Pamatęs, ką automobilyje prie vaiko daro tėvas, nesusilaikė nenufilmavęs

Kauniečių pora, važiuodama Gertrūdos gatve, liko šokiruoti nuo vaizdo, kurį pamatė – prabangiame automobilyje dūmą prie mažamečio vaiko be jokio kaltės jausmo traukė vyras, greičiausiai tėvas. 

 Vairuotoją papiktino prie vaiko rūkantis tėvas.<br> Stopkadras
 Vairuotoją papiktino prie vaiko rūkantis tėvas.<br> Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Kaunietis

Oct 18, 2018, 9:53 AM

„Aš nieko prieš rūkančius, bet rūkyti mašinoj, kai šalia sėdi vaikas?!, – baisėjosi kaunietis. – Kuo „blatnesnė“ mašina, tuo naglesnis elgesys!“

***

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus vyresnysis patarėjas Egidijus Meilus komentavo, kad Tarptautiniuose ir nacionaliniuose teisės aktuose skelbiama, kad vaikai yra išskirtinė visuomenės dalis, reikalaujanti ypatingo dėmesio ir apsaugos, užimanti ypatingą vietą visuomenėje dėl specifinių savo socialinių, ekonominių, psichologinių ypatumų ir teisinio statuso.

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad Vaiko teisių konvencija bei Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas įtvirtina vaiko teisę visapusiškai ir harmoningai vystytis, vaiko apsaugą nuo neigiamos socialinės aplinkos (alkoholinių gėrimų, rūkymo, psichotropinių priemonių ir medžiagų vartojimo ir pan.) bei įpareigoja vaikams ugdyti nuostata prieš rūkymą ir alkoholinių gėrimų vartojimą (Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo 25 straipsnio 1 dalis, 26 straipsnio 1 dalis). Vaiko apsauga nuo neigiamos socialinės aplinkos įtakos yra ne tik valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų, bet ir vaiko tėvų bei kitų fizinių ir juridinių asmenų pareiga.

„Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo 27 straipsnio 1 dalis nustato, kad vaikui draudžiama vartoti, gaminti, perdirbti, įsigyti, laikyti, gabenti, siųsti ar platinti energinius ir alkoholinius gėrimus, tabako ar susijusius gaminius (elektronines cigaretes ir pildomąsias talpyklas), narkotines ar psichotropines medžiagas, vaistus (išskyrus teisėtai, gydymo tikslais įsigyjamus, laikomus ar vartojamus vaistus), taip pat kitas apkvaišinančias nenarkotines priemones ar Lietuvos Respublikos tam tikrų dopingo medžiagų kontrolės įstatyme nurodytas medžiagas.

Vaiko tėvai turi pareigą užtikrinti minėtų draudimų laikymąsi. Atsižvelgiant į minėtas nuostatas, vaiko tėvai įgyvendindami savo teises ir pareigas vaiko atžvilgiu bei užtikrindami jo geriausius interesus (būti apsaugotu nuo neigiamos socialinės aplinkos) prioritetą turi teikti vaikui ir jo teisių užtikrinimui, o ne žalingiems įpročiams (alkoholio ir tabako vartojimui).

Minėto įstatymo 31 straipsnio 7 dalis nustato, kad vaiko tėvai ar kiti vaiko atstovai pagal įstatymą turi pareigą pasirūpinti, kad vaikas iki 6 metų be objektyvios būtinybės neliktų be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros. Paminėtina, kad tėvų veiksmai (neveikimas) (pvz. alkoholio, tabako gaminių vartojimas ir pan.) gali būti vertintinas kaip vaiko teisių pažeidimas bei tėvų valdžios netinkamas įgyvendinimas. Kiekvienas atvejis turi būti vertinamas individualiai ir atsižvelgiant į visas aplinkybes priimamas sprendimas dėl poveikio priemonių taikymo tėvams.

Draudimus, susijusius su tabako gaminiais ir alkoholiniais gėrimai nustato (detalizuoja) Lietuvos Respublikos Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymas bei Alkoholio kontrolės įstatymas (pvz. draudžiama parduoti alkoholinius gėrimus asmenims, jaunesniems kaip 20 metų; taip pat draudžiama asmenims iki 20 metų vartoti alkoholinius gėrimus ar jų turėti ir kt.).

Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo 19 straipsnio 5 dalis nustato, kad Lietuvos Respublikoje draudžiama asmenims iki 18 metų rūkyti (vartoti) tabako gaminius ar jų turėti. Taip pat draudžiama parduoti, nupirkti ar kitaip perduoti tabako gaminius (taip pat ir elektronines cigaretes) asmenims iki 18 metų.

Įstatymo 19 straipsnio 1 dalis nurodo, kad rūkyti (vartoti tabako gaminius ir elektronines cigaretes) draudžiama visose švietimo, socialinių paslaugų įstaigose, kuriose teikiamos socialinės priežiūros ir (ar) socialinės globos paslaugos vaikams, sveikatos priežiūros įstaigose ir šių įstaigų teritorijose; bendrose gyvenamosiose, kitose bendro naudojimo patalpose, kuriose nerūkantieji gali būti priversti kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru; transporto priemonių salonuose, jeigu juose yra asmenų iki 18 metų ir (ar) nėščių moterų bei kitose įstatyme nustatytose (nurodytose) vietose.

Pažymėtina, kad už rūkymą transporto priemonių salonuose, jeigu juose yra nepilnamečių asmenų, yra numatyta administracinė atsakomybė. Pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 492 straipsnį, už Lietuvos Respublikos tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatyme nustatytas tabako gaminių ar susijusių gaminių vartojimo ar jų turėjimo ribojimo pažeidimus skiriamas įspėjimas arba bauda nuo dvidešimt iki penkiasdešimt eurų. Pakartotinai padarytas pažeidimas užtraukia baudą nuo penkiasdešimt iki devyniasdešimt eurų“, – primena Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus vyresnysis patarėjas.

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.