Kauniečiai pasisakė apie draudimą rūkyti balkonuose: tai panašu į vaikų žaidimą smėlio dėžėje

Dirbate namuose, o parūkyti einate į balkoną? Sukluskite. Vieną dieną galite būti už tai nubaustas, jei daugiabutyje gyvena bent vienas aršus rūkymo priešas. Nors daug kas draudimą rūkyti balkone vadina absurdišku, išeities ieškoti teks jums pačiam.

Įstatymą, draudžiantį rūkyti daugiabučių balkonuose ar kotedžų terasose, jei tam prieštarauja bent vienas namo gyventojas, Seimas priėmė dar pernai spalį.<br>Nuotr. iš lrytas.lt archyvo.
Įstatymą, draudžiantį rūkyti daugiabučių balkonuose ar kotedžų terasose, jei tam prieštarauja bent vienas namo gyventojas, Seimas priėmė dar pernai spalį.<br>Nuotr. iš lrytas.lt archyvo.
Įstatymą, draudžiantį rūkyti daugiabučių balkonuose ar kotedžų terasose, jei tam prieštarauja bent vienas namo gyventojas, Seimas priėmė dar pernai spalį.<br> 123rf nuotr.
Įstatymą, draudžiantį rūkyti daugiabučių balkonuose ar kotedžų terasose, jei tam prieštarauja bent vienas namo gyventojas, Seimas priėmė dar pernai spalį.<br> 123rf nuotr.
 T.Jonavičius.
 T.Jonavičius.
 P.Kibiša.
 P.Kibiša.
 G.Kančaitė.
 G.Kančaitė.
 O.Peičiūtė.
 O.Peičiūtė.
 G.Bučas.
 G.Bučas.
 R.Vilimas.
 R.Vilimas.
 M.Juodis.
 M.Juodis.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Feb 3, 2021, 8:10 PM, atnaujinta Feb 5, 2021, 4:45 PM

Vasario 10 dieną ant 28 Kauno daugiabučių atsiras lentelės, kurios informuos, kad šių namų balkonuose traukti dūmą nevalia.

Įstatymą, draudžiantį rūkyti daugiabučių balkonuose ar kotedžų terasose, jei tam prieštarauja bent vienas namo gyventojas, Seimas priėmė dar pernai spalį.

Kauno savivaldybės Būsto modernizavimo, administravimo ir energetikos skyriaus vedėjas Raimundas Endrikis pranešė, kad savivaldybė šiuo metu yra gavusi 51 prieštaravimą dėl rūkymo balkonuose.

Dėl uždraudimo rūkyti parengti 28 savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymai. Kiti toliau nagrinėjami.

Apie draudimą rūkyti balkonuose – daugiabučio bendrijos pirmininko ir įvairių sričių specialistų nuomonės.

Tomas Jonavičius, S.Žukausko gatvės 33-iojo daugiabučio bendrijos pirmininkas: „Mūsų 1979 metais pastatytame devynių aukštų name yra 81 butas.

Rūko apie 20 procentų gyventojų. Iki šiol niekas į mane, namo bendrijos pirmininką, dėl to, kad nepatinka balkonuose rūkantys kaimynai, nesikreipė. Asmuo, kuris kreipėsi į savivaldybę prašydamas uždrausti rūkyti, kitų nuomonės neklausė.

Nemanau, kad dėl draudimo rūkančiųjų sumažės, nes vargu ar pavyks įrodyti, kas yra nusižengėlis. Be to, norintieji, kad rūkyti balkonuose būtų uždrausta, pamiršta, jog kai kurie kaimynai tai darys prie namo ir dūmai vis tiek sklis į pirmųjų aukštų butus.

Įrengti rūkomąjį sename name yra nerealu. Su gyventojais sunku susitarti, kai reikia pakeisti elektros instaliaciją, vamzdynus, o apie tai, kad sukauptume pinigų rūkomajam, neverta net svajoti.“

Paulius Kibiša, viešosios įstaigos Kauno poliklinikos direktorius: „Kaip medikas manau, kad rūkyti, vartoti svaigalus, paleistuvauti ar ilgai sėdėti prie kompiuterio yra žalinga. Pats prieš Naujuosius metus mečiau rūkyti. Bet kaip pilietis esu įsitikinęs, kad draudimas rūkyti balkonuose yra neprotingas.

Pirmiausia – balkonai, mano nuomone, yra asmeninė kiekvieno būsto šeimininko erdvė.

Antra – svarbu ne baudos dydis, bet bausmės neišvengiamumas. Kontroliuoti rūkančius žmones ir juos bausti teks policijai. Pareigūnai turi kur kas svarbesnių darbų ir vargu ar pavyks sukontroliuoti draudimo pažeidėjus.

