Gavęs pavakarius pacientas apstulbo: „Čia toks naujas patiekimo būdas?!“

Du politileniniai maišeliai su nehigieniškai atrodančiais maisto produktais. Tokius užkandžius gavo vienos Vilniaus ligoninės pacientai. Ligoninės atstovai teigė taip pat esantys nepatenkinti susiklosčiusia situacija, tačiau maisto tiekėjai stebėjosi gydymo įstaigos vadovų pozicija. Esą toks maisto patiekimo būdas su ligonine suderintas.

Tokie įmonės „Pontem“ ligoniams skirti pavakariai.<br> Skaitytojo nuotr.
Tokie įmonės „Pontem“ ligoniams skirti pavakariai.<br> Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2019, 9:36 PM, atnaujinta Sep 10, 2019, 3:08 PM

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose gulintis „Bendraukime“ skaitytojas nufotografavo gautus pavakarius.

„Štai čia yra pavakariai. Kiaušinis ir duonos riekė. Jokio gėrimo, nieko“, – rašė vyras. Jis juokavo, kad pavakariai net patiekiami naujoviškai – supakuoti plastikiniuose maišeliuose.

„Čia toks naujas patiekimo būdas?!“ – klausė jis.

Skaitytojo dukra Karolina pasakojo, kad pati tėčiui atveža įvairaus papildomo maisto, mat jeigu tektų maitintis tik ligoninės maistu, nepakaktų net skysčių.

„Kartu su tėčiu palatoje guli du senoliai. Tai vienam artimieji atveža, o kitas net pats vaikščioti negali. Mes jau jam ir bananų atvežėm, ir sulčių, nes šiaip tai gal ir įmanoma suvalgyti tokius „pavakarius“, bet be jokios arbatos ar dar ko, gerklėj strigt turėtų tas kiaušinis su duona. Galų gale, net vandens papildomai nėra.

Mums tai juokingai atrodo kiaušinis maišelyje, bet kitiems tai nežinau, kiek čia to juoko. Tas maistas net ir atrodo siaubingai neestetiškai“, – sakė Karolina.

Kaip buvo rašyta lrytas.lt skiltyje „Verslas“, ketvirtadienį BNS pranešė, kad Santaros klinikos nori nutraukti sutartį su maistą tiekiančia įmone „Pontem“, nes nėra patenkintos maisto kokybe. Anot klinikų vadovų, dėl kokybės gauta pacientų skundų, be to, pažeidimų nustatė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Portalui Lrytas.lt Santaros klinikų Vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Gitana Letukienė patvirtino, kad situacija apie maistą maišeliuose žinoma ir džiaugėsi, kad į „Pontem“ maitinimo problemą dar sykį atkreipiamas dėmesys.

„Tai yra žiauru. Mes ne tik žinome situaciją, mes patys ja baisimės. Norisi, kad kuo greičiau būtų kitaip, nes nėra patenkinti nei pacientai, nei vadovybė“, – teigė G.Letukienė.

Pasirodo, Klinikų vadovai taip pat buvo pateikę ir nuotraukų, bylojančių apie maisto tiekimo pažeidimus klinikose. Nuotraukose matyti išplauti, tačiau nešvarūs ir kalkėti indai, tinkamai neapdorotas ir neparuoštas maistas.

Tačiau įmonė su neigiamu vertinimu nesutinka. Jų teigimu, Santaros klinikos siekia neteisėtai nutraukti galiojančią sutartį be sąžiningų derybų. Anksčiau „Pontem“ teigė neturinti galimybių paisyti nuo lapkričio pirmos įsigaliosiančių griežtesnių reikalavimų maisto gamybai, kol nebus padidintas vieno paciento dienos maitinimo įkainis.

Pagal įmonės „Pontem“ ir Santaros klinikų septyneriems metams sudarytą sutartį maistas suaugusiems tiekiamas už 2,59 euro, o vaikams – už 3,8 euro.

Į tai Santaros klinikų atstovė atsakė pabrėždama pačios „Pontem“ įmonės elgesį.

„Jeigu įmonė ginasi, kad negalima kokybiškai maitinti už 3 eurus, tai noriu priminti, kad jie patys ir pasiūlė tokią kainą. Kai vyko viešasis konkursas, jie tiesiog nužudė visus konkurentus, pateikdami pačią žemiausią kainą.

Jų vadovybė ar rinkodara turėjo numatyti, kad produktų kaina per kelerius metus gali išaugti, poreikiai kisti, ir pateikti realistinį variantą“, – paaiškino G.Letukienė ir pridūrė besitikinti, kad VMVT pagaliau atkreips dėmesį į visus įmonės pažeidimus – gal šios nuotraukos bus paskutinis lašas.

Susisiekus su maisto tiekėjais ir paprašius pakomentuoti esamą situaciją, UAB „Pontem“ maitinimo paslaugų departamento vadovė Romana Leleivienė sakė: „Esame  daugiau negu nustebinti tokia Santaros klinikų vadovybės pozicija. Pavakarių pateikimo tvarka  su Santaros klinikomis suderinta nuo pat maitinimo paslaugų teikimo sutarties pradžios ir jokio prašymo keisti šią tvarką iš Santaros klinikų nesame gavę iki  šiol.

Kai kuriose gydymo dietose yra numatyti pavakariai. Į įvairius skyrius pristatomas skirtingas pavakarių skaičius. Kaip ir  yra sutarta su Santaros vadovybe, tam, kad išvengti taršos gabenant maistą ilgais ligoninės koridoriais, pavakariai, kai nėra skystos konsistencijos, kiekvienam pacientui pateikiami  ne termo padėkluose, o supakuojami kartu su vienkartiniais indais vienoje pakuotėje tinklelyje, atskirai dedant į maišelius. Arbata pristatoma į skyrių termosuose, kiekvienas ligonis jos gali įsipilti, kiek pageidauja. Salotos, omletas dedami į vienkartinius indus“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.