Nufotografavo maistą Vilniaus ligoninėje: „Lieka tik vienas klausimas“

„Ką valgei ligoninėje?“ – klausimas, į kurį daugelis atsako tiesiog nuotraukomis. Internete vis dažniau galima išvysti juokų bei skundų apie maistą, gautą sergant.

Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė dar vadinama Lazdynų ligonine.<br>T.Bauro nuotr.
Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė dar vadinama Lazdynų ligonine.<br>T.Bauro nuotr.
Tokia nuotrauka publikuota „Super Tėvai“.<br>„Super Tėvai“ nuotr.
Tokia nuotrauka publikuota „Super Tėvai“.<br>„Super Tėvai“ nuotr.
Maistas ruošiamas pagal skirtingas pacientų dietas.<br>T.Bauro nuotr.
Maistas ruošiamas pagal skirtingas pacientų dietas.<br>T.Bauro nuotr.
Per dieną paruošiama apie 500 porcijų.<br>T.Bauro nuotr.
Per dieną paruošiama apie 500 porcijų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 16, 2020, 11:24 AM

Savaitgalį feisbuko puslapyje „Super Tėvai“ buvo publikuota lėkštės su maistu nuotrauka ir pažymėta, kad nuotrauka daryta Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje.

„Lazdynų ligoninė. Lieka tik klausimas. Kas tai?“ – klausiama nuotraukos prieraše.

Po įrašu prasidėjo diskusija.

„Kietesnes kompozicijos – tai betonas, pradejes stingti... O kitas dvi medžiagas sunku įvardinti“, – juokavo vienas vyras.

„Vyrui rytoj operacija Lazdynuose, geriau jam šito nerodysiu. Mėgstam trintą sriubą, bet šito maisto aš nelabai supratau. Trys viename?“ – klausė moteris.

„Baisumėlis“, – nedaugžodžiavo kita puslapio sekėja.

Tiesa, atsirado ir ginančių tokį ligoninės patiekalą. Vienas iš komentarų skambėjo taip: „Trintas maistas! Tai – spec. meniu tiems, kurie nesukramto ar dėl kitų priežasčių negali valgyti kieto maisto.“

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Dokumentų valdymo ir komunikaijos skyriaus vyr. specialistė Asta Bagdonavičienė paaiškino, kad maistą ligoninė jau kelerius metus ruošia pati – kito tiekėjo neturi. Taip pat teigė, kad ligoniai dažnai džiaugiasi maitinimo kokybe, bei išvardijo įprastinį meniu.

„Jūsų atsiųstoje užklausoje minimas patiekalas yra garuose virtas jautienos pudingas su trinta ryžių koše ir morkų tyre. Jis buvo tiekiamas pietų metu pacientams, kuriems pagal jų diagnozę paskirta trinto maisto dieta, t. y., jiems ruošiamas maistas privalo būti skystesnės konsistencijos, kad jį būtų lengviau praryti ir virškinti.

Respublikinė Vilniaus universitetinėje ligoninėje nuo 2017 m. maistas pacientams gaminamas vietoje, Maitinimo skyriuje. Virtuvės pamaina darbą pradeda nuo 6 val. ryto, nes jau 7 val. 45 min. į palatas pradedami tiekti pusryčiai.

Maisto ruošimo procesas dieną vyksta praktiškai nenutrūkstamai, nes patiekus pusryčius iš karto pradedama ruoštis pietums (pacientai juos gauna nuo 12 val. 45 min.), o vėliau – vakarienei, tiekiamai apie 16 val. 30 min. – 17 val.

Maistas ligoninės pacientams tiekiamas pagal 16 skirtingų dietų – pvz., jau minėta trinto maisto dieta, cukriniu diabetu sergančiųjų dieta, dietos su sumažintu riebalų, druskos, laktozės, skaidulinių medžiagų kiekiu ir kt.

Maitinimo skyriuje vidutiniškai per dieną pagaminama po 500 porcijų pusryčiams, pietums ir vakarienei, atsižvelgiant į anksčiau minėtų dietų reikalavimus.

