institucijos”.

Taisyklių pažeidėjo kaltės įrodymui labai pravestų liudininkų parodymai, vaizdo įrašai ar nuotraukos“, – komentavo Vilniaus apskrities policijos atstovas. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.