Vaikiškoje knygoje rado pasakojimą suaugusiems – reakcija buvo nevaldoma

Vaikiškoje knygoje radau tokį pasakojimą, kad uch! Nepatingėjau ir nufotografavau – verta pažiūrėti.

 Pasakojimas "Ežys ir obuoliai".<br> Skaitytojos nuotr.
 Pasakojimas "Ežys ir obuoliai".<br> Skaitytojos nuotr.
Prajuokinusi istorija buvo pasakojimų knygelėje "Nykštukai".<br> Skaitytojos nuotr.
Prajuokinusi istorija buvo pasakojimų knygelėje "Nykštukai".<br> Skaitytojos nuotr.
 "Tikrai ragauju paskutinį, nežinia, kaip namo bepareisiu!"<br> Skaitytojos nuotr.
 "Tikrai ragauju paskutinį, nežinia, kaip namo bepareisiu!"<br> Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aušra

Nov 23, 2018, 6:35 PM

Iš tėvų namų parsivežiau keletą vaikiškų knygų. Savos visos suskaitytos iki siūlo, vaikai prašo naujų pasakojimų, tai paįvairinimui. Ir viena knygelių vaikus ypač sužavėjo – „Nykštukai“. Labai gražios iliustracijos, trumpi pasakojimai. Kas vakarą perskaitom po skyrių.

Savaitgalį atsiverčiau naują pasakojimą ir skaitydama negalėjau patikėti, ką matau. Knyga kaip ir vaikiška, o pasakojimas – suaugusiems? Pasikviečiau vyrą, toliau skaičiau garsiai, o vyras irgi prunkštė iš juoko.

Pažiūrėkit: pasaka apie tai, kaip spaudžiamas sidras. Ežys prisirinko obuolių, tada nykštukai jam pasiūlė jų nevalgyti, o gerti. Ir parodė... tam tadadam... Savo įkurtą sidro fabrikėlį! Ten ežys laimingas spaudė iš obuolių sidrą. Jau šioje vietoje kikenau galvodama, ar šiandien tokių knygų leidybos neuždraustų Veryga. Bet paskui buvo dar geriau!

Paaiškėjo, kad tame pačiame fabrikėlyje nykštukai gamina ir kalvadosą. Primenu: kalvadosas – tai iš sidro gaminamas 40-45 proc. alk. tūrio brendis.

Cituoju: „Po pirmo gurkšnelio Ežys išverčia akis, po antro – užsikosi, po trečio kad sušuks:

Koks skanus! Koks stiprus! O kaip šildo!“

Vėliau Ežys aptinka ir rūsyje triūsiantį degustatorių. Šis nuolat ragauja kalvadosą ir sprendžia, ar tas pakankamai stiprus ir taip toliau. Skaičiau balsu, stebėdama iš linksmumo besikeičiantį vyro veidą. Taigi, tęsėsi pasakojimas apie degustatorių.

„Savaime suprantama, jo nosis visada raudona it vyšnia“, – šioje vietoje jau abu juokėmės balsu, o vaikai kikeno, gerai nesuprasdami, dėl ko – šiaip, pritardami.

Pabaiga pati geriausia: „Norėčiau jus išmokyti gerti kalvadosą ne tik tada, kai šalta, bet ir kai šilta, – atsako Ežys ir tik mirkt.“

Baigus pasakojimą vaikai likusį vakarą vis tikslinosi: kas tas kalvadosas? Ar mums galima sidro? Kada gaminsim šildantį gėrimą iš obuolių?

Mūsų reakcija buvo nevaldoma. Seniai tiek neprunkščiau ir juokdamasi visai negalėjau sustoti. Tiek juoko sukėlė netikėtumas, kad toks pasakojimas – vaikiškoje knygelėje!

Esam taip pripratę prie alkoholio temos priespaudos, kad net sunku tuo patikėti! Knygelė šauni, viskas gerai, tik ar šiemet tokią dar kas nors išleistų? Vargu bau, turint omenyje dabartinius draudimus man keista, kaip iš šios dar nebuvo išplėšyti lapai. Sveikatos ministre, linkėjimai!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.