Labai dažnai pacientai, rašydami padėkas gydytojams, slaugytojoms ar kitam, kartu dėkoja ir už šviežią bei skanų maistą. Be abejo, yra pacientų, kuriems ligoninės maistas neskanus, nes namuose jie įpratę valgyti kitaip.

Mes nemažai patiekalų ruošiame vadinamu tausojančiu gaminimo būdu – verdame garuose, naudojame mažiau druskos, nesaldiname gėrimų – toks maistas žmonėms, mėgstantiems valgyti aštriau ar sūriau, gali atrodyti prėskas.

Jei pacientui skirta skysto maisto dieta, jis apskritai gauna tik kruopų nuovirą, nes kitoks maistas jam gali būti kenksmingas. Čia yra ligoninė, ir dieta turi prisidėti prie paciento sveikimo proceso.

Dėl tausojančio gamybos būdo gali nukentėti patiekalų estetinė išvaizda – tarkime, garuose troškintas kukulis neatrodo taip skaniai kaip apskrudęs kepsnys, o trintas maistas dažnai apskritai netenka vizualinio patrauklumo, nors jo skoninės savybės dėl to nesuprastėja. Tačiau, bet kokiu atveju, maistą gamindami konvejeriniu būdu „instagraminėms“ nuotraukoms tinkančių valgių vargu ar kada galėsime pasiūlyti.

Kaip ir minėjau, kelerius metus maistą gaminamės patys. Anksčiau, kol pacientų maitinimo paslauga buvo perkama iš išorės tiekėjų, kildavo daug problemų – trūkdavo maisto porcijų, vėluodavo tiekimas, tiekėjas nevykdydavo įsipareigojimų ir pan. Patys ruošdami maistą, galime rinktis kokybiškesnius ir natūralesnius produktus, taip pat turime galimybę dažniau keisti meniu, derindami jį su gydytoja dietologe.

Prieš įtraukiant į meniu naujus patiekalus, pirmiausia ruošiami bandomieji gaminiai, vertinamas patiekalų skonis bei išvaizda, o prireikus, keičiamos bei tobulinamos receptūros. Tikrai neleidžiame sau pacientus maitinti „bet kuo“.

Praėjome nuo trintos dietos patiekalo, tačiau galime pristatyti ir pagrindinės dietos meniu – skirtą pacientams, kuriems netaikomi kažkokie apribojimai dėl sveikatos būklės.

Pvz., rytojaus pusryčiams pacientai gaus natūralų omletą, pietums – perlinių kruopų ir pupelių sriubą, kalakutienos troškinį su konservuotais kukurūzais ir paprikomis, bulvių košę, morkų ir salierų salotas, pavakariams – kriaušę, vakarienei – grikių košę su pienu.

Ketvirtadienio pusryčiams bus patiekiama varškė su obuolių džemu ir sėlenų duona, pietums – agurkinė sriuba, su ryžiais ir morkomis troškinta vištienos krūtinėlė, Pekino kopūstų salotos su salierų stiebais ir morkomis, pavakariams – mandarinai, vakarienei – silkės ir daržovių užkandėlė su juoda rugine duona.

Penktadienio pusryčiams pacientai valgys ryžių kruopų košę su razinomis, pietums – rūgštynių sriubos, garuose virtą žuvies maltinuką su biria grikių koše ir burokėlių bei obuolių salotomis, pavakariams – apelsiną, o vakarienei – varškės ir kukurūzų kruopų apkepą.

Be išvardintų patiekalų pacientai gauna ir įvairių duonos gaminių – juodos ruginės duonos, sėlenų duonos, prancūzišką duonelę, nesaldžių bandelių su sezamais, užkandžiams tiekiame natūralaus jogurto, traškučių, meduolių“, – išvardijo A.Bagdonavičienė.

O kokį įspūdį apie ligoninės maistą susidarėte jūs? Kviečiame komentaruose papasakoti geriausias ir blogiausias savo patirtis.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.