16-mečiui vilniečiui išrašė baudą. Mamai tokia praktika – nenormali

Kokio amžiaus vaikas jau geba už save atsakyti? O kokio - sumokėti baudą? Ir ką būtina žinoti viešuoju transportu besinaudojančių paauglių tėvams?

O jei baudos gavėjui – 16 m.?<br> 123rf nuotr.
O jei baudos gavėjui – 16 m.?<br> 123rf nuotr.
Kokius bilietus pirkti moksleiviams?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kokius bilietus pirkti moksleiviams?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-01-05 10:45

Skaitytoja į "Bendraukime" kreipėsi dėl situacijos, į kurią papuolė jos vaikas. Ketvirtadienį moters sūnus po kelionės viešuoju transportu turėjo sumokėti baudą. Vilnietei abejonę sukėlė vienas dalykas - tai, kad sūnus dar nepilnametis.

„Važiavo troleibusu ir buvo nusipirkęs ne tą lengvatinį bilietėlį, ne 50 proc., o 80 proc. Kontrolė jį sustabdė ir privertė susimokėti baudą. Man aiškino, kad kadangi jam yra 16 metų, jau gali atsakyti pats. O man tai neatrodo normali praktika – juk mes, tėvai, jį išlaikome.

Gal emancipuotas 16-metis, kuris dirba, ir yra už save atsakingas. Tačiau moksleiviui pinigus juk duodame tėvai, jis gauna dienpinigius į mokyklą. Iš kurių dabar ir turėjo susimokėti baudą. Tai kas būtų buvę, jei nesumokėtų? Antstoliai?“ – klausė moteris.

Savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė paaiškino, kokia tvarka skiriamos baudos. Ji patikino, kad viskas vyko teisingai.

„Viešasis transportas yra atviras visiems keleiviams, todėl natūralu, kad pasitaiko įvairių situacijų. Pagal šiuo metu galiojančias Keleivių ir bagažo vežimo Vilniaus miesto savivaldybės viešuoju transportu taisykles, pirmų – ketvirtų klasių moksleiviams siūlomas specialus pradinuko bilietas, kurį įsigiję moksleiviai visus metus viešuoju transportu gali važiuoti už 10 eurų, pateikę moksleivio pažymėjimą ar kitą galiojantį dokumentą.

Vyresni moksleiviai ir studentai turi teisę įsigyti važiavimo vietinio (miesto) reguliaraus susisiekimo autobusais ir troleibusais bilietą su šiomis nuolaidomis:

terminuotą vardinį važiavimo bilietą – su 80 procentų nuolaida; vienkartinį važiavimo bilietą – su 50 procentų nuolaida.

Jūsų aprašytu atveju, moksleivis vienkartinį važiavimo bilietą įsigijo programėlėje m.Ticket su 80 proc. nuolaida. Moksleiviams pagal Taisykles yra privaloma vienkartinį bilietą įsigyti su 50 proc. nuolaida.

Akcentuojame, kad m.Ticket programėlės informacijoje ties bilietų įsigijimu su 80 proc. nuolaida, yra nurodyta, kad ši nuolaida priklauso „Moksleiviams ir dieninio skyriaus studentams (galioja 1, 3 dienų ir ilgesnės trukmės terminuotiems bilietams)“. Tad minėtu atveju, net ir turint galiojantį moksleivio pažymėjimą, vienkartiniam bilietui 80 procentų nuolaida nesuteikiama.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 6 str. 1 d., kuri nurodo, kad asmuo, kuriam iki administracinio nusižengimo padarymo buvo sukakę 16 metų, atsako už šio kodekso pažeidimus. Pagal ANK 614 str. 4 d., administracinių nusižengimų bylas, kuriose administracinėn atsakomybėn traukiamas asmuo yra nuo 16 iki 18 metų, nagrinėja teismas. Šiuo straipsniu savo veikloje vadovaujasi ir savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“.

Nepilnamečiui asmeniui pažeidus Taisykles pirmąkart, yra išrašomas administracinis nurodymas bei skiriama pusė minimalios baudos – šie administraciniai nurodymai nėra perduodami teismui. Už pakartotinius per vienerius metus padarytus administracinius nusižengimus, kai viešuoju transportu važiuojama be bilieto, administracinio nusižengimo protokolas yra perduodamas teismui ir nagrinėjamas įstatymo numatyta tvarka.

Norime pridurti, kad nepilnamečiai sostinėje yra pakankamai pavyzdingi viešojo transporto keleiviai. Jie sudaro vos 1 proc. visų viešojo transporto keleivių, kuriems yra surašomi administracinio nusižengimo protokolai“, – pabrėžė M.Bielinytė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.