5 metus vėžiu sergantis zarasiškis: „Turiu patarimą Sauliui Skverneliui“

Zarasiškis Laimutis Kuzma (77 m.) jau 5 metus serga limfinės sistemos vėžiu, ta pačia liga kaip ir premjeras Saulius Skvernelis. Senjoras teigė, kad galbūt S.Skvernelis elgiasi neteisingai ir turi jam patarimų.

Premjerui S.Skverneliui zarasiškis linkėjo pailsėti.<br>T.Bauro nuotr.
Premjerui S.Skverneliui zarasiškis linkėjo pailsėti.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2019, 3:42 PM, atnaujinta Feb 25, 2020, 7:32 AM

„Aš taip pat šį pragarą praėjau. Man buvo diagnozuota IV limfinės sistemos vėžio stadija, gydytojai sakė, kad liko gyventi penki mėnesiai. Chemoterapija man buvo taikoma 6 kartus – dėl jos atrodžiau kaip lavonas. Beveik negyvas jaučiausi – pasiprašiau kunigo, jis davė paskutinį patepimą. 

Po ketvirto chemoterapijos kurso daktaras pasakė, kad reikia visą kursą baigti, tik tada bus aišku, ar liga pasitraukė. Po visų kursų tikrina, kokia tavo būsena, o S.Skvernelis dabar sako: „Mano būsena gera.“ Reikia baigti visus chemoterapijos kursus, kad šitaip galėtum teigti.

Gal premjerui ir gerėja, jam bet reikia ilsėtis ir negalvoti apie valstybės reikalus. Dabar matau, kad S.Skverneliui taiko intensyvų imunoterapijos ir chemoterapijos kursą. Po procedūrų jis visas raudonas, pavargęs eina į ministeriją. 

Po chemoterapijos negalima dirbti, o atrodo, kad jis veržiasi kaip eržilas, kai turėtų gulėti. Pasiekus remisiją reikėtų mažiausiai mėnesį ilsėtis. Kodėl jam neišduoda biuletenio? Atrodo, kad kito be jo nėra, kas galėtų dirbti“, – dėstė pašnekovas.

L.Kuzmos teigimu, neįmanoma nurimti ir negalvoti apie ligą, kai sergi – S.Skverneliui įkyrios mintys apie vėžį esą gali neleisti atlikti darbo.

„Jis sėdi ministerijoj ir galvoja apie ligą. Pasiekęs remisiją galėtų dirbti nors prezidentu. Suprantu, kad jis jaunas, ambicingas, aukojasi kaip ir Algirdas Mykolas Brazauskas. Man gaila, kad S.Skvernelį neteisingai nuteikia aplinka – pritaria jo norui dirbti – juk jo imuninė sistema labai nusilpusi“, – tikino vyras.

 

Ligai atsitraukus 

Zarasiškis pabrėžė, kad svarbu ir sveika mityba.

Vėžys mėgsta batoną su pienu. Kai geri pieną be batono, vėžys išlenda – ieško, kur batonas. Tu tada capt ir ištrauki tą vėžį“, – sakė jis.

L.Kuzma pasakojo, kad pasiekus remisiją jo gyvenimas pasidarė lengvesnis, nustojo kamuoti įkyrios mintys apie ligą. 

„Pirmiausia reikia atsikratyti blogų minčių – klausausi gražios muzikos, jokių „Farų“ nežiūriu, domiuosi politika, skaitau daug literatūros, bendrauju su žmonėmis, mokau apie bitininkystę“, – vardijo L.Kuzma.

Dabar, kai vyras daugiau pasivaikšto, jam pradeda skaudėti nugaros apačią. Kai tik skausmai sumažėja, jo nuotaika pagerėja. 

„Buvau konjako mėgėjas, bet gydytoja pasakė, kad jei gersiu, mirsiu. Ji papasakojo, kad alkoholis skatina vėžnių ląstelių augimą, todėl jau 5 metus negeriu, o anksčiau ir du kartus per savaitę išgerdavau“, – prisiminė pašnekovas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?