Manau, kad tai panašu į vaikų žaidimą smėlio dėžėje: jei nepasidalija kastuvėlio, savo santykius ir turėtų aiškintis patys, o ne pareigūnai. Taip ir gyventojai – tokias smulkias problemas turėtų spręsti patys.“

Gustė Kančaitė, architektė: „Iki šiol nė vienas užsakovas nepageidavo, kad projektuojant daugiabutį ar kotedžų kompleksą būtų numatytos ir specialios patalpos rūkantiems žmonėms, nes su tokia problema, matyt, nesusidūrė.

Jei to reikėtų, būtų galima suprojektuoti atskiras patalpas rūkantiems žmonėms, pavyzdžiui, ant pastatų stogų. Taip pat būtų galima įkurti specialias patalpas ir pastatuose. Pavyzdžiui, Nacionaliniame Kauno dramos teatre rūkomasis jau daug metų yra rūsyje ir veikia puikiai, ten įrengta galinga ventiliavimo sistema.

Taip pat prie pastatų būtų galima įrengti specialias kapsules, kuriose žmonės galėtų rūkyti.

Mano nuomone, toks draudimas yra nereikalingas. Visoje Europoje daugiabučių balkonuose nėra draudžiama rūkyti. Dar keisčiau būtų, jei rūkyti žmonės negalėtų kotedžų terasose, kur kepami kepsniai, gyventojai ilsisi.“

Ona Peičiūtė, Senamiesčio draugijos vadovė: „Anksčiau buvo svarstymų, ar neuždraudus rūkyti lauko kavinėse. Tada senamiesčio draugijos nariai manė, kad tai būtų neprotinga, todėl kai tokie planai nebuvo įgyvendinti, džiaugėsi.

Draudimas rūkyti daugiabučių balkonuose ar kotedžų terasose atrodo tarsi asmens teisių pažeidimas.

Juk ne visi gali arba nori gyventi privačiuose namuose. Net jei žmogus tokio draudimo ir imtų laikytis, kur jam rūkyti? Pavyzdžiui, Senamiestyje pastatai yra labai arti vienas kito, prie gyvenamųjų namų yra darželiai, mokyklos. Ar išėjus iš namų rūkyti prie tokių įstaigų būtų gerai?

Taip pat manau, kad šis draudimas gali prišaukti net pavojų. Jei rūkantys žmonės tai pradės daryti namuose, gali kilti gaisrų.“

Giedrius Bučas, visuomenininkas, kovotojas už ekologišką gyvenimo būdą: „2019 metais surengus ekologinį žygį aplink Kauną, 19 žmonių per 2 valandas penkių kilometrų atkarpoje surinko 8 tūkstančius nuorūkų.

Tai atskleidė, kaip stipriai jomis žmonės teršia gamtą. Po daugiabučių balkonais taip pat tenka matyti numestų nuorūkų ir dėl to apmaudu.

Bet manau, kas pirmiausia mieste, pavyzdžiui, parkuose, turėtų būti daugiau nerūkymo zonų, taip pat uždrausta rūkyti renginiuose po atviru dangumi. Daug kas rūko ir paplūdimiuose, nors tai draudžiama.

Jei visuomenė taptų sąmoningesnė ir laikytųsi draudimo nerūkyti viešosiose erdvėse, tada jau būtų galima svarstyti ir apie draudimus balkonuose.“

Rimantas Vilimas, Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas: „Kai draudimas rūkyti balkonuose įsigalios, mums, kaip ir policijos pareigūnams, darbo, matyt, padaugės.

Administracinių nusižengimų kodekse suformuluota, kaip šis draudimas turės veikti ir kaip bus baudžiami tie, kurie jo nesilaikys. Gyventojai pažeidėją gali nufotografuoti, nufilmuoti ir pridėti raštišką paaiškinimą, kur, kada buvo užfiksuotas balkone, kurio name tai daryti uždrausta, rūkęs asmuo.

Duomenis reikės pateikti savivaldybei arba policijai. Pranešėjo asmenybė nebus atskleidžiama, bet jis turės patvirtinti, kad pranešimas yra neapgaulingas. Pažeidimus fiksuosime ir mes bei policijos atstovai.

Aš manau, kad kai prie namų, kur rūkyti balkonuose bus uždrausta, atsiras apie tai informuojančios lentelės, tokie įspėjimai veiks labiau prevenciškai, namų gyventojams su rūkančiais kaimynais pavyks susitarti paprasčiau nei iki šiol.“

Mindaugas Juodis, menininkas: „Pats gyvenu daugiabutyje ir rūkau. Tai darau jau rečiau nei anksčiau, bet kai užsinoriu sutraukti cigaretę, išeinu į balkoną. Draudimas rūkyti balkonuose man atrodo visiška nesąmonė.

Kol draudimo mano name rūkyti nebus, tol ir toliau rūkysiu balkone. Jei kaimynai pasakytų, kad mano cigarečių dūmai juos erzina, arba žinočiau, kad šalia gyvena žmonės, kurie turi mažų vaikų, ir pats balkone nerūkyčiau, nereikėtų nei oficialių draudimų. Manau, pasikalbėję tikrai rastume kompromisą.“

